StoryEditorOCM
SvijetDRAMA U SJ. KOREJI

Šok na izborima: Stranka Kim Jong Una nije osvojila 100 posto glasova, evo što se događa

Piše Željko Trkanjec/JL
29. studenog 2023. - 16:17

Zemlja se službeno zove Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK), što podrazumijeva da se u njoj održavaju izbori. I održavaju se, KCNA, novinska agencija te zemlje, objavljuje da je Kim Jong Un, glavni tajnik Radničke partije glasao na regionalnim, gradskim i okružnim izborima.

Agencija je, kako je to običaj u takvim državama, izvijestila da je u pratnji čelnika svega u zemlji bila i njegova sestra Kim Yo Jong.

"Kada je cijenjeni drug Kim Jong Un stigao do glasačke kabine, radnici kompleksa, uzbuđeni što ga vide na svom radnom mjestu, stali su burno klicati: ‘Hura!‘"

Tako se, drage kolegice i kolege iz novinarske zajednice, izvještava kad predsjednik dođe na glasanje. Tako se, draga javnosti, reagira kad predsjednik obavlja građanske obveze.

Budući da je "drug Kim" vodilja radničke klase i poštene inteligencije u DPRK, agencija neće sakriti niti jednu informaciju pa će objaviti i kome je glas dao čelnik svega u državi. Razumljivo da na listiću nema više imena jer bi to moglo zbuniti biračko tijelo puno revolucionarnog naboja pa bi možda netko zaokružio ime koje nije po volji vodstvu Partije. Ali, da bi se očuvalo temeljno demokratsko pravo, postoje dvije kutije, u zelenu listiće ubacuju oni koji se slažu s imenima na njima, a u crvenu idu listići onih koji se protive. Pomislit će sada buržuji s trulog Zapada da su svi listiće ubacili u zelenu kutiju. Ne, ne, nije to takva država.

KCNA u ponedjeljak objavljuje kako su izbori uspješno održani i da je glasalo 99,63 posto biračkog tijela. Tumači agencija i zašto brojka nije okrugla, 100 posto: glasali nisu oni koji su na inozemnoj turneji ili rade na oceanima. Podmukla agencija Reuters će upozoriti da je prije pet godina manje njih bilo na turnejama i oceanu, tada je glasalo 99,98 posto.

Objavljeni rezultati pravo su iznenađenje: 99,91 posto izašlih na regionalne izbore listiće je ubacilo u zelenu kutiju potvrđujući tako partijski odabir kandidata. KCNA naglašava da je 0,09 posto glasalo protiv, dakle ubacilo listiće u crvenu kutiju. Kad je riječ o gradskim i okružnim izborima, partijski je odabir potvrdilo 99,87 posto, a protiv je bilo 0,13 posto.

Pitat će se sada svaki revoluciji predani čovjek kako je to moguće, je li došlo do nezadovoljstva javnosti partijskim odabirom? Ne, takvo što nije moguće. Ljudi na sjeveru Korejskog poluotoka znaju da se motrilo kako se glasa, neće se tako važan proces prepustiti masama. Partija je odlučila da je vrijeme pokazati mrskom Zapadu da je i kod njih dopušteno ne slagati se s Partijom kad to Partija odluči i kome odobri, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:02