StoryEditorOCM
SvijetDOGORJELO DO NOKATA

Poljski šef diplomacije: Evo kako izbjegle ukrajinske muškarce možemo vratiti iz Europe na front

Piše Damir Pilić
15. rujna 2024. - 21:52

Da je ratna situacija u Ukrajini sve teža za Kijev, potvrđuje i najnoviji istup poljskog ministra vanjskih poslova Radoslawa Sikorskog. Nakon što se u Kijevu sastao sa svojim ukrajinskim kolegom Andrijom Sibihom, poljski šef diplomacije predložio je da europske vlade ukinu socijalne naknade za izbjegle ukrajinske muškarce, kako bi ih se natjeralo da se vrate u Ukrajinu i uzmu pušku u ruke.

Kako je Sikorski obrazložio, na taj način postigla bi se dvostruka korist. Ukrajini bi se pomoglo u mobilizaciji dodatnih snaga za borbu protiv nadmoćne ruske vojske, a istodobno bi se smanjio financijski pritisak na europske zemlje koje su primile izbjegle Ukrajince.

„Prestanite isplaćivati socijalne naknade onima koji su sposobni služiti vojsku u Ukrajini. Skrivanje od mobilizacije nije opravdanje za financijsku pomoć. Ne bi trebalo biti financijskih poticaja za one koji izbjegavaju poziv u vojsku. Samo im prestanite plaćati. Nije ljudsko pravo biti plaćen za izbjegavanje vojne obaveze. Mi u Poljskoj to ne radimo”, rekao je Sikorski.

image
Handout/Afp

David i Golijat

Prema podacima Eurostata, u srpnju ove godine status privremene zaštite u Europskoj uniji imalo je više od 4,1 milijuna izbjeglih Ukrajinaca, od kojih je odraslih muškaraca oko 22 posto. Drugim riječima, radi se o nekih 900.000 vojnih obveznika.

Spomenuti ukrajinski šef diplomacije Andrij Sibiha pozdravio je ovaj prijedlog svog poljskog kolege:

„Zaista je vrijeme da od Europske unije zatražimo da razvije programe povratka Ukrajinaca kući. Naravno, za ovo bi se trebali stvoriti valjani uvjeti. No to bi trebalo biti na dnevnom redu. I podržavam ideju ministra Sikorskog”, kazao je Sibiha.

Podsjetimo, nedavno je ukrajinski parlament snizio dobnu granicu za mobilizaciju s 27 na 25 godina. No, kako izgleda, ni to nije dovoljno, s obzirom da je ruski mobilizacijski bazen višestruko veći. David može pobijediti Golijata u mitološkim pričama, ali u stvarnosti se to ipak događa rijetko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 21:54