StoryEditorOCM
Svijetda ne povjeruješ

Skandal na najstarijem svjetskom natjecanju, obitelj u šoku: Ovo je najbolja fotografija? Vi niste normalni, sramite se!

Piše VIJESTI SD
29. ožujka 2024. - 19:32

Prestižno sveučilište našlo se na stupu srama nakon što je dodijelilo najstariju svjetsku nagradu za fotoreporterstvo za fotografiju osakaćene i ubijene žrtve u Hamasovom napadu. 22-godišnja Shani Louk postala je simbolom brutalnog napada, a fotografija na kojoj naoružani muškarci s njenim polugolim tijelom na kamionetu jure natrag u Gazu odnijela je pobjedu, prenosi Daily Mail.

Fotoagencija AP odnijela je nagradu za grupnu fotografsku priču godine koju dodjeljuje Institut za novinarstvo Donald W. Reynolds pri Školi novinarstva Missourija.

- RJI misli da je užasna fotografija poluodjevenog, mrtvog tijela Shani Louk djelo za nagradu. Odvratno, napisao je na X-u Tom Emmer.

Njemačko-izraelska državljanka bila je među 364 ubijenih na Super Nova festivalu na koji je stigla sa svojim dečkom. Na društvenim mrežama oglasili su se prijatelji i obitelj mlade žene koji su objavili fotografije sretnog i bezbrižnog života koji je vodila te su se složili da će je takvu zauvijek pamtiti.

- Ovako ćemo pamtiti prelijepu Shani Louk. Nećemo dopustiti da uspomenu na nju pregaze neljudski nasilnici koji slave fotografiju na kojoj je prikazano njeno ubojstvo, stoji na društvenim mrežama.

- Ovo je fotografija terorista koji paradiraju mrtvim tijekom Židovke nakon što su je ubili. Sramite se, glasio je drugi komentar.

Obitelj djevojke i obitelji poginulih u napadu tužili su AP i Reuters optužujući ih za tajni dogovor u zločinima koje su dokumentirali. Lobistička skupina HonestReporting, koja je izrazila zabrinutost zbog izvještavanja, objavila je svoje ‘čestitke‘ AP-u na osvajanju nagrade.

- Kakav je osjećaj osvojiti nagradu na zaslugama palestinskih fotoreportera koji su se infiltrirali u Izrael 7. listopada i snimili fotografije poput ove na kojoj se nalazi mrtvo tijelo Shani Louk u kamionetu Hamasa?, napisali su.

Izraelski diplomat Danny Danon napisao je kako fotografija prikazuje teroriste nad tijelom Shani Louk, dok novinska agencija AP prima nagradu za to i ponosi se radom svojih fotografa i upletenošću u zločine. Prema informacijama Reportera bez granica u izraelskim zračnim napadima od početka kopnene invazije na Gazu ubijen je velik broj novinara.

Fotografija koju je snimio freelancer AP-a Ali Mahmud bila je prva od 20 fotografija koje je agencija poslala na natječaj. I AP i Reuters zanijekali su suradnju s napadačima, prošlog su mjeseca rekli kako suosjećaju s ozlijeđenima te da su optužbe neutemeljene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 07:07