StoryEditorOCM
Svijeta nadali su se čudu!

Rusi ih zovu ‘limenim kantama‘, Ukrajinci su razočarani manama: ‘Ovo su tenkovi za drugi stil ratovanja od ovog našeg!‘

Piše tomislav šoštarić/JL
29. svibnja 2024. - 21:12

Kada je u siječnju 2023. godine nakon njemačke ‘ucjene‘, odnosno uvjetovanja isporuke njemačkih tenkova Leopard američkom isporukom M1 Abrams, Washington potvrdio isporuku 31 komada američkog glavnog borbenog tenka, u Kijevu sreći nije bilo kraja.

Očekivanja od kultnog Abramsa, koji je u Pustinjskoj oluji u Iraku početkom 90-ih, ali i kasnije, gazio sve pred sobom na kojem se god bojištu pojavio, bila su golema. Općeprihvaćeno je da se radi o najboljem tenku na svijetu s čvrstim oklopom od materijala koji je vojna tajna, izdržljivim i pouzdanim motorima i impresivnom vatrenom snagom.

No, ubrzo nakon što su se prvi primjerci pojavili na ukrajinskom bojištu u rujnu prošle godine, pokazalo se da je rat u Ukrajini ipak puno drugačiji i teži izazov za oklopljeni ponos američke vojske. Počela su stizati izvješća u uništenim Abramsima, a za Praznik rada jedan su Abrams Rusi izložili na Crvenom trgu u Moskvi na ‘izložbi‘ uništenih i zarobljenih zapadnih oružanih sustava. Procjenjuje se da je u ruskim napadima izgubljeno najmanje pet Abramsa, piše Jutarnji list.

Samo nekoliko dana ranije, krajem prošlog mjeseca, Ukrajina je izvijestila da je povukla tenkove Abrams M1A1 iz borbi. Djelomice je to učinjeno zato što je ratovanje bespilotnim letjelicama previše otežavalo djelovanje tenkova, rekla su dvojica američkih vojnih dužnosnika za agenciju AP.

Sveprisutna uporaba ruskih bespilotnih letjelica za nadzor i bespilotnih lovaca-ubojica otežala je Ukrajini zaštitu tenkova kada ih ruski dronovi otkriju i označe kao metu projektila i drugih dronova. Također, nema otvorenog terena preko kojeg tenk može voziti bez straha da će biti otkriven.

image

Tenk M1A2 Abrams, ilustracija

Profimedia/

Sada su o manama američkih tenkova i problemima s kojima se susreću pri njihovom korištenju progovorili oni čiji životi izravno o njima ovise - njihove posade. Nabrajajući njihove slabosti, ove posade zapravo dovode u sumnju njihovu učinkovitost i korist od njih na bojištima na kojima se uvjeti stalno mijenjaju, što uključuje i vremenske prilike.

Novinari CNN-a prvi su koji su vidjeli M1 Abrams u Ukrajini, na istoku zemlje, gdje ih je šest bio skriveno u lišću. Njihove posade, obučene u Njemačkoj, kažu da ti borbeni sustavi, vrijedni 10 milijuna dolara po komadu, nemaju oklop koji bi mogao izdržati udare modernog oružja. "Ne štiti posadu. Ovo danas je rat dronova", rekao je za CNN član jedne od posada kodnog imena Joker, dok njegov suborac Dnipro dodaje da su oni meta broj jedan.

image

Abrams snimljen na vježbi u Slunju

Tom Dubravec/Cropix

Svi Abramsi u Ukrajini raspoređeni su u blizini istočne bojišnice u sklopu 47. mehanizirane brigade, kojoj su dodijeljeni i čiji dužnosnici tvrde da je unatoč povlačenju tenkova, nekoliko još u operativnoj funkciji. Ti kompleksni sustavi imaju i kompleksan lanac opskrbe, pogotovo ako se uzme u obzir da neke verzije pokreće mlazne gorivo.

Ukrajinsko bojište drugačije je od svih ranijih - njime dominiraju jurišne bespilotne letjelice kamikaze, FPV dronovi s pogledom iz prvog lica koji uništavaju i pješaštvo i oklop te mogu uzrokovati značajnu štetu na tenkovima ili ih uništiti. Oni su promijenili prirodu rata ograničavajući pokretljivost i čineći oklopna vozila ranjivima.

No, kako otkriva jedna od posada koja se borila u bitci za Avdiivku, gdje je vozač izgubio nogu kada je oklop probijen, ovi tenkovi imaju i tehničkih problema.

Ova ukrajinska posada naučila je o ograničenjima Abramsa na teži način, u oštrim borbama oko grada Avdiivka, nad kojim je Rusija konačno preuzela kontrolu u veljači. Vozač je izgubio nogu kada je oklop probijen. Ipak, nije samo inovacija ta koja koči tenkove - čini se da i oni imaju tehničkih problema. Neki imaju problema s motorom, a po kiši i magli kondenzacija može spržiti elektroniku.

image

Ukrajinci ističu da su Abramsi napravljeni za NATO-ov stil ratovanja, u kojem zračne snage i topništvo pripremaju bojno polje prije nego tenkovi i pješaštvo krenu u napredovanje...

 

Wojtek Radwanski/Afp

Jedan je bio gotovo nepokretan tijekom posjeta ekipe CNN-a zbog problema s motorom. Posade se također žale kako po kiši ili magli kondenzacija može spržiti elektroniku u vozilu. Problem za posade predstavlja i streljivo koje je, kako kažu, pogrešnog tipa za borbene uvjete u kojima se nalaze. "Ono što imamo više je za izravne borbe tenka protiv tenka, što se događa vrlo rijetko. Puno češće funkcioniramo kao topništvo. Treba uništiti drvored ili zgradu. Imali smo slučaj kada smo ispalili 17 komada streljiva u kuću, a ona je još uvijek stajala", povjerio je ekipi CNN-a Joker.

Ruski analitičari također su isticali i ismijavali loše performanse tenka, nazivajući ih "praznim limenim kantama".

Ovi tenkovi frustriraju ukrajinske posade, koje ističu da su napravljeni za NATO stil ratovanja, u kojem zračne snage i topništvo pripremaju bojno polje prije nego tenkovi i pješaštvo krenu u napredovanje. A Kijev već dugo, kada su zrakoplovi u pitanju od samog početka ruske invazije muku muči s tim sustavima i streljivom, piše  Jutarnji list.

Ukrajinci kažu da NATO vojnici nikada ne bi borili kao oni, već bi tražili potporu topništva i borbenog zrakoplovstva. "Mi nemamo zrakoplovstvo i artiljeriju. Imamo samo tenk. I to je problem", zaključio je Joker za CNN.

image
Artur Widak/Nurphoto Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 10:01