StoryEditorOCM
Svijetreakcije na ubojstvo

Poljska vrije nakon smrti svoga humanitarca u Pojasu Gaze, izraelski veleposlanik izazvao bijes i premijera Tuska

Piše vijesti sd
3. travnja 2024. - 12:50
Među ubijenih sedam humanitaraca World Central Kitchena nalazi se i jedan Poljak, što je izazvalo reakcije u Poljskoj-/Afp

Zračni napad izraelske vojske na radnike dobrotvorne organizacije World Central Kitchen, u kojem je ubijeno sedam ljudi, izazvao je reakcije u cijelome svijetu.

Budući da je među poginulima i jedan humanitarac iz Poljske, napad je izazvao brojne reakcije.

Među prvima je reagirao poljski političar desne provenijencije Krzysztof Bosak.

"Dobrovoljci su napadnuti nakon istovara hrane. Čini se da izraelsko zapovjedništvo želi terorizirati organizaciju i proizvesti rastuću glad među Palestincima. Trenutno tamo ljudi umiru, uključujući i bebe. To sve ima svoje ime - ratni zločini. Pozivanje izraelskog veleposlanika u Ministarstvo vanjskih poslova je minimum onoga što bi se trebalo uraditi", poručio je Bosak.

image

Automobil humanitarne organizacije koji je uništila izraelska vojska

-/Afp

Njegovu izjavu komentirao je veleposlanik Izraela u Poljskoj Yacov Livne.

"Ekstremna desnica i ljevica u Poljskoj optužuju Izrael za namjerna ubojstva u napadu koji je rezultirao smrću članova humanitarne organizacije, među kojima je i poljski državljanin. Bosak tvrdi da Izrael vrši ratne zločine i terorizira humanitarne organizacije te izgladnjuje Palestince. To je isti onaj čovjek koji do danas nije pristao osuditi masakr koji je počinio Hamas 7. listopada i čiji je stranački kolega, desničarski ekstremist, koristio protupožarni aparat za gašenje menore koja je zapaljena povodom Hanuke u parlamentu u Varšavi. Zaključak svega. Antisemiti će uvijek ostati antisemiti, a Izrael će ostati demokratska židovska država koja se bori za svoje pravo na postojanje. Također, za dobro cijelog zapadnog svijeta", rekao je veleposlanik, prenosi Klix.ba.

image

Yacov Livne, izraelski veleposlanik u Poljskoj, svojim izjavama naljutio je dio poljske javnosti

Bartosz Siedlik/Afp

Međutim, njegova izjava izazvala je dodatne reakcije.

"U Izraelu nema promjene. Vi ste antisemiti", poručila je zastupnica nekada vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS).

Na veleposlanikove tvrdnje reagirao je i novinar Gazete Wyborcza Jakub Wencel.

"Uskoro će se ispostaviti da su ubijeni volonteri bili antisemiti jer su pružanjem humanitarne pomoći palestinskim civilima ugrozili pravo Izraela na postojanje", napisao je Wencel.

O svemu se očitovao i poljski premijer Donald Tusk.

"Gospodine Netanyahu, veleposlaniče Livne, većina Poljaka pokazala je punu solidarnost s Izraelom nakon napada Hamasa. Danas, vi tu solidarnost stavljate na težak test. Tragični napad na volontere i vaša reakcija izazivaju potpuno razumljiv bijes", komentirao je Tusk.

image

‘Tragični napad na volontere i vaša reakcija izazivaju potpuno razumljiv bijes‘, poručio je poljski premijer Donald Tusk izraelskom premijeru i veleposlaniku

Wojtek Radwanski/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 08:18