stdClass Object ( [id] => 1306014 [title] => Postaje li Zelenski problem Zapadu? Sve je više bojazni da bi svojim postupcima mogao dovesti do eskalacije rata! [alias] => postaje-li-zelenski-problem-zapadu-sve-je-vise-bojazni-da-bi-svojim-postupcima-mogao-dovesti-do-eskalacije-rata [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Po mome mišljenju CIA nije uspjela razumjeti stvarnu prirodu ukrajinske države unutar koje djeluju nesmotrene i riziku sklone političke struje, izjavio je jedan poljski obavještajni dužnosnik za američki magazin Newsweek, koji već tri mjeseca vodi zakulisnu istragu o teškoćama američkih obavještajaca u Ukrajini.

Iza toga se krije američka obavještajna mreža u Poljskoj i Ukrajini, a s druge strane je vojno-politička odlučnost ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i obavještajna djelatnost glavnoga ukrajinskoga vojnoga obavještajca Kirila Budanova.

Njih dvojica, smatra Newsweek, mogu jako zakomplicirati namjeru službenoga Washingtona koji zbog svojih razloga pomaže Ukrajini, ali i nastoji izbjeći vojnu eskalaciju koja bi mogla izazvati III. svjetski rat.

CIA nastoji u Ukrajini djelovati što neprimjetnije i što više se distancirati od svega što bi moglo izgledati kao “sijanje” rata na teritoriju Rusije. Američkim obavještajcima je sve do danas sumnjiv napad na Kerčki most koji povezuje poluotok Krim s Rusijom, napad na plinovod Sjeverni tok i druge akcije koje se pripisuju ukrajinskim obavještajcima.

Ne traba zaboraviti staru navika zakulisnih dogovora Washingtona i Kremlja koja seže još u vrijeme hladnoga rata. Prisjećamo se telefonskog razgovora šefa CIA-e Williama Burnsa i ruskog predsjednika Putina u studenome 2021. koji nije spriječio rusku invaziju na Ukrajinu, ali je potvrdio da su i Amerika i Rusija spremne na prešutnu stratešku pogodbu. Po toj pogodbi službeni Washington se obvezao da se neće izravno miješati u rat u Ukrajini, dok se službeni Kremlj obvezao da rat neće širiti izvan granica Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik se sa svoje strane nije odrekao političke vizije konačnog napuštanja imperijalnog sklopa tzv. ruskog svijeta kojemu je Ukrajina pripadala tristotinjak godina.

---

image

Tenkovska priprema za proboj ukrajinskih snaga kod Bahmuta

 

Afp
---

Tu namjeru pokazuje njegov radni stol, kojeg je javnosti predstavio u travnju 2023. tjednik The Economist.

Naime, u tada objavljenom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom The Economist je donio podatak kako na njegovu radnome stolu posebno mjesto zauzima knjiga “Povijest ukrajinskoga naroda” poznatoga ukrajinskoga povjesničara Mihaila Gruševskoga. Ta je knjiga još početkom 20. stoljeća odbacila tradicionalnu historiografsku shemu po kojoj je Ukrajina sastavni dio ruske povijesti koja seže od srednjovjekovne Kijevske kneževine do novovjekog Ruskoga Carstva koje je stvoreno oko prijestolja moskovskih velikih kneževa i careva.

Ova je knjiga prikazuje drukčiju povijest po kojoj je Kijev ključna točka ukrajinske nacionalne povijesti koja se kretala odvojeno od povijesti Rusije. Gruševski, koji je kasnije bio predsjednik kratkotrajne Ukrajinske narodne republike, krenuo je putem razaranja vizije ruske imperijalne povijesti koja je prevladavala među obrazovanom elitom i koja je sve donedavno prevladavala u Europi i svijetu.

Ova knjiga je važna i zbog toga što se temelji na viziji ukrajinskog naroda i njegova nacionalnog teritorija i njegova zasebnog jezično-kulturnoga razvoja, odvojenog od ruskog. To opet znači da je ključ identiteta slobodne Ukrajine u njezinu narodu, a ne u stranim gospodarima, na prvome mjestu poljskim kraljevima i ruskim carevima.

