StoryEditorOCM
Svijetlet u svemir

Poznato je što će Kim Jong-un dobiti za oružje i streljivo koje će dati Putinu. Amerikanci: To je kršenje mjera UN-a!

Piše vijesti sd
18. rujna 2023. - 13:44

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un iz Rusije se vratio s primljenim obećanjima da će Vladimir Putin pomoći njegovu svemirskom programu koji bi Pjongjangu omogućio postizanje dugogodišnjeg cilja - postavljanje većeg broja špijunskih satelita u zemljinu orbitu, piše Bloomberg, prenosi Jutarnji list.

Putin je navodno Kim Jong-unu obećao pomoć u izgradnji satelita koji bi se u svemir lansirali uz pomoć ruskih raketa. U proteklih 25 godina Sjeverna Koreja je sedam puta pokušala postaviti satelit - rezultati su poražavajući. Pet se misija srušilo na dno mora, dvije su uspjele ‘baciti‘ nešto u svemir, ali s veoma upitnim operativnim statusom. Pomoć iz Rusije mogla bi pomoći Sjevernoj Koreji da okrene trend, omogućujući joj da iz orbite prate kretanje američkih trupa i saveznika u regiji.

image

Sjevernokorejskog vođu zanima i izlazak na more, posjetio je i akvarij

Afp

"Sateliti su vitalni za suvremene vojne operacije i prikupljanje obavještajnih podataka", rekao je David Schmerler, viši znanstvenik suradnik u Centru James Martin, institutu koji je posvećen sprječavanju proliferacije oružja za masovno uništenje.

Pjongjang je i ove godine u dva navrata pokušao poslati satelit u orbitu na novoj svemirskoj raketi. Neuspješno. Ruski svemirski program star je više od pola stoljeća i ima dokazane rezultate. Svojedobno je i Južna Koreja koristila pomoć Moskve kako bi poslala vlastite satelite u svemir.

Rusi bi, piše Bloomberg, mogli ponuditi Pjongjangu i tehnologiju koja bi poboljšala performanse njihovih satelita. Inače, Južna Koreja spasila je jedan od neuspjelih Kimovih špijunskih satelita koje su pokušali poslati u svemir ove godine. Zaključak je bio da ta tehnologija nema nikakvu vojnu vrijednost.

image

Kim Jong-un fan je sofisticirane tehnologije, naročito svemirske

Afp

U zamjenu za tehnologiju, Sjeverna Koreja bi mogla osigurati prijeko potrebno streljivo za Putinov rat u Ukrajini. Režim u Pjongjangu ‘sjedi‘ na ogromnim zalihama topničkih granata i raketa iz sovjetske ere koje je Kremlj već postavio na prve crte bojišnice.

SAD i partneri već su upozorili da bi se sjevernokorejski svemirski program mogao koristiti za unapređenje programa balističkih projektila. Upozoravaju da bi svaka pomoć koju Putin ponudi Kimu predstavljala kršenje mjera za koje je Rusija pri UN-u svojedobno glasala da ih se odobri.

Ipak, navodi Bloomberg, Sjeverna Koreja i Rusija mogu tvrditi da svaka zemlja ima pravo na vlastiti civilni svemirski program i da suradnja ne bi prekršila nikakve međunarodne sporazume.

image

Kim se zadovoljan vratio kući

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:31