StoryEditor
Svijetupitan drugi mandat

Senat tereti predsjednika Jaira Bolsonara za smrt više od 600 tisuća ljudi od covida, bio je protiv maski i cijepljenja pa je Brazil drugi u svijetu po broju umrlih

Piše PSD
21. listopada 2021. - 16:21
Jair Bolsonaro u ožujku je rekao Brazilcima da 'prestanu kukati' o covidu, dan nakon što je u zemlji zabilježen rekordan broj smrtnih slučajeva u jednom danuEvaristo Sa/AFP

Predsjednika Jaira Bolsonara "trebalo bi optužiti za niz zločina zbog donošenja odluka o pandemiji covida-19", piše u nacrtu velikog istraživačkog izvještaja brazilskog Senata.

Izvještaj je vrhunac šestomjesečne istrage koja je otkrila skandale i korupciju u vladi.

Bolsonaro je optužen za neuspjeh u kontroli virusa koji je, prema službenim podacima, usmrtio više od 600.000 Brazilaca.

Izvodi koji su procurili u medije ukazuju na to da bi Bolsonaro trebao odgovarati po devet točaka, piše BBC.

image
Jučerašnji prosvjedi protiv Bolsonara
Evaristo Sa/AFP

U prvom nacrtu izvještaja preporučeno je da predsjednik bude optužen za "ubojstva i genocid nad starosjedilačkim grupama".

Ali ove preporuke su sada očigledno izbačene iz izvještaja na 1.200 stranica, kojim se poziva na optužbe za zločine protiv čovječnosti, krivotvorenje dokumenata i poticanje na zločin.

Usprkos ozbiljnim optužbama, nije jasno što to znači za Bolsonara, kaže dopisnica BBC-ija iz Južne Amerike Katy Watson.

'doprinos masakru brazilaca'

Nacrt izvještaja još treba izglasati Senatska komisija, a postoji mogućnost i da stavi veto i izmijeni izvještaj, pa tako nije sigurno da će dokument dovesti do kaznene prijave. Predsjednik Brazila odbacio je istragu kao politički motiviranu.

image
 Bolsonaro je odbacio senatsku istragu kao politički motiviranu
Evaristo Sa/AFP

Bolsonaro se često izjašnjavao protiv karantene, nošenja maski i cijepljenja. U ožujku je rekao Brazilcima da "prestanu kukati" o covidu, dan nakon što je u zemlji zabilježen rekordan broj smrtnih slučajeva u jednom danu.

Međutim, Bolsonarova popularnost već je oslabila tijekom pandemije, a ovaj izvještaj bi mu mogao znatno otežati kandidaturu za drugi mandat na izborima u Brazilu 2022. godine.

Brazil je potvrdio da ima drugi najveći broj smrtnih slučajeva u svijetu. Više smrtnih slučajeva od koronavirusa je samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Govoreći za BBC uoči objavljivanja izvještaja, izvjestitelj istrage, senator Renan Calheiros, rekao je kako je ideja da budu kažnjeni oni koji su pridonijeli "ovom masakru Brazilaca", piše BBC.

item - id = 1136872
related id = 0 -> 1146968
related id = 1 -> 1146665
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2021 09:45