Činjenica da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski svakodnevno čita ovu knjigu objašnjava pozadinu njegove borbe za potpuno samostalnu Ukrajinu koja bi kroz EU i NATO bila sastavni dio zapadnog svijeta.

---

image

Kiril Budanov u središtu kolone vojnika, za posjeta Zmijskom otoku nakon njegova oslobađanja od ruskih okupatora

Afp
---

Činjenica što su Volodimir Zelenski i Ukrajinci od početka ruske agresije u veljači 2022. vrlo odlučno krenuli putem derusizacije svoje zemlje pokazuje kako je riječ o vrlo revolucionarnom nacionalnom projektu koji ruski predsjednik Vladimir Putina, ali i Rusi općenito teško mogu prihvatiti. S druge strane ova činjenica znači da se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski treba bojati bijesa milijuna prognanih i stradalih Ukrajinaca koji očekuju da on, Amerika, Europa i NATO potjeraju ruske okupatore. Ako se to ne dogodi, njihovo razočaranje može eksplodirati i Ukrajinu gurnuti u političku nestabilnost.

Zato je u ovoj priči vrlo važna operativno-vojna strana ukrajinske državotvornosti koju nadzire šef ukrajinske vojno-obavještajne službe general-bojnik Kiril Budanov.

Njegovu važnost najbolje opisuju ozbiljne analize tjednika The Economist i dnevnika Washington Post koji smatraju kako je ukrajinska vojno-obavještajna služba pod njegovim vodstvom postala hrabra i donekle pustolovna organizacija, nakon što je od predsjednika Zelenskog dobila slobodne ruke za rat protiv Rusije.

Iako vrlo suzdržan i hladan, general Budanov postao je neka vrsta internacionalne obavještajne zvijezde, ali i čovjek od kojeg se strahuje i stvara protivnike koji su u strahu da bi Budanov i Zelenski mogli Rusiju potaknuti na daljnju eskalaciju i tako izazvati III. svjetski rat.

S takvom procjenom Budanov se ne slaže, pa je u razgovoru za The Economist otvoreno rekao: “Usprkos svojoj odbojnosti prema Rusiji, tvrdim u njezinu državnom vrhu nema toliko idiota koliko se to čini.”

Budanov je uvjeren kako kraja rata u Ukrajini neće biti dok Rusija ne pretrpi strateški vojni poraz i dok njezini moćnici ne odluče napustiti imperijalizam i političku budućnost Rusije graditi na novim temeljima.

Iako u svojim javnim nastupima uvijek negira da ukrajinski obavještajci napadaju ruski teritorij, Budanov redovito ističe kako su takvi napadi u strateškome smislu korisni jer razbijaju iluziju običnih Rusa kako će njihova zemlja ostati pošteđena rata.

“U Rusiji neće biti mira dok se ne obnovi teritorijalni suverenitet Ukrajine”, poručio je početkom ove godine Budanov.

Iako Budanov i njegovi obavještajci za sada negiraju svoju upletenost u napade na teritoriju Rusije, američki obavještajci, piše Newsweek, više nisu sigurni da se Ukrajina drži prešutnog dogovora da neće napadati Rusiju. U tom je smislu vrlo znakovito što Zelenskoga i Budanova američki obavještajci smatraju srodnim političkim dušama, zbog čega general Budanov ima golemu ulogu u tajnim pregovorima s Kinom, ruskim vojnim vođom Jevgenijem Prigožinom, a vjerojatno i u drugim slučajevima.

---

image

Četverogodišnja Liza Dmitrijeva posljednja je žrtva Putinovih krvoloka. Ubijena je u svom gradiću Vinnitsija u raketnom napadu

 

Afp
---

U čitavoj priči je vrlo važno što Budanov, prema vlastitim riječima, izvrsno i surađuje s američkim obavještajcima koji imaju svoju mrežu koja je posebno jaka u Ukrajini i Poljskoj.

