StoryEditorOCM
SvijetIskanderi na djelu

Usred žestokog napada Zelenski primio šokantnu vijest od šefa nadzora naoružanja i još dvojice ministara

Piše vijesti sd
3. rujna 2024. - 17:01

Olena Zelenska: Broj poginulih narastao na 47, 206 ozlijeđenih

Broj poginulih i ozlijeđenih u današnjem ruskom raketnom napadu na Poltavu porastao je, barem prema ukrajinskoj prvoj dami Oleni Zelenskoj. Ona je u objavi na X-u navela da je poginulo 47 osoba i da ih je 206 ranjeno. Ranije je Volodimir Zelenski izvijestio o najmanje 41 poginuloj i 180 ozlijeđenih osoba.

Tri ministra ukrajinske vlade podnijela ostavke

Ukrajinski ministri pravosuđa i okoliša podnijeli su ostavke zajedno s ministrom odgovornim za nadzor proizvodnje oružja tijekom rata. Predsjednik ukrajinskog parlamenta rekao je da su Oleksandr Kamišin, Denis Maljuska i Ruslan Strilec danas podnijeli ostavke, prenosi Sky News.

Njihovi će zahtjevi uskoro biti razmotreni, rekao je.

Zbog čega točno podnose ostavke još nije objavljeno. 

image
screenshot X

Zelenski: Ruski ološ će odgovarati za ovo

"Ruski ološ će definitivno odgovarati za ovaj napad", naveo je Volodimir Zelenski na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ukrajinski predsjednik je ponovio svoje pozive na veće isporuke zapadne protuzračne obrane i pozvao saveznike da dopuste da se njihovo oružje dugog dometa koristi za udare dublje u ruskom teritoriju kako bi se zaštitila Ukrajina.

"Stalno govorimo svima u svijetu koji imaju moć zaustaviti ovaj teror - sustavi protuzračne obrane i projektili potrebni su u Ukrajini, a ne u nekom skladištu. Dalekometni udari koji nas mogu zaštititi od ruskog terora potrebni su sada, a ne u neko vrijeme kasnije. Nažalost, svaki dan kašnjenja znači gubitak života", rekao je on.

image

Snimka razornih udara
 

Screenshot X

Rumunji šalju Patriote 

Donji dom rumunjskog parlamenta usvojio je u utorak nacrt zakona kojim se odobrava donacija obrambenog raketnog sustava Patriot Ukrajini. Rumunjska, članica NATO-a od 2004., dijeli 650 kilometara dugu granicu s Ukrajinom. Tijekom ruskih napada na ukrajinske luke na drugoj strani Dunava, krhotine dronova često padnu na rumunjski teritorij.

Nakon što predsjednik Klaus Iohannis potpiše spomenuti dokument i on postane zakonski akt, vlada će izdati nalog da se donacija provede. Rumunjska je odlučila donirati dva operabilna sustava Patriot pod uvjetom da ih Savez kasnije nadomjesti drugim sustavom Patriot.

BBC: Težak udarac za Ukrajinu! 

Iako ukrajinski predsjednik kaže da su udari pogodili obrazovnu ustanovu i bolnicu, izvješća koja kruže internetom sugeriraju da je jedna od zgrada možda bila vojni centar za obuku, prenosi BBC.  Ministarstvo obrane u Kijevu kaže da bi svi trebali ostati mirni i vjerovati samo službenim informacijama.

Poltava je grad u središnjoj istočnoj Ukrajini koji nije smješten na prvoj liniji. Do sada nije bio tako značajna meta ruskih napada kao što su to bili Dnjipar, Zaporižja ili Sumi. Grad je do sada bio relativno miran, ali ima važne vojne objekte, uključujući centre za obuku. Postoje izvještaji da je Rusija koristila izviđačke bespilotne letjelice prije ovog raketnog napada, kako piše BBC.

Ovo je težak udarac za ukrajinsku vojsku i ukrajinski narod, ocjenjuje BBC.

RANIJE: Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da je grad Poltava pogođen s dvije balističke mrakete te da je poginula najmanje 41 osoba, dok ih je najmanje 180 ranjeno. Prema prvim izvještajima, projektilima Iskander pogođeni su obrazovna ustanova i susjedna medicinska ustanova, pri čemu je djelomično uništena i zgrada Vojnog instituta za komunikacije. Ruski proratni Telegram kanali tvrde da su žrtve bili stručnjaci za komunikacije i elektroničko ratovanje, odnosno da je meta bila vojna. Ukrajinski mediji javljaju da su mnogi stradali zarobljeni ispod ruševina.

Snimke s terena pokazuju vojni obrazovni centar koji je zatvoren nakon dva raketna udara balističkim raketama Iskander.

Lokalno stanovništvo javlja o gustom dimu iznad grada te sirenama hitne pomoći koje odzvanjaju ulicama.

Do napada je došlo za vrijeme svečanosti dodjele priznanja u vojnom centru, zbog čega je broj žrtava toliko velik, a sličan je napad Rusija izvela i u Hersonu, kada je također bilo puno žrtava.  

Poziv Ukrajincima na davanje krvi

Regionalni čelnik Poltave, Filipp Pronin, izrazio je sućut "svim obiteljima koje su danas izgubile svoje voljene". U izjavi na Telegramu, Pronin je rekao da je utorak bio "užasan dan za Poltavu". Pronin također poziva Ukrajince da daju krv gdje god je to moguće.

U Poltavi je proglašena trodnevna žalost, rekao je regionalni čelnik.

Poltava je glavni grad u regiji istočno-središnje Ukrajine daleko od prve linije. Ministarstvo obrane govori o dvije balističke rakete, tako da je ruska vojska točno znala na što cilja, ocjenjuje BBC. Poltava se nalazi oko 140 km od ruske granice i iako su grad i šira regija pod redovitim raketnim napadima, nisu doživljali intenzitet bombardiranja kao regije bliže istočnom frontu.

Ovaj s više od 300.000 stanovnika postao je dom izbjeglicama pred ruskim napadima na istoku.

Ranije tijekom ljeta, Rusija je gađala zračnu luku u regiji Poltava, tvrdeći da je uništila ukrajinske ratne zrakoplove.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 11:08