StoryEditorOCM
Svijetuhićena trojica

Ovo je 19-godišnjak koji je planirao napad na koncert Taylor Swift, imao je spremnu bombu; Drugi uhićeni ipak nije Hrvat

Piše Damjan Raknić/JL
8. kolovoza 2024. - 19:11

19:10 Teroristička prijetnja u Beču dovela je do otkazivanja sva tri koncerta Taylor Swift na stadionu Ernst Happel, a čini se da je to svakako bila dobra odluka jer uhićeni 19-godišnjak iz Ternitza imao je funkcionalnu bombu, javlja N1.

I bez obzira što je radikalni mladić uhićen, policija je nakon racije privela muškarca koji ga je poticao na terorizam. Uz to, traga se za još minimalno tri osobe povezane s potencijalnim napadom.

Stoga, najsigurnije je bilo ne riskirati živote 65.000 ljudi, koliko bi ih bilo na svakom od tri koncerta u Beču.

Ujedno, Ministarstvo unutarnjih poslova za N1 je odbacilo navode da je 19-godišnjak hrvatskog porijekla.

“Što se tiče mladića s hrvatskim korijenima, prema našim evidencijama nikad nije evidentiran na području RH u smislu boravka, tranzita i državljanstva”, rekli su nam u MUP-u.

14:35 Policija Austrije objavila je identitet jednog od osumnjičenih za planiranje terorističkih napada na koncert Taylor Swift u Beču.

Riječ je o 19-godišnjem Beranu Aliji čiji su roditelji podrijetlom iz Makedonije.

Kako se doznalo, 25. srpnja dao je otkaz na poslu i rekao: ‘Imam velike planove za dalje.‘

U tom je trenutku bio već radikaliziran te je zajedno sa supočiniteljima imao konkretan plan za napad koji se trebao dogoditi u četvrtak ili petak.

U pretresu njegove kuće pronađene su mačete, noževi, detonatori, kablovi za paljenje te 21 tisuća krivotvorenih eura.

‘19-godišnjak je noževima, mačetama i automobilom htio izazvati krvoproliće ispred stadiona i na kraju se raznijeti. Bio je u kontaktu s ostalom dvojicom osumnjičenih pomagača, od kojih je jedan radio na osiguranju koncerta‘, rečeno je na konferenciji za medije.

Stadion pretražuju policijski psi, no zasad nisu ništa našli.

13:00 Ravnatelj Glavne uprave javne sigurnosti Republike Austrije Franz Ruf rekao je da je 19-godišnji austrijski državljanin sjevernomakedonskog podrijetla koji je uhićen zbog povezanosti s planiranim napadima na koncerte američke glazbenice Taylor Swift u Beču u svome domu u Ternitzu već pravio eksplozivne naprave, javlja ORF, a prenosi Jutarnji list.

Istraga spomenutih prijetnji otkrila je da je mladić 25. srpnja dao otkaz te da je imao "velike planove", rekao je u četvrtak Ruf na konferenciji za medije. Nakon što je dao otkaz, 19-godišnjak se navodno bio fokusirao na pripremanje terorističkog napada te promijenio svoj izgled i prilagodio ga propagandi tzv. Islamske države. Ruf je rekao da je u svome domu Ternitzu na istoku Austrije pravio eksplozivne naprave. Policija je u mladićevu domu pronašla brojne kemijske supstance i tehničke naprave.

Ruf je dodao da je mladić "sve priznao".

Stravičan plan terorista: htjeli se zabiti autom u Swiftiese, a onda aktivirati bombu. Zaštitari su im trebali pomoći?!

Prema tvrdnjama šefa Uprave državne sigurnosti i obavještajne službe Omara Haijawi-Pirchnera, osumnjičeni je 19-godišnjak planirao napad "eksplozivima" te oružjem za "ubadanje i rezanje". Napade je trebao izvesti na koncertima Taylor Swift na stadionu Ernst Happel koji su se trebali održati u četvrtak i petak. "Htio je ubiti sebe i veliku grupu ljudi", rekao je Haijawi-Pirchner.

Pretres mladićeva doma dogodio se u srijedu i trajao je cijeli dan. U njemu su pronađene razne kemijske supstance, funkcionalni eksplozivi, detonatori i fitilji te propagandni materijali Islamske države, mačete, noževi i pištolji koji ispaljuju slijepe metke. Pronađena svjetiljka sa sirenom koja baca plavo svjetlo. Nju je osumnjičeni navodno planirao koristiti, ili u napadu ili tijekom bijega.

U sklopu istrage planiranih napada na koncerte Taylor Swift u Beču uhićen je i jedan 17-godišnjak. Doznalo se kasnije da je i on živio u Ternitzu. On je navodno bio zaposlenik jedne tvrtke koja je sudjelovala u organizaciji koncerta američke glazbenice. On odbija svjedočiti, a dio austrijskih medija javlja kako ima i turske i hrvatske korijene!

Policija smatra da je s planiranim napadima povezan i 15-godišnji austrijski državljanin turskog podrijetla. Omar Haijawi-Pirchner rekao je da su spomenuti pojedinci koje policija drži sumnjivima i povezanima s planiranim napadima, ali da je moguće da je netko pomagao toj trojici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 04:49