Nakon što su se američki vojni savjetnici u veljači 2022. javno povukli iz Ukrajine, CIA je stvorila zakulisnu mrežu agenata koji djeluju i istočnoj i srednjoj Europi, posebno u Poljskoj i Ukrajini, gdje skupa s ukrajinskim kolegama love ruske agente.

Da, ruske agente, jer je ruska obavještajna mreža u Ukrajini još uvijek vrlo aktivna te čak uspijeva doći do obavještajnih podataka koje Amerika dijeli s Ukrajinom. U čitavoj stvari opasni su ruski agenti koji djeluju u ukrajinskim državnim službama, ali i u opskrbnom lancu kroz koji u Ukrajinu dolazi zapadna vojna pomoć.

U čitavoj stvari je vrlo važno što je Poljska od završetka hladnoga rata vrlo otvorena za obavještajnu suradnju s CIA-om, koja na njezinu teritoriju ima posebne obavještajne centre za “obradu”, pa čak i mučenje protivničkih sumnjivaca.

---

image

Ukrajinski vojnici u rovovima pred Bahmutom čije se oslobađanje sada čini vrlo izglednim

Afp
---

Usprkos ovako razgranatoj obavještajnoj infrastrukturi, smatra Newsweek, američki obavještajci muku muče dokučiti stvarne planove svojih ukrajinskih saveznika koji su, da bi ostvarili konačno oslobođenje iz okova imperijalne vizije “ruskog svijeta”, očito spremni na mnoge rizike.

Ta bi spremnost mogla zakomplicirati spomenute prešutne sporazume Washingtona i Kremlja i Washingtona i Kijeva. Ta bi spremnost mogla zakomplicirati i zakulisne američko-ukrajinske pregovore s Rusijom koji bi, na duge staze, trebali ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu izgraditi diplomatski “zlatni most” za povlačenje iz Ukrajine. •

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JE LI PRETJERAO? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => JE LI PRETJERAO? 2 0 7766 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-12 10:21:17 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => TIHOMIR RAJČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-12 16:35:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-12 16:35:36 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Postaje li Zelenski problem Zapadu? Sve je više bojazni da bi svojim postupcima mogao dovesti do eskalacije rata! [metakey] => Ukrajinski rat, Napad na Rusiju, Obavještajni rat, kiril budanov, volodomir zelenski, velika rusija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/12\/25253637.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/12\/25253934.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/12\/25247184.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/12\/25231305.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/12\/25248438.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Afp","Afp","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zelenski nije krio svoju razo\u010daranost rezultatima samita NATO-a u Vilnusu. Umjesto vremenskog okvira ulaska u NATO dobio je jedino tap\u0161anje po le\u0111ima<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Tenkovska priprema za proboj ukrajinskih snaga kod Bahmuta<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

\u010cetverogodi\u0161nja Liza Dmitrijeva posljednja je \u017ertva Putinovih krvoloka. Ubijena je u svom gradi\u0107u Vinnitsija u raketnom napadu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Kiril Budanov u sredi\u0161tu kolone vojnika, za posjeta Zmijskom otoku nakon njegova osloba\u0111anja od ruskih okupatora<\/p>","

