StoryEditorOCM
Svijetnisu svi u žalosti

Šokantne snimke nakon smrti Raisija, u Teheranu vatromet; Hamasova objava predmet sprdnje: ‘Znate kako se zvao pilot?‘

Piše vijesti sd
20. svibnja 2024. - 10:55

Smrt iranskog ultrakonzervativnog predsjednika Ebrahima Raisija, koji je poginuo u padu helikoptera, mnogim je Irancima zapravo razlog za slavlje.

I prije nego što je potvrđena smrt iranskog čelnika, Iranci u Iranu, ali i u dijaspori veselili su se takvom scenariju, prenosi Jutarnji list.

Državni mediji u Teheranu su prekinuli redoviti program te počeli prikazivati molitve za Raisija diljem Irana, no na društvenim mrežama mogao se pročitati drugačiji narativ.

Iran International došao je do snimke slavljeničkog vatrometa u Iranu

"Proslavimo dobre vijesti o padu helikoptera Ebrahima Raisija", navodno se čuje glas jednog stanovnika Teherana na snimci poslanoj Iran Internationalu.

I drugi videozapisi Iran Internationala prikazuju Irance kako slave vatrometom nakon vijesti o mogućoj pogibiji predsjednika.

Postoje izvješća da pripadnici Iranske nacionalne garde povećavaju svoju prisutnost u iranskim gradovima kako bi spriječili moguću pobunu.

- Osim što je bio jedan od najkonzervativnijih predsjednika u povijesti Irana, Raisi se istaknuo u Islamskoj Republici kroz brutalni pravosudni sustav u kojem je bio član ozloglašenog ‘Panela smrti‘. Tisuće političkih zatvorenika poslao je na vješala. Postoji razlog zašto je dobio nadimak ‘koljač iz Teherana‘, rekao je Jonathan Harounoff, izraelski i iranski novinar i analitičar.

Harounoff je za Iran International News rekao da je Raisi postao sinonim za sve što protivnici Islamske Republike u Iranu i izvan njega preziru.

- Široko rasprostranjena korupcija u birokraciji, užasno loše upravljanje gospodarstvom, vrtoglava inflacija, visoka nezaposlenost. Da ne spominjemo strogu cenzuru i teške kazne ili smrt za političke neistomišljenike, rekao je Harounoff.

Aktivistica za prava žena Masih Alinejad proglasila je jučerašnji dan "Svjetskim danom helikoptera" i rekla da je ovo "jedina nesreća u povijesti nakon koje će svi biti zabrinuti ako je netko preživio".

Na X-u su prikazane snimke na kojima Iranci plešu nakon vijesti o helikopterskoj nesreći.

U Londonu su ljudi izašli na ulice kako bi izrazili sreću. Plesalo se jučer ispred veleposlanstva Irana.

Proširila se na internetu i jedna šala koja je izmaknula kontroli: da je pilot helikoptera bio agent Mossada po imenu Eli Copter. Službeni Hamas tu je informaciju prenio kao provjerenu činjenicu.

Žrtve iranske vlade također su se oglasile na društvenim mrežama kako bi izrazile radost.

Kćerke prosvjednice protiv iranskog režima Minoo Majidi, 62-godišnjakinje, koju su snage sigurnosti ustrijelile sa 167 metaka iz sačmarice, objavile su fotografiju kako nazdravljaju. Majidi je preminula tijekom pobune Žena-Život-Sloboda 2022. godine.

Dvije Iranke, koje su snage sigurnosti brutalno napali tijekom velikih prosvjeda diljem zemlje 2022. godine, objavile su na X-u videozapis kako slave moguću smrt čelnika.

Mersedeh Shahinkar ostala je bez oka tijekom prosvjeda u Teheranu nakon smrti mlade Mahse Amini (22). Pripadnik snaga sigurnosti ispalio je metak koji je pogodio njezino oko.

Druga žena na videu je Sima Moradbeigi, mlada majka, čija je desna ruka ostala nepokretna nakon ozljeda koju je zadobila tijekom prosvjeda Žena-život-sloboda, prenosi Jutarnji list.

Objavile su videozapis na kojemu slave, na kraju govore: “Vraćamo se u Iran s ovim koferima.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 19:36