StoryEditorOCM
Svijetruska provokacija

Poljaci sve digli na noge: stotine vojnika češljaju šume i polja, traže zračni objekt koji je ušao na njihov teritorij!

Piše L.G/JL
28. kolovoza 2024. - 07:58

U poljskoj regiji Lublin više od stotinu vojnika Teritorijalne obrane u utorak je tražilo ruski zračni objekt koji je u ponedjeljak ujutro ušao na teritorij Poljske i nestao s radara. Nažalost, akcija nije imala učinka. Aktivnosti se nastavljaju u srijedu, javlja poljski radio RMF24.

Akcije preko stotinu vojnika danas su bile usmjerene na polja i šumarke u Antoniówki, selu u općini Komarów-Osada, koje se nalazi nekoliko kilometara od Tyszowieca. Upravo tamo jučer je počela potraga kojom se pročešljalo osam stotina hektara zemlje.Dron je prema dosadašnjim saznanjima ušao na teritorij Poljske u ponedjeljak u 6:43 ujutro.

‘Karakteristike pokazuju da objekt nije ni hipersonični ni balistički projektil, niti vođeni projektil. Vjerojatno se radi o objektu tipa bespilotne letjelice, koji u ovom trenutku, u skladu s procedurama usvojenim u zemlji, nazivamo neidentificiranim zračnim objektom‘ - rekao je zapovjednik operativnih vrsta Oružanih snaga general Maciej Klisz

image
Omar Marques/Anadolu Via Afp

‘Dovođenjem kamera na naš teritorij Rusi provjeravaju kako je naš sustav podignut i u koje vrijeme dižemo snage za uzbunu u zrak‘, komentirao je poljski general, nekadašnji pilot Tomasz Drewniak za Radio RMF24, prenosi Jutarnji list

Jučer je vojska izvijestila da je objekt koji je povrijedio poljski zračni prostor vjerojatno bio iranski dron Šahed. General Drewniak je kazao da je moguće da se dron vratio u Ukrajinu, ali da su ga Rusi morali posebno programirati za to.

Željeli bi postići dvostruku korist - napasti Ukrajinu i, drugo, probuditi cijeli naš sustav i vidjeti što radimo - kazao je.

Dodao je da će istinitost ove hipoteze biti potvrđena ako se ne pronađu ostaci drona. Kazao je da Rusi slanjem drona iznad Poljske mogu dobiti vrijedne informacije koje bi im mogle biti korisne u budućnosti. 

‘Mogli bi vidjeti kako se širi naš lanac zapovijedanja i kako to sve izgleda u realnom vremenu‘, rekao je poljski general Drewniak.

image
Omar Marques/Anadolu Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 20:56