Ukrajinski vojnici u rovovima pred Bahmutom \u010dije se osloba\u0111anje sada \u010dini vrlo izglednim<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1320","hd_25253637_1920.jpg":"1920x1080","k_25253637_1280.jpg":"1280x1280","k_25253637_1024.jpg":"1024x1024","k_25253637_640.jpg":"640x640","k_25253637_480.jpg":"480x480","k_25253637_340.jpg":"340x340","k_25253637_220.jpg":"220x220","o_25253637_1280.jpg":"1280x880","o_25253637_1024.jpg":"1024x704","o_25253637_640.jpg":"640x440","o_25253637_480.jpg":"480x330","o_25253637_340.jpg":"340x233","o_25253637_220.jpg":"220x151","h_25253637_1280.jpg":"1280x854","h_25253637_1024.jpg":"1024x683","h_25253637_640.jpg":"640x427","h_25253637_480.jpg":"480x320","h_25253637_340.jpg":"340x227","h_25253637_220.jpg":"220x147","pp_25253637_1280.jpg":"1280x1628","pp_25253637_1024.jpg":"1024x1303","pp_25253637_640.jpg":"640x814","pp_25253637_480.jpg":"480x611","pp_25253637_340.jpg":"340x432","pp_25253637_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25253934_1920.jpg":"1920x1080","k_25253934_1280.jpg":"1280x1280","k_25253934_1024.jpg":"1024x1024","k_25253934_640.jpg":"640x640","k_25253934_480.jpg":"480x480","k_25253934_340.jpg":"340x340","k_25253934_220.jpg":"220x220","o_25253934_1280.jpg":"1280x852","o_25253934_1024.jpg":"1024x682","o_25253934_640.jpg":"640x426","o_25253934_480.jpg":"480x319","o_25253934_340.jpg":"340x226","o_25253934_220.jpg":"220x146","h_25253934_1280.jpg":"1280x854","h_25253934_1024.jpg":"1024x683","h_25253934_640.jpg":"640x427","h_25253934_480.jpg":"480x320","h_25253934_340.jpg":"340x227","h_25253934_220.jpg":"220x147","pp_25253934_1280.jpg":"1280x1628","pp_25253934_1024.jpg":"1024x1303","pp_25253934_640.jpg":"640x814","pp_25253934_480.jpg":"480x611","pp_25253934_340.jpg":"340x432","pp_25253934_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x685","hd_25247184_1920.jpg":"1920x1080","k_25247184_1280.jpg":"1280x1280","k_25247184_1024.jpg":"1024x1024","k_25247184_640.jpg":"640x640","k_25247184_480.jpg":"480x480","k_25247184_340.jpg":"340x340","k_25247184_220.jpg":"220x220","o_25247184_1280.jpg":"1280x856","o_25247184_1024.jpg":"1024x685","o_25247184_640.jpg":"640x428","o_25247184_480.jpg":"480x321","o_25247184_340.jpg":"340x227","o_25247184_220.jpg":"220x147","h_25247184_1280.jpg":"1280x854","h_25247184_1024.jpg":"1024x683","h_25247184_640.jpg":"640x427","h_25247184_480.jpg":"480x320","h_25247184_340.jpg":"340x227","h_25247184_220.jpg":"220x147","pp_25247184_1280.jpg":"1280x1628","pp_25247184_1024.jpg":"1024x1303","pp_25247184_640.jpg":"640x814","pp_25247184_480.jpg":"480x611","pp_25247184_340.jpg":"340x432","pp_25247184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25231305_1920.jpg":"1920x1080","k_25231305_1280.jpg":"1280x1280","k_25231305_1024.jpg":"1024x1024","k_25231305_640.jpg":"640x640","k_25231305_480.jpg":"480x480","k_25231305_340.jpg":"340x340","k_25231305_220.jpg":"220x220","o_25231305_1280.jpg":"1280x853","o_25231305_1024.jpg":"1024x682","o_25231305_640.jpg":"640x426","o_25231305_480.jpg":"480x320","o_25231305_340.jpg":"340x226","o_25231305_220.jpg":"220x146","h_25231305_1280.jpg":"1280x854","h_25231305_1024.jpg":"1024x683","h_25231305_640.jpg":"640x427","h_25231305_480.jpg":"480x320","h_25231305_340.jpg":"340x227","h_25231305_220.jpg":"220x147","pp_25231305_1280.jpg":"1280x1628","pp_25231305_1024.jpg":"1024x1303","pp_25231305_640.jpg":"640x814","pp_25231305_480.jpg":"480x611","pp_25231305_340.jpg":"340x432","pp_25231305_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x678","hd_25248438_1920.jpg":"1920x1080","k_25248438_1280.jpg":"1280x1280","k_25248438_1024.jpg":"1024x1024","k_25248438_640.jpg":"640x640","k_25248438_480.jpg":"480x480","k_25248438_340.jpg":"340x340","k_25248438_220.jpg":"220x220","o_25248438_1280.jpg":"1280x847","o_25248438_1024.jpg":"1024x678","o_25248438_640.jpg":"640x423","o_25248438_480.jpg":"480x317","o_25248438_340.jpg":"340x225","o_25248438_220.jpg":"220x145","h_25248438_1280.jpg":"1280x854","h_25248438_1024.jpg":"1024x683","h_25248438_640.jpg":"640x427","h_25248438_480.jpg":"480x320","h_25248438_340.jpg":"340x227","h_25248438_220.jpg":"220x147","pp_25248438_1280.jpg":"1280x1628","pp_25248438_1024.jpg":"1024x1303","pp_25248438_640.jpg":"640x814","pp_25248438_480.jpg":"480x611","pp_25248438_340.jpg":"340x432","pp_25248438_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4878979 Threads: 5 Questions: 172666509 Slow queries: 74807 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 5046294 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/postaje-li-zelenski-problem-zapadu-sve-je-vise-bojazni-da-bi-svojim-postupcima-mogao-dovesti-do-eskalacije-rata-1306014 [printLink] => /vijesti/svijet/postaje-li-zelenski-problem-zapadu-sve-je-vise-bojazni-da-bi-svojim-postupcima-mogao-dovesti-do-eskalacije-rata-1306014?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 695749 [name] => Ukrajinski rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-31 18:37:14 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajinski-rat [link] => /tag/ukrajinski-rat ) [1] => stdClass Object ( [id] => 723130 [name] => Napad na Rusiju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-12 18:35:48 [main_article_id] => 0 [alias] => napad-na-rusiju [link] => /tag/napad-na-rusiju ) [2] => stdClass Object ( [id] => 723131 [name] => Obavještajni rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-12 18:35:49 [main_article_id] => 0 [alias] => obavjestajni-rat [link] => /tag/obavjestajni-rat ) [3] => stdClass Object ( [id] => 672001 [name] => kiril budanov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-27 17:19:45 [main_article_id] => 0 [alias] => kiril-budanov [link] => /tag/kiril-budanov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 669631 [name] => volodomir zelenski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-07 16:19:45 [main_article_id] => 0 [alias] => volodomir-zelenski [link] => /tag/volodomir-zelenski ) [5] => stdClass Object ( [id] => 723132 [name] => velika rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-12 18:35:49 [main_article_id] => 0 [alias] => velika-rusija [link] => /tag/velika-rusija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JE LI PRETJERAO? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Postaje li Zelenski problem Zapadu? Sve je više bojazni da bi svojim postupcima mogao dovesti do eskalacije rata! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/12/25253637.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Zelenski nije krio svoju razočaranost rezultatima samita NATO-a u Vilnusu. Umjesto vremenskog okvira ulaska u NATO dobio je jedino tapšanje po leđima

