stdClass Object ( [id] => 1236296 [title] => Stanovnike Europe jako zabrinjava kako će se grijati na zimu; čak su i Dior, Givenchy i Tiffany poduzeli drastične mjere [alias] => stanovnike-europe-jako-zabrinjava-kako-ce-se-grijati-na-zimu-cak-su-i-dior-givenchy-i-tiffany-poduzeli-drasticne-mjere [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Osim divljanja cijena, stanovnike Velike Britanije, jako zabrinjava i kako će se grijati predstojeće zime jer su neki operateri već najavili mogućnost redukcija električne energije.

Zbog toga su se već počeli pripremati za taj najcrnji scenarij pa je u prvih desetak dana ovog listopada, u odnosu na isto lanjsko razdoblje, za čak 203 posto povećana prodaja generatora koji mogu poslužiti za pokretanje svjetiljki, grijalica, televizijskih prijamnika, laptopa, punjenje mobitela, a mogu održavati u funkciji i mini hladnjake nekoliko dana, ovisno o njihovoj veličini.

---

image

Mnogi strahuju od zime zbog rasta cijena energenata i mogućih nestašica

SHUTTERSTOCK

/Shutterstock
---

Za 43 posto je u Velikoj Britaniji ove jeseni porasla prodaja džepnih i svjetiljki za glavu, značajno se povećala i prodaja svijeća i popluna, termalnog rublja, prodaja rukavica porasla je za gotovo 50 posto, a kućnih ogrtača za 76 posto...

Mnogi će, na to ih i ne treba nagovarati, i sami štedjeti energiju u svojim kućanstvima zbog velikog rasta cijena energenata, savjetuje im se da izbjegavaju upotrebu kućanskih aparata između 16 i 19 sati, da koriste više pokrivača i topliju odjeću te da sporije voze.

Širom Europe vlade i lokalne vlasti određenim mjerama planiraju štednju energije kako bi se dosegnuo plan Europske unije da se do ožujka smanji potrošnja energije za 15 posto. Sve zemlje članice smanjuju grijanje u javnim ustanova za jedan stupanj, na 19 Celzijevih stupnjeva, ali neke idu i dalje.

U Parizu će se, primjerice, na najprepoznatljivijem simbolu "grada svjetlosti", Eiffelovu tornju, svjetla gasiti sat vremena ranije kako bi se za četiri posto smanjila potrošnja energije. Francuska je vlada pokrenula veliku kampanju "svaka gesta je bitna", kojom ohrabruju pojedince i poslovne subjekte da daju svoj, bez obzira koliko mali, obol štednji energije.

Luksuzni koglomerat LVMH, u čijem su sastavu brendovi poput Christiana Diora, Givenchyja i Tiffanyja, kao i lanci supermarketa LeClerci i Carrefour, osvjetljenje svojih trgovina gasit će tri sata ranije u odnosu na dosadašnje. Zaposlenike se ohrabruje na novo ponašanje u odnosu prema potrošnji energije, savjetuje im se da koriste stubište umjesto liftova, da ne koriste printere, te da isključuju računala...

---

image

Uređaje treba isključivati, a ne ostavljati ih u stanju standby SHUTTERSTOCK

/Shutterstock
---

Francuzima se preporučuje da kod kuće grijanje drže na 19 stupnjeva ili čak niže u dnevnim sobama i kuhinjama, a 17 Celzijevih stupnjeva u spavaonicama, da temperaturu bojlera smanje na 55 stupnjeva. Savjetuje im se da kućanske aparate koji "gutaju" energiju, poput perilica rublja i posuđa, te sušilica, koriste u doba dana kad je potrošnja energije manja, kao i da isključe standby modus na uređajima, kao i televizijske aparate i rutere kad se ne koriste.

Kućanstva koja se budu tako ponašala dobit će takozvani bonus za trezvenost, čiji detalji tek trebaju biti objavljeni, a isto očekuje i one koji putuju na posao zajedno s nekoliko kolega u istom automobilu.

---

image

Eiffelov toranj će sat ranije tonuti u mrak

AFP

Bertrand Guay/Afp
---

U uputama za javne ustanove poručuje se da, ako već nisu, počnu koristiti LED žarulje, da isključe bojlere za toplu vodu ako nisu prijeko potrebni, te da urede ne zagrijavaju na više od 19 stupnjeva. Sportski kompleksi moraju grijanje smanjiti za dva stupnja, a javni bazeni temperaturu vode za jedan stupanj, dok se uličnim znakovima treba smanjiti intenzitet svjetla i gdje je to moguće, potpuno ih ugasiti između 1 i 6 sati ujutro.

