StoryEditorOCM
Svijetduh osamdesetih

Ruski marinci ratuju u muzejskim tenkovima druga Andropova. Putin igra na sve starije oružje i sve mlađe regrute

2. veljače 2024. - 10:30

Ukrajinski marinci razbucali su do kraja ruske marince, elitnu 810. gardijsku brigadu mornaričkog pješaštva, tradicionalno baziranu u Sevastopolju na Krimu. Nekadašnji ponos sovjetske mornarice, drilom savršeno uvježbane desantne trupe s najmodernijim oklopom, danas su doslovce vraćene u doba prije epohe Mihaila Gorbačova i u tehnologiju koja je bila borbeno funkcionalna u eri generalnoga sekretara CK SSSR-a Jurija Andropova. 

image

Drug Jurij Andropov (desno) bio bi zadovoljan ratnom opremom

Hauke-christian Dittrich/Dpa Picture-alliance Via Afp

Naime, 1980. godine, kad je umro drug Tito, 810. gardijska brigada mornaričkog pješaštva sovjetske mornarice imala je bataljun tenkova T-55 iz 1950-ih godina. Na početku 2024. godine, 810. gardijska brigada mornaričkog pješaštva ruske mornarice, trenutno na frontu u Hersonskoj oblasti u južnoj Ukrajini, ima također bataljun tenkova T-55 iz 1950-ih, piše Forbes.

image

Ova T-55-ca iz istočne Njemačke izložena je kao ulični eksponat

Matthias Bein/Dpa Picture-alliance Via Afp

Da stvar bude ljepša, pretpotopne ‘T-pedesetpetice‘ koje ruski marinci imaju danas nisu isti i nepromijenjeni koje su imali u arsenalu u vrijeme generalnoga sekretara Jurija Andropova. Njihova brigada je ušla u rat u Ukrajini s relativno modernim tenkovima T-80, ali su od tada ukrajinske trupe višekratno razbucale Putinove marince koji su izgubili sve svoje tenkove T-80. Baš poput osiromašenog pojedinca koji kad nema za nove cipele prevrće po ormarima u potrazi za starim, ruski marinci morali su otputovati u prošlost i opremiti se starim oružjem, tj. tenkovima koji su u odnosu na ove današnje isto što i kubure naspram strojnica. Tenkovi koje su konzervirane izvukli iz skladišta i drugih vremenskih kapsula nedavno su se pojavili u izvješću ruskih Tv-vijesti emisije Zvezda.

Nije tajna kako je 810. ruska brigada marinaca vraćena u 1980-e. Njihovih 2500 boraca našlo se u Hersonu kada su ukrajinske snage pokrenule svoju prvu veliku protuofenzivu u jesen 2022. Već sredinom rujna 2022. ukrajinski glavni stožer tvrdio je da je 810. brigada smanjena na 15 posto izvornog ljudstva, a da preživjeli odbijaju borbu.

Kremlj je rekonstruirao 810. marinsku brigadu krajem 2022. i početkom 2023. premjestio je natrag u južnu Ukrajinu, no ovaj put u Zaporišku oblast istočnije od Hersona. U lipnju lanjske godine ukrajinski korpus pokrenuo je drugu protuofenzivu i u sporom i skupom napadu preko rovova i minskih polja napredovao je 10 milja prema Melitopolju koji je držala Rusija. Ukrajinci su pretrpjeli na tisuće žrtava i izgubili na stotine vozila, ali su nanijeli isto toliko gubitaka Rusima koji su se branili. 810. ruska brigada marinca pritom je praktično uništena.

"Ta je brigada potpuno poražena, potpuno razbijena", rekao je general-pukovnik Kyrylo Budanov, šef ukrajinske obavještajne službe za ugledni portal The War Zone u rujnu. Ruski padobranci su zamijenili preživjele ruske marince u Zaporižju, te je 810. brigada dobila priliku za obnovu po drugi put.

image

Ukrajinski marinci iskrcavaju se na mostobran kod Krinkija

Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas Via Afp

Do jeseni 2023. brigada se vratila u Hersonsku oblast. Ukrajinci su do tada već došli do obale rijeke Dnjepar, koja presijeca Hersonsku oblast od istoka prema zapadu. U listopadu 2023. marinci iz ukrajinske 35. mornaričke brigade prešli su Dnjepar i zauzeli mostobran u Krinkiju, malom ribarskom selu na uskoj prevlaci na blatnjavoj lijevoj obali rijeke. Brojčano nadjačani ukrajinski marinci, ali potpomognuti agresivnom grupom bespilotnih letjelica i obranjeni elektroničkim ometanjem, desetkovali su pritom 810. rusku brigadu na svom boku na lijevoj obali Dnjepra, nanijevši ovoj jedinici već treći ozbiljan poraz u 20 mjeseci. Ruske jedinice oko ukrajinskog mostobrana kod Krinkija zajedno su izgubile 157 borbenih vozila, uključujući i najmanje 19 tenkova.

Dosad je 810. brigada vjerojatno već nekoliko puta zamijenila sve tenkove u svom originalnom tenkovskom bataljunu. Očito je da Kremlj više ne može proizvesti dovoljno tenkova T-80 od 43 tone za tri osobe koliko ih brigada ruskih marinaca brzo gubi. To ne čudi ako se zna da su, prema analitičarima Oryxa, ruske oružane snage od veljače 2022. do danas otpisale ukupno oko 2500 svojih tenkova svih vrsta. A to je gotovo onoliko aktivnih tenkova koliko su Rusi imali u postrojbama prije rata. Kremlj je u zadnje dvije godine uspio izgraditi, ili dekonzervirati iz skladišta, najmanje 2000 svojih zamjenskih tenkova. No, stotine njih bile su stare krame T-62 i T-55 iz 1950-ih godina.

image

Močvara zona na lijevoj obali Dnjepra grob je ruske ratne opreme

-/Afp

Neki od ovih zastarjelih tenkova iz ruskih skladišta dobili su barem neke skromne nadogradnje prije nego što su upućeni prema ukrajinskom frontu, no glavnina od T-55-ca u 810. brigadi marinaca nisu ni to. Tenkovi proizvedeni neposredno poslije Drugog svjetskog rata imaju još svoje originalne 100-milimetarske topove, originalne infracrvene reflektore i originalni čelični oklop bez dodatnih reaktivnih oklopnih blokova. Jedina dodatna zaštita koju mornarički T-55 danas uživaju u Ukrajini dolazi od primitivnih zaslona i čeličnih kaveza koje su tehničari zavarili na njihove kupole u nadi da će to detonirati ukrajinske borbene dronove i njihove mine prije nego udare u tenkove.

image

Ukrajinski T-72 tank u zasjedi

Dmytro Smolienko/Nurphoto Via Afp

Vraćena po svojim tehnološkim kapacitetima u godinu kad je umro drug Tito, 1980., 810. brigada ruskih marinaca, nekadašnja sovjetska borbena elita, u iznimno destruktivnom je vremeplovu u koju je gurnuo tovariš Vladimir Putin. No, ova jedinica istodobno predstavlja i mikro uzorak čitave ruske vojske. Nakon dvije godine teškog ratovanja u kojima je na jednog ukrajinskog vojnika gubila četiri svoja (ili borbeno vozilo), ona je danas gurnuta u treću godinu rata po modelu ‘sve manje obuke i sve starija borbena oprema za nove regrute‘. Jadna majka svakom mladom Rusu koji je prisiljen ići u borbu u tenkovima odavno zrelima za muzej.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 23:25