 

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/12/25253637.jpg [title] =>

Zelenski nije krio svoju razočaranost rezultatima samita NATO-a u Vilnusu. Umjesto vremenskog okvira ulaska u NATO dobio je jedino tapšanje po leđima

 

 

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/12/25253934.jpg [title] =>

Tenkovska priprema za proboj ukrajinskih snaga kod Bahmuta

 

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/12/25247184.jpg [title] =>

Četverogodišnja Liza Dmitrijeva posljednja je žrtva Putinovih krvoloka. Ubijena je u svom gradiću Vinnitsija u raketnom napadu

 

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/12/25231305.jpg [title] =>

Kiril Budanov u središtu kolone vojnika, za posjeta Zmijskom otoku nakon njegova oslobađanja od ruskih okupatora

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/12/25248438.jpg [title] =>

Ukrajinski vojnici u rovovima pred Bahmutom čije se oslobađanje sada čini vrlo izglednim

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Po mome mišljenju CIA nije uspjela razumjeti stvarnu prirodu ukrajinske države unutar koje djeluju nesmotrene i riziku sklone političke struje, izjavio je jedan poljski obavještajni dužnosnik za američki magazin Newsweek, koji već tri mjeseca vodi zakulisnu istragu o teškoćama američkih obavještajaca u Ukrajini.