I vlasnici privatnih zgrada trebali bi temperaturu smanjiti na 19 Celzijevih stupnjeva dok se u njima odvijaju neke aktivnosti, a tijekom noći na 16 stupnjeva, odnosno na osam Clezijevih stupnjeva ako je prostor prazan više od dva dana i tijekom blagdanskih vikenda.

---

image

Brojni europarlamentarci traže da se do travnja ne održavaju redovita mjesečna zasjedanja u Strasbourgu jer je neodgovorno grijati dva kompleksa

AFP

Frederick Florin/Afp
---

Vladinom uredbom u Španjolskoj je propisano da u javnim ustanovama temperatura ne smije biti viša od 19 stupnjeva, odluka se ne primjenjuje na kućanstva, ali je građanima preporučeno da i oni slijede te upute.

Trgovine moraju isključiti osvjetljenje izloga nakon 22 sata, a svi klimatizirani ili zagrijavani prostori moraju imati mehanizme automatskog zatvaranja vrata kako bi se izbjeglo gubljenje energije.

Premda Španjolska nije ovisna o ruskoj opskrbi energijom poput ostalih zemalja Europske unije, iz solidarnosti je pristala na smanjenje potrošnje plina sedam do osam posto, a mjere koje su sada uvedene ostat će na snazi do studenoga sljedeće godine.

U Belgiji je zaposlenicima rečeno da ne gunđaju zbog termostata koji moraju biti na 19 Celzijevih stupnjeva, a isto vrijedi i za palaču Europa, sjedište Europskog vijeća i Vijeća Europske unije.

Naravno, apsolutno ne dolazi u obzir da se niža temperatura nadomjesti korištenjem individualnih grijalica i kalorifera, stoji u internom memorandumu upućenom zaposlenicima, kojima se preporučuje da na radna mjesta dolaze s dodatnim džemperom ili poluverom i ne ustručavaju se nositi ih jer je "energetski problem važniji od tradicionalnih pravila odijevanja".

---

image

Termostate treba namjestiti na niže temperature i posegnuti za toplijom odjećom

AFP

Hauke-christian Dittrich/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Europarlamentarci su ponovno intenzivirali svoju odavno prisutnu kampanju protiv selidbe Europskog parlamenta na redovita mjesečna zasjedanja u Strasbourgu. Peter Liese, europski parlamentarac iz redova njemačkih kršćanskih demokrata, zatražio je da se izleti u Strasbourg otkažu do travnja jer "ako od svih tražimo da štede energiju, neodgovorno je grijati dva kompleksa i ići na nepotrebna putovanja".

U Irskoj se vladinom kampanjom "reduce your use" potiče građane da kuhala, sušilice, perilice i čajnike koriste štedljivo i efikasno i, ako je moguće, izvan razdoblja između 16 i 19 sati, kada je uobičajeni vrhunac potrošnje energije. Od vozača se traži da puno sporije i mirnije voze te da održavaju optimalan tlak u gumama kako bi štedjeli gorivo. Ohrabruje ih se i da se odreknu vožnje jednom tjedno i da umjesto toga hodaju, voze bicikl ili koriste javni transport.

U Njemačkoj nacionalni spomenici, uključujući Brandenbruška vrata u Berlinu, javne ustanove i reklamni panoi mogu biti osvijetljeni samo između 16 i 22 sata, izuzetak su kulturni festivali. Grijanje hodnika u javnim zgradama je isključeno, a najviša temperatura u uredima javne uprave može biti 19 Celzijevih stupnjeva.

---

image

Eiffelov toranj će sat ranije tonuti u mrak

AFP

Alain Jocard/Afp
---

Nema obvezujuće temperature za kućanstva, ali privatni bazeni više se ne smiju grijati korištenjem električne energije ili plina, osim ako su hitno potrebni u terapeutske svrhe ili kako bi se izbjegla šteta na bazenskim postrojenjima. Snižene su temperature u javnim bazenima, a neke su lokalne vlasti išle i dalje, pa u Hannoveru, primjerice, topla voda više neće biti dostupna za pranje ruku ili tuširanje u javnim ustanovama, na bazenima, u sportskim dvoranama i teretanama.

