StoryEditorOCM
Svijetposjetio je ratište

Provodi li Izrael genocid u Gazi? Ovogodišnji kandidat za Nobela za mir nema dileme: ‘Ponašaju se kao nacisti!‘

Piše Damir Pilić
13. listopada 2024. - 19:44

Je li ovo što Izrael čini u Gazi genocid ili legitimna samoobrana od Hamasa?

O tom pitanju već godinu dana raspravlja cijeli svijet, u rasponu od kumica s pazara do Međunarodnog suda pravde u Haagu. Za dr. Maunga Zarnija, svjetskog eksperta za genocid koji je bio ovogodišnji kandidat za Nobelovu nagradu za mir, a upravo se vratio iz posjeta Gazi, nema nikakve dileme.

„Izrael pribjegava nacističkoj politici kolektivnog kažnjavanja s namjerom da dovede do fizičkog uništenja stanovništva Gaze. Vlada u Tel Avivu od 7. listopada 2023. nastoji ubrzati genocidni pokolj i fizičko uništenje sub-populacije palestinskog naroda koji je pod okupacijom od 1967. godine”, konstatirao je ovog tjedna dr. Zarni u intervjuu za iransku televizijsku mrežu Press TV.

Da bismo shvatili vjerodostojnost te Zarnijeve ocjene, nužno je ukratko predstaviti ovog 61-godišnjeg akademika i aktivista za ljudska prava, kojeg smatraju svjetskim stručnjakom za genocid.

Rođen u Burmi (današnji Mijanmar), Zarni je 1988. emigrirao u SAD, gdje je magistrirao i doktorirao, a danas živi u Britaniji, gdje predaje o genocidu na vodećim britanskim i američkim sveučilištima poput Oxforda, Harvarda i London School of Economics (LSE). Uz to je suradnik u Dokumentacijskom centru Kambodža, specijaliziran za genocid, te radi kao savjetnik organizacije Genocid Watch.

Dr. Zarni je 2013. bio član vijeća sudaca u Stalnom narodnom sudu za genocidne zločine Šri Lanke protiv Tamilskih tigrova, a 2017. je bio inicijator Stalnog narodnog suda za Mijanmar. Autor je više studija o političkom nasilju u jugoistočnoj Aziji, uključujući i knjigu „Eseji o mijanmarskom genocidu nad Rohinjama (2011.-18.)”. Posebno je istraživao i genocid u Kambodži, kao i nacistički genocid iz Drugog svjetskog rata.

image

Palestinski civili bježe iz Gaze

Omar Al-qattaa/Afp

Izrael koristi matricu SS-a

Ljudskopravaški aktivizam dr. Zarnija prepoznat je u svijetu, pa je ove godine bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir. Nominirala ga je sjevernoirska mirovna aktivistica Mairead Corrigan Maguire, koja je i sama 1976. dobila Nobela za mir.

U nominacijskom pismu Nobelovom odboru Maguire je istaknula Zarnijev aktivizam za demokraciju u Mijanmaru, kao i činjenicu da je „savjetovao, radio u solidarnosti i na druge načine pomagao nenasilnim aktivistima za mir i slobodu iz Tibeta, Istočnog Timora, Nigerije, Indije, Tajlanda, Palestine i židovske dijaspore”.

Ova impresivna biografija odaje da je riječ o znanstveniku i aktivistu koji dobro zna što je genocid. Iz takve pozicije dr. Zarni je nedavno posjetio Gazu i ostao šokiran onim što je tamo vidio.

Citirajući visoke izraelske dužnosnike koji su sami tvrdili da je Gaza „zatvor na otvorenom”, dr. Zarni navodi da je lanjski Hamasov napad „pokrenut kao odgovor na desetljeća vojne okupacije i zločine počinjene nad Palestincima u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali”, te ističe da je odgovor izraelske vlade bio „potpuno nesrazmjeran i brutalan”, što uspoređuje s postupcima nacističkih SS (Schutz-Staffel) odreda prema Židovima u WW2.

„Kad su se zatvorenici u Gazi pobunili, kao u napadima 7. listopada prošle godine, Izrael je pokrenuo kolektivno kažnjavanje cijele populacije. Izraelski odgovor je ravno iz nacističkog SS-a. Dana 7. listopada 1944. židovski zatvorenici u Auschwitzu ubili su sve časnike 4-SS-a koji su upravljali plinskom komorom i minirali Krematorij broj 4. SS je odgovorio pokoljem svih židovskih zatvorenika u cijeloj vojarni”, kaže dr. Zarni.

image

Dr. Maung Zarni

Alessandro Di Ciommo/Nurphoto Via Afp

U Gazi gore nego u Mauthausenu

Nadalje, mijanamarski stručnjak navodi da je stopa ubijanja djece i dojenčadi u Gazi „daleko gora” od broja djece ubijene u koncentracijskom logoru Mauthausen u Hitlerovoj rodnoj gornjoj Austriji.