Iza toga se krije američka obavještajna mreža u Poljskoj i Ukrajini, a s druge strane je vojno-politička odlučnost ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i obavještajna djelatnost glavnoga ukrajinskoga vojnoga obavještajca Kirila Budanova.

Njih dvojica, smatra Newsweek, mogu jako zakomplicirati namjeru službenoga Washingtona koji zbog svojih razloga pomaže Ukrajini, ali i nastoji izbjeći vojnu eskalaciju koja bi mogla izazvati III. svjetski rat.

CIA nastoji u Ukrajini djelovati što neprimjetnije i što više se distancirati od svega što bi moglo izgledati kao “sijanje” rata na teritoriju Rusije. Američkim obavještajcima je sve do danas sumnjiv napad na Kerčki most koji povezuje poluotok Krim s Rusijom, napad na plinovod Sjeverni tok i druge akcije koje se pripisuju ukrajinskim obavještajcima.

Ne traba zaboraviti staru navika zakulisnih dogovora Washingtona i Kremlja koja seže još u vrijeme hladnoga rata. Prisjećamo se telefonskog razgovora šefa CIA-e Williama Burnsa i ruskog predsjednika Putina u studenome 2021. koji nije spriječio rusku invaziju na Ukrajinu, ali je potvrdio da su i Amerika i Rusija spremne na prešutnu stratešku pogodbu. Po toj pogodbi službeni Washington se obvezao da se neće izravno miješati u rat u Ukrajini, dok se službeni Kremlj obvezao da rat neće širiti izvan granica Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik se sa svoje strane nije odrekao političke vizije konačnog napuštanja imperijalnog sklopa tzv. ruskog svijeta kojemu je Ukrajina pripadala tristotinjak godina.

---

image

Tenkovska priprema za proboj ukrajinskih snaga kod Bahmuta

 

Afp
---

Tu namjeru pokazuje njegov radni stol, kojeg je javnosti predstavio u travnju 2023. tjednik The Economist.

Naime, u tada objavljenom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom The Economist je donio podatak kako na njegovu radnome stolu posebno mjesto zauzima knjiga “Povijest ukrajinskoga naroda” poznatoga ukrajinskoga povjesničara Mihaila Gruševskoga. Ta je knjiga još početkom 20. stoljeća odbacila tradicionalnu historiografsku shemu po kojoj je Ukrajina sastavni dio ruske povijesti koja seže od srednjovjekovne Kijevske kneževine do novovjekog Ruskoga Carstva koje je stvoreno oko prijestolja moskovskih velikih kneževa i careva.

Ova je knjiga prikazuje drukčiju povijest po kojoj je Kijev ključna točka ukrajinske nacionalne povijesti koja se kretala odvojeno od povijesti Rusije. Gruševski, koji je kasnije bio predsjednik kratkotrajne Ukrajinske narodne republike, krenuo je putem razaranja vizije ruske imperijalne povijesti koja je prevladavala među obrazovanom elitom i koja je sve donedavno prevladavala u Europi i svijetu.

Ova knjiga je važna i zbog toga što se temelji na viziji ukrajinskog naroda i njegova nacionalnog teritorija i njegova zasebnog jezično-kulturnoga razvoja, odvojenog od ruskog. To opet znači da je ključ identiteta slobodne Ukrajine u njezinu narodu, a ne u stranim gospodarima, na prvome mjestu poljskim kraljevima i ruskim carevima.

Činjenica da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski svakodnevno čita ovu knjigu objašnjava pozadinu njegove borbe za potpuno samostalnu Ukrajinu koja bi kroz EU i NATO bila sastavni dio zapadnog svijeta.

---

image

Kiril Budanov u središtu kolone vojnika, za posjeta Zmijskom otoku nakon njegova oslobađanja od ruskih okupatora

Afp
---

Činjenica što su Volodimir Zelenski i Ukrajinci od početka ruske agresije u veljači 2022. vrlo odlučno krenuli putem derusizacije svoje zemlje pokazuje kako je riječ o vrlo revolucionarnom nacionalnom projektu koji ruski predsjednik Vladimir Putina, ali i Rusi općenito teško mogu prihvatiti. S druge strane ova činjenica znači da se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski treba bojati bijesa milijuna prognanih i stradalih Ukrajinaca koji očekuju da on, Amerika, Europa i NATO potjeraju ruske okupatore. Ako se to ne dogodi, njihovo razočaranje može eksplodirati i Ukrajinu gurnuti u političku nestabilnost.

