StoryEditorOCM
Svijetuskrsnuo girkin

Putin ga iz zatvora šalje opet u borbu: bivši agent FSB-a koji se borio i na strani Srba u Bosni opet oblači uniformu

Piše Davor Krile
12. travnja 2024. - 06:43

Vojni bloger Igor Girkin, poznati ruski jastreb koji se ‘istaknuo‘ u ratu u ukrajinskoj regiji Donbas 2014. godine kao jedan od glavnih proruskih separatista u Ukrajini te je dogurao i do funkcije ‘ministra obrane‘ samoproglašene Donecke Narodne Republike, a potom zbog kritiziranja Kremlja završio u zatvoru bit će poslan na ukrajinsku bojišnicu. Rusi su Girkina zbog predugog jezika osudili na četiri godine zatvora pod optužbom za ekstremizam jer je kritizirao Kremlj u svojim proratnim objavama na Telegramu.

Njegova supruga Miroslava Reginskaja potvrdila je kako je jedna ruska vojna postrojba odobrila da Strelkov služi kao zapovjednik voda u ukrajinskoj okupiranoj regiji Doneck, javlja ruski neovisni portal Meduza.

Reginskaja je objavila pismo koje je poslala vojna postrojba u samoproglašenoj tzv. Narodnoj Republici Donjeck vojnim dužnosnicima u Moskvi. U pismu stoji da je vojna jedinica razmotrila Strelkovljevu kandidaturu za zapovjednika voda i zatražila da se potrebni dokumenti pošalju zapovjedniku postrojbe.

image

Igor Girkin (Strelkov) u  ruskom zatvoru 

Natalia Kolesnikova/Afp
image
Natalia Kolesnikova/Afp

Ruski mediji izvijestili su ranije da su njegovi odvjetnici zatražili da mu se dopusti odlazak u vojsku. Dok ruski zakon sprječava da građani osuđeni za ekstremizam sklapaju vojne ugovore, Strelkovljev odvjetnik rekao je da bi regrutacija njegovog klijenta mogla biti moguća, iako nije objasnio kako.

Telegram kanal Ostorožno (Pažljivo) izvijestio je da odvjetnik očekuje ili oslobađajuću presudu ili predsjedničko pomilovanje. Strelkovljevo žalbeno ročište zakazano je za 15. svibnja.

image
screenshot x

Ovaj bivši agent ruske obavještajne službe FSB ima i reputaciju terorista, naime u studenome 2022. nizozemski sud ga je proglasio krivim za rušenje malezijskog zrakoplova Boeing 777 na letu MH17 17. srpnja 2014. iz Amsterdama u Kuala Lumpur iznad istočne Ukrajine i ubojstvo 298 osoba u zrakoplovu, za što je dobio doživotnu kaznu zatvora.

Girikin je dugo bio glasan u svojim kritikama ruskih vojnih zapovjednika i vojnog vrha te samog Putina zbog načina na koji Moskva vodi rat u Ukrajini. S ruskim političarem Pavelom Gubarevim i političkim aktivistom Vladimirom Kučerenkom, također poznatim kao Maksim Kalašnjikov, bio je osnovao i tzv. Klub gnjevnih domoljuba. Za skupinu oko Girkina je Putin previše ‘pitom‘ - smatraju ga potencijalnim izdajnikom radikala te da je meka srca prema agresivnim lojalistima, kako u komentaru za Bloomberg istaknuo Leonid Beršidski. Osim u Donecku, Girkin se borio i na strani proruskih separatista u Moldovi, u odcijepljenoj regiji Pridnjestrovlje početkom 90-ih godina, a ratovao je i na strani bosanskih Srba u BIH, kod Višegrada i Priboja. Nakon toga aktivirao se u ruskoj vojsci.

image
Bulent Kilic/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:38