U Italiji je "operacija termostat" već ovog proljeća dala rezultata kad su isključene javne fontane. Vlada od kućevlasnika traži da centralno grijanje smanje za jedan Celzijev stupanj i da ga isključe na dodatni sat svakog dana. Građanima se preporučuje da skrate vrijeme tuširanja, da perilice posuđa i rublja uključuju samo kad su sasvim pune, te da ne ostavljaju uređaje u stanju standby...

Od svih ovih zemalja bismo mogli ponešto naučiti i primijeniti, ako već nismo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UŠTEDA ENERGIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => UŠTEDA ENERGIJE 2 0 7061 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-22 15:16:54 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => Marija Čović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-28 13:26:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-10-28 13:26:31 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Stanovnike Europe jako zabrinjava kako će se grijati na zimu; čak su i Dior, Givenchy i Tiffany poduzeli drastične mjere [metakey] => štednja, energija, dior, givenchy, mjere štednje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/22\/23530868.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/22\/18963480.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/22\/20454032.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/22\/23523181.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/22\/23035648.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/22\/23624473.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/22\/23472731.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Stefano Rellandini\/Afp","Bertrand Guay\/Afp","Alain Jocard\/Afp","\/Shutterstock","\/Shutterstock","Frederick Florin\/Afp","Hauke-christian Dittrich\/Dpa Picture-alliance Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Eiffelov toranj \u0107e sat ranije tonuti u mrak<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Eiffelov toranj \u0107e sat ranije tonuti u mrak<\/p>\n\n

AFP<\/p>","

Eiffelov toranj \u0107e sat ranije tonuti u mrak<\/p>\n\n

AFP<\/p>","

Mnogi strahuju od zime zbog rasta cijena energenata i mogu\u0107ih nesta\u0161ica<\/p>\n\n

SHUTTERSTOCK<\/p>","

Ure\u0111aje treba isklju\u010divati, a ne ostavljati ih u stanju standby SHUTTERSTOCK<\/p>","

Brojni europarlamentarci tra\u017ee da se do travnja ne odr\u017eavaju redovita mjese\u010dna zasjedanja u Strasbourgu jer je neodgovorno grijati dva kompleksa<\/p>\n\n

AFP<\/p>","

Termostate treba namjestiti na ni\u017ee temperature i posegnuti za toplijom odje\u0107om<\/p>\n\n

