StoryEditorOCM
Svijetšok u katedrali

Skulpturi Gospe koja rađa Isusa u Linzu netko razbio glavu pa je uklonjena; posebno nabrušeni bili su hrvatski vjernici

Piše vijesti sd
3. srpnja 2024. - 13:42
Zbog postavljanja skulpture ‘Krunidba‘ Esther Strauss pa njene dekapitacije i uklanjanja katedrala u Linzu danima je u medijskom fokusu (ilustracija)Samuel Kubani/Afp

Incident postavljanja blasfemične skulpture Blažene Djevice Marije u katedrali sv. Marije u Linzu dobio je  epilog njezinim uklanjanjem u večernjima satima u ponedjeljak, 1. srpnja. Skulptura pod nazivom "Krunidba" postavljena je 27. lipnja u sklopu izložbe austrijske umjetnice Esther Strauß, a prikazuje Blaženu Djevicu Mariju kako rađa Isusa u trudovima raširenih nogu, pri čemu je vidljiva glava djeteta Isusa. Skulptura je izazvala oštru osudu katoličkih vjernika te je na inicijativu Iliasa Martinovića pokrenuta peticija kojom se od katedralnoga župnika dr. Maksimilijana Strassera i nadležnoga biskupa dr. Manfreda Scheuera tražilo njezino žurno uklanjanje, piše Ivan Matić za Fenix-magazin.

Nepoznati je počinitelj 1. srpnja ujutro djelo uništio razbivši glavu Blažene Djevice Marije te je kip istoga dana uvečer uklonjen iz katedrale. Johann Hintermaier, biskupski vikar za obrazovanje, umjetnost i kulturu Biskupije Linz oštro je osudio čin nasilja, koji tumači kao odbijanje dijaloga i napad na slobodu umjetnosti te ujedno izrazio žaljenje što je postavljanje kipa povrijedilo vjerske osjećaje ljudi.

‘osuditi djelo, a ne umjetnicu‘

Kako prenosi njemački portal Katolisch.de, autorica djela napad na skulpturu vidi kao napad na pravo žene na vlastito tijelo, a u njezinu obranu uz nadležne crkvene vlasti stala je i suinicijatorica projekta, teologinja Martina Resch, koja uradak ocjenjuje poetskim te naglašava da je postavljen s ciljem razvijanja novih pogleda, koji bi omogućili kritičko promišljanje temelja vjere.

Skulptura Gospe koja rađa Isusa šokirala vjernike u Linzu: ‘Bogohuljenju nije mjesto u katedrali, žurno je uklonite‘

Da nije riječ o pokušaju kritičkoga promišljanja, već izravnoga vrijeđanja i potkopavanja temelja vjere, jasno su do znanja dali vjernici, koji su se našli u katedrali i koji su, zgroženi prikazom, pokrili skulpturu, stajući na taj način u obranu dostojanstva lika Blažene Djevice Marije. Na postavljanje ovoga rada posebno su oštro reagirali hrvatski vjernici s područja Linza te je uz peticiju pokrenuta i molitvena inicijativa. U ponedjeljak uvečer u katedrali se okupilo petstotinjak vjernika, koji su molitvom željeli dati zadovoljštinu za čin oskvrnuća, kojim je, prema njihovom čvrstom uvjerenju, napadnuto djevičanstvo Nebeske Majke Marije.

image

Vjernici Linza, uključujući i hrvatske, obratili su se biskupu Manfredu Scheueru, na fotografiji drugi slijeva u Mauthausenu

 

 

Hannes Draxler/Afp

Njihov stav dijeli i Piljo Zečević, volonter Radio Marije BiH u Austriji, koji naglašava da kao vjernici ne smijemo pasti u zamku osuđivanja umjetnice, budući da ona vjerojatno ni sama nije svjesna težine svoga čina.

- Za nju moramo moliti i možemo razumjeti da je upala u zabludu jer vjerojatno nije vjernik, ali žalosno je to što su crkvene vlasti dopustile da se u sakralnom prostoru izloži djelo koje na ovaj način vrijeđa lik Bogomajke. Takav prikaz uvrijedio bi dostojanstvo bilo koje žene i nedoličan je čak i u svjetovnom kontekstu, a kamoli u jednoj katedrali“, naglasio je Zečević.

Sablazan izvrnutih križeva i svinjskog srca u prezervativu

Odlučan je i stav Pere Rotima, pjesnika, bivšega predsjednika prošloga te aktualnoga člana trenutnoga saziva Pastoralnoga vijeća Hrvatske katoličke misije Innsbruck, ujedno člana crkvenoga misijskog zbora te voditelja molitvene zajednice koja djeluje pod okriljem Misije:

- Za mene ovo nije umjetničko djelo, već izrugivanje i vrijeđanje lika Blažene Djevice Marije. Ponekad se zapitam dokle takozvana umjetnost smije i može ići. U umjetnosti nam ne bi smjelo biti dopušteno činiti sve što želimo ako pritom nanosimo zlo drugima. I sam se bavim umjetnošću, ne likovnom, već pisanjem pjesama, ali mi nikada ne bi palo na pamet da u svojoj poeziji vrijeđam bilo koga. Pitam se tko stoji iza ovoga čina i kako je moguće da netko iz crkvenih krugova dopusti ovakvo što, kaže Rotim i nastavlja:

- U crkvenim krugovima ima liberalnih pojedinaca koji dopuštaju stvari koje su izvan zdrave pameti i u Austriji ovo nije prvi takav slučaj s kojim se susrećemo. Tako smo još prošle godine pisali biskupu tražeći da se iz crkve sv. Josipa u Innsbrucku uklone slike s brojnim čudnim simbolima, među kojima su bili i izvrnuti križevi. Drugom je pak prilikom vjernike sablaznio prikaz svinjskoga srca u prezervativu, postavljen iznad glavnoga oltara u crkvi Svetoga Duha u istome gradu. Zabrinut sam činjenicom da svijet izrugivanje katoličkim svetinjama prikazuje kao umjetnost te da onoga tko se tome suprotstavi proziva za govor mržnje, istaknuo je Pere Rotim, piše Fenix-magazin.

image

Koliko je poznato austrijska policija još se nije uključila u slučaj (ilustracija)

Max Slovencik/Afp

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 13:42