Zato je u ovoj priči vrlo važna operativno-vojna strana ukrajinske državotvornosti koju nadzire šef ukrajinske vojno-obavještajne službe general-bojnik Kiril Budanov.

Njegovu važnost najbolje opisuju ozbiljne analize tjednika The Economist i dnevnika Washington Post koji smatraju kako je ukrajinska vojno-obavještajna služba pod njegovim vodstvom postala hrabra i donekle pustolovna organizacija, nakon što je od predsjednika Zelenskog dobila slobodne ruke za rat protiv Rusije.

Iako vrlo suzdržan i hladan, general Budanov postao je neka vrsta internacionalne obavještajne zvijezde, ali i čovjek od kojeg se strahuje i stvara protivnike koji su u strahu da bi Budanov i Zelenski mogli Rusiju potaknuti na daljnju eskalaciju i tako izazvati III. svjetski rat.

S takvom procjenom Budanov se ne slaže, pa je u razgovoru za The Economist otvoreno rekao: “Usprkos svojoj odbojnosti prema Rusiji, tvrdim u njezinu državnom vrhu nema toliko idiota koliko se to čini.”

Budanov je uvjeren kako kraja rata u Ukrajini neće biti dok Rusija ne pretrpi strateški vojni poraz i dok njezini moćnici ne odluče napustiti imperijalizam i političku budućnost Rusije graditi na novim temeljima.

Iako u svojim javnim nastupima uvijek negira da ukrajinski obavještajci napadaju ruski teritorij, Budanov redovito ističe kako su takvi napadi u strateškome smislu korisni jer razbijaju iluziju običnih Rusa kako će njihova zemlja ostati pošteđena rata.

“U Rusiji neće biti mira dok se ne obnovi teritorijalni suverenitet Ukrajine”, poručio je početkom ove godine Budanov.

Iako Budanov i njegovi obavještajci za sada negiraju svoju upletenost u napade na teritoriju Rusije, američki obavještajci, piše Newsweek, više nisu sigurni da se Ukrajina drži prešutnog dogovora da neće napadati Rusiju. U tom je smislu vrlo znakovito što Zelenskoga i Budanova američki obavještajci smatraju srodnim političkim dušama, zbog čega general Budanov ima golemu ulogu u tajnim pregovorima s Kinom, ruskim vojnim vođom Jevgenijem Prigožinom, a vjerojatno i u drugim slučajevima.

---

image

Četverogodišnja Liza Dmitrijeva posljednja je žrtva Putinovih krvoloka. Ubijena je u svom gradiću Vinnitsija u raketnom napadu

 

Afp
---

U čitavoj priči je vrlo važno što Budanov, prema vlastitim riječima, izvrsno i surađuje s američkim obavještajcima koji imaju svoju mrežu koja je posebno jaka u Ukrajini i Poljskoj.

Nakon što su se američki vojni savjetnici u veljači 2022. javno povukli iz Ukrajine, CIA je stvorila zakulisnu mrežu agenata koji djeluju i istočnoj i srednjoj Europi, posebno u Poljskoj i Ukrajini, gdje skupa s ukrajinskim kolegama love ruske agente.

Da, ruske agente, jer je ruska obavještajna mreža u Ukrajini još uvijek vrlo aktivna te čak uspijeva doći do obavještajnih podataka koje Amerika dijeli s Ukrajinom. U čitavoj stvari opasni su ruski agenti koji djeluju u ukrajinskim državnim službama, ali i u opskrbnom lancu kroz koji u Ukrajinu dolazi zapadna vojna pomoć.