„SS je zaklao 23.000 djece u Mauthausenu u otprilike sedam godina, između jeseni 1939. i proljeća 1945., dok je Izrael doveo do izravnog ubojstva ili smrti 17.000 djece i dojenčadi iz Gaze u samo 11 mjeseci”, rekao je dr. Zarni, referirajući se na službene podatke stradanja u Gazi, prema kojima je dosad ubijeno preko 40.000 Palestinaca, od čega dvije trećine čine djeca i žene.

U razgovoru za iransku televiziju Zarni je ustvrdio da jedino na Zapadu postoji dilema je li ono što Izrael čini u Gazi genocid ili ne, dok „moralna većina” svijeta – o čemu svjedoče prosvjedi diljem planeta, i na Globalnom sjeveru i na Globalnom jugu – „o izraelskim zločinima u Gazi uopće ne raspravlja”, jer je genocidni karakter tih zločina očit.

image
Omar Al-qattaa/Afp

„Zapadni političari, zapadne države, ideološke institucije kao što su mediji, sveučilišta i think-tankovi - koji su sami izgrađeni putem doseljeničkih kolonijalističkih genocida i kolonijalnog pljačkanja, krađe i pretkolonijalnog ropstva i trgovine robljem - cjepidlače po zakonu i propagiraju ovu laž da se ‘Izrael ima pravo braniti‘”, rekao je dr. Zarni, naglasivši da ostatak svijeta jasno vidi što se događa u Gazi.

Poučak Adolfa Eichmanna

Uspoređujući događanja u Gazi s vlastitim studijama i istraživanjima kambodžanskog genocida, nacističkog genocida i burmanskog genocida nad Rohinjama, dr. Zarni ističe da izraelski genocid u Palestini obilježava ono što on smatra „ekosustavom genocidnih metodologija”.

„Reći ću da je izraelski cionistički projekt uspostave, održavanja i širenja židovske većinske ili nadmoćne države proizveo ono što ja nazivam ‘ekosustavom genocidnih metodologija‘ s jedinstvenom misijom uništavanja, različitim brzinama, domaćeg stanovništva Palestine”, poručio je mijanmarski ekspert, te je i obrazložio ovaj stav:

„Konkretno, različiti dijelovi palestinske populacije bili su podvrgnuti od strane Izraela vrlo inventivnim metodama uništavanja i inducirane masovne deprivacije - prožimajuće masovno siromaštvo, kronične i akutne humanitarne krize - kroz 810 tisuća ilegalnih zidova i nepredvidivih kontrolnih točaka, stalnih režima političkog, psihološkog, kulturnog i društvenog pokoravanja, ocrnjivanja i uništenja”, kazao je dr. Zarni.

image

Palestinski civili bježe iz Gaze

Omar Al-qattaa/Afp

Na novinarsko pitanje hoćemo li vidjeti totalno uništenje Palestinaca ako se genocidni rat nastavi, dr. Zarni je odgovorio da čak ni nacisti pod Hitlerom nisu uspjeli istrijebiti cjelokupno židovsko stanovništvo u Europi.

„Nitko drugi do Adolf Eichmann, šef odjela za židovska pitanja u SS-u, žalio se na audiosnimci zbog činjenice da nacisti nisu uspjeli postići svoj cilj fizičkog uništenja cijele populacije Židova. Dakle, mislim da će se Izrael naći u sličnoj nevolji kao Eichmann i nacisti”, rekao je Zarni.

Kreativni genocid

U finišu intervjua burmanski akademik uspoređuje nacističku rasnu suprematističku ideologiju i izraelski židovski suprematistički rasizam (cionizam), ustvrdivši da ove dvije ideologije „imaju mnogo toga zajedničkog”, prije svega u činjenici da se „ciljane populacije europskih Židova i autohtonih arapskih Palestinaca vide kao ‘podljudi‘ ili ‘životinje‘”.

„Ali postoji jedna temeljna razlika. Nacisti su išli na potpuno istrebljenje svojih žrtava, prije svega Židova, dok je Izrael kategorički više zainteresiran za otimanje zemlje Palestincima i širenje svog teritorija”, rekao je dr. Zarni.

image

Palestinski civili bježe iz Gaze

Omar Al-qattaa/Afp

Ove kvalitativne razlike između nacističkog genocida nad Židovima i aktualnog židovskog pokolja Palestinaca u Gazi, tvrdi dr. Zarni, ne znače da ovo što se događa u Gazi nije genocid. Naprotiv.

„Dakle, Izrael je uspostavio vrlo kreativnu mješavinu politika usmjerenih na depopulaciju zemlje od svog izvornog arapskog naroda, uključujući ratove po izboru, fizičko uništenje zajednica, institucija bitnih za održavanje bilo kakvog života, ljudi i stoke”, kaže ovaj ekspert za genocid i nesuđeni dobitnik Nobelove nagrade za mir, te zaključuje:

„Ono što izraelska vlada radi u Gazi je genocid iz udžbenika.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. listopad 2024 19:45