U čitavoj stvari je vrlo važno što je Poljska od završetka hladnoga rata vrlo otvorena za obavještajnu suradnju s CIA-om, koja na njezinu teritoriju ima posebne obavještajne centre za “obradu”, pa čak i mučenje protivničkih sumnjivaca.

---

image

Ukrajinski vojnici u rovovima pred Bahmutom čije se oslobađanje sada čini vrlo izglednim

Afp
---

Usprkos ovako razgranatoj obavještajnoj infrastrukturi, smatra Newsweek, američki obavještajci muku muče dokučiti stvarne planove svojih ukrajinskih saveznika koji su, da bi ostvarili konačno oslobođenje iz okova imperijalne vizije “ruskog svijeta”, očito spremni na mnoge rizike.

Ta bi spremnost mogla zakomplicirati spomenute prešutne sporazume Washingtona i Kremlja i Washingtona i Kijeva. Ta bi spremnost mogla zakomplicirati i zakulisne američko-ukrajinske pregovore s Rusijom koji bi, na duge staze, trebali ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu izgraditi diplomatski “zlatni most” za povlačenje iz Ukrajine. •

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp Afp Afp Afp
Afp

Zelenski nije krio svoju razočaranost rezultatima samita NATO-a u Vilnusu. Umjesto vremenskog okvira ulaska u NATO dobio je jedino tapšanje po leđima

 

 

Afp

Tenkovska priprema za proboj ukrajinskih snaga kod Bahmuta

 

Afp

Četverogodišnja Liza Dmitrijeva posljednja je žrtva Putinovih krvoloka. Ubijena je u svom gradiću Vinnitsija u raketnom napadu

 

Afp

Kiril Budanov u središtu kolone vojnika, za posjeta Zmijskom otoku nakon njegova oslobađanja od ruskih okupatora

Afp

Ukrajinski vojnici u rovovima pred Bahmutom čije se oslobađanje sada čini vrlo izglednim

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/postaje-li-zelenski-problem-zapadu-sve-je-vise-bojazni-da-bi-svojim-postupcima-mogao-dovesti-do-eskalacije-rata-1306014 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7fef888d9290d829b5c7af0d0abb5e4da421b21d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Postaje+li+Zelenski+problem+Zapadu%3F+Sve+je+vi%C5%A1e+bojazni+da+bi+svojim+postupcima+mogao+dovesti+do+eskalacije+rata%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fpostaje-li-zelenski-problem-zapadu-sve-je-vise-bojazni-da-bi-svojim-postupcima-mogao-dovesti-do-eskalacije-rata-1306014 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fpostaje-li-zelenski-problem-zapadu-sve-je-vise-bojazni-da-bi-svojim-postupcima-mogao-dovesti-do-eskalacije-rata-1306014 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JE LI PRETJERAO? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetJE LI PRETJERAO?

Postaje li Zelenski problem Zapadu? Sve je više bojazni da bi svojim postupcima mogao dovesti do eskalacije rata!

Piše TIHOMIR RAJČIĆ
12. srpnja 2023. - 18:35
Zelenski nije krio svoju razočaranost rezultatima samita NATO-a u Vilnusu. Umjesto vremenskog okvira ulaska u NATO dobio je jedino tapšanje po leđima    Afp

Po mome mišljenju CIA nije uspjela razumjeti stvarnu prirodu ukrajinske države unutar koje djeluju nesmotrene i riziku sklone političke struje, izjavio je jedan poljski obavještajni dužnosnik za američki magazin Newsweek, koji već tri mjeseca vodi zakulisnu istragu o teškoćama američkih obavještajaca u Ukrajini.

Iza toga se krije američka obavještajna mreža u Poljskoj i Ukrajini, a s druge strane je vojno-politička odlučnost ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i obavještajna djelatnost glavnoga ukrajinskoga vojnoga obavještajca Kirila Budanova.

Njih dvojica, smatra Newsweek, mogu jako zakomplicirati namjeru službenoga Washingtona koji zbog svojih razloga pomaže Ukrajini, ali i nastoji izbjeći vojnu eskalaciju koja bi mogla izazvati III. svjetski rat.

CIA nast...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 15:44