AFP<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1200","hd_23530868_1920.jpg":"1920x1080","k_23530868_1280.jpg":"1280x1280","k_23530868_1024.jpg":"1024x1024","k_23530868_640.jpg":"640x640","k_23530868_480.jpg":"480x480","k_23530868_340.jpg":"340x340","k_23530868_220.jpg":"220x220","o_23530868_1280.jpg":"1280x800","o_23530868_1024.jpg":"1024x640","o_23530868_640.jpg":"640x400","o_23530868_480.jpg":"480x300","o_23530868_340.jpg":"340x212","o_23530868_220.jpg":"220x137","h_23530868_1280.jpg":"1280x854","h_23530868_1024.jpg":"1024x683","h_23530868_640.jpg":"640x427","h_23530868_480.jpg":"480x320","h_23530868_340.jpg":"340x227","h_23530868_220.jpg":"220x147","pp_23530868_1280.jpg":"1280x1628","pp_23530868_1024.jpg":"1024x1303","pp_23530868_640.jpg":"640x814","pp_23530868_480.jpg":"480x611","pp_23530868_340.jpg":"340x432","pp_23530868_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_18963480_1920.jpg":"1920x1080","k_18963480_1280.jpg":"1280x1280","k_18963480_1024.jpg":"1024x1024","k_18963480_640.jpg":"640x640","k_18963480_480.jpg":"480x480","k_18963480_340.jpg":"340x340","k_18963480_220.jpg":"220x220","o_18963480_1280.jpg":"1280x854","o_18963480_1024.jpg":"1024x683","o_18963480_640.jpg":"640x427","o_18963480_480.jpg":"480x320","o_18963480_340.jpg":"340x226","o_18963480_220.jpg":"220x146","h_18963480_1280.jpg":"1280x854","h_18963480_1024.jpg":"1024x683","h_18963480_640.jpg":"640x427","h_18963480_480.jpg":"480x320","h_18963480_340.jpg":"340x227","h_18963480_220.jpg":"220x147","pp_18963480_1280.jpg":"1280x1628","pp_18963480_1024.jpg":"1024x1303","pp_18963480_640.jpg":"640x814","pp_18963480_480.jpg":"480x611","pp_18963480_340.jpg":"340x432","pp_18963480_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_20454032_1920.jpg":"1920x1080","k_20454032_1280.jpg":"1280x1280","k_20454032_1024.jpg":"1024x1024","k_20454032_640.jpg":"640x640","k_20454032_480.jpg":"480x480","k_20454032_340.jpg":"340x340","k_20454032_220.jpg":"220x220","o_20454032_1280.jpg":"1280x853","o_20454032_1024.jpg":"1024x682","o_20454032_640.jpg":"640x426","o_20454032_480.jpg":"480x320","o_20454032_340.jpg":"340x226","o_20454032_220.jpg":"220x146","h_20454032_1280.jpg":"1280x854","h_20454032_1024.jpg":"1024x683","h_20454032_640.jpg":"640x427","h_20454032_480.jpg":"480x320","h_20454032_340.jpg":"340x227","h_20454032_220.jpg":"220x147","pp_20454032_1280.jpg":"1280x1628","pp_20454032_1024.jpg":"1024x1303","pp_20454032_640.jpg":"640x814","pp_20454032_480.jpg":"480x611","pp_20454032_340.jpg":"340x432","pp_20454032_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x667","hd_23523181_1920.jpg":"1920x1080","k_23523181_1280.jpg":"1280x1280","k_23523181_1024.jpg":"1024x1024","k_23523181_640.jpg":"640x640","k_23523181_480.jpg":"480x480","k_23523181_340.jpg":"340x340","k_23523181_220.jpg":"220x220","o_23523181_1280.jpg":"1280x853","o_23523181_1024.jpg":"1024x683","o_23523181_640.jpg":"640x426","o_23523181_480.jpg":"480x320","o_23523181_340.jpg":"340x226","o_23523181_220.jpg":"220x146","h_23523181_1280.jpg":"1280x854","h_23523181_1024.jpg":"1024x683","h_23523181_640.jpg":"640x427","h_23523181_480.jpg":"480x320","h_23523181_340.jpg":"340x227","h_23523181_220.jpg":"220x147","pp_23523181_1280.jpg":"1280x1628","pp_23523181_1024.jpg":"1024x1303","pp_23523181_640.jpg":"640x814","pp_23523181_480.jpg":"480x611","pp_23523181_340.jpg":"340x432","pp_23523181_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x665","hd_23035648_1920.jpg":"1920x1080","k_23035648_1280.jpg":"1280x1280","k_23035648_1024.jpg":"1024x1024","k_23035648_640.jpg":"640x640","k_23035648_480.jpg":"480x480","k_23035648_340.jpg":"340x340","k_23035648_220.jpg":"220x220","o_23035648_1280.jpg":"1280x851","o_23035648_1024.jpg":"1024x680","o_23035648_640.jpg":"640x425","o_23035648_480.jpg":"480x319","o_23035648_340.jpg":"340x226","o_23035648_220.jpg":"220x146","h_23035648_1280.jpg":"1280x854","h_23035648_1024.jpg":"1024x683","h_23035648_640.jpg":"640x427","h_23035648_480.jpg":"480x320","h_23035648_340.jpg":"340x227","h_23035648_220.jpg":"220x147","pp_23035648_1280.jpg":"1280x1628","pp_23035648_1024.jpg":"1024x1303","pp_23035648_640.jpg":"640x814","pp_23035648_480.jpg":"480x611","pp_23035648_340.jpg":"340x432","pp_23035648_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_23624473_1920.jpg":"1920x1080","k_23624473_1280.jpg":"1280x1280","k_23624473_1024.jpg":"1024x1024","k_23624473_640.jpg":"640x640","k_23624473_480.jpg":"480x480","k_23624473_340.jpg":"340x340","k_23624473_220.jpg":"220x220","o_23624473_1280.jpg":"1280x851","o_23624473_1024.jpg":"1024x681","o_23624473_640.jpg":"640x425","o_23624473_480.jpg":"480x319","o_23624473_340.jpg":"340x226","o_23624473_220.jpg":"220x146","h_23624473_1280.jpg":"1280x854","h_23624473_1024.jpg":"1024x683","h_23624473_640.jpg":"640x427","h_23624473_480.jpg":"480x320","h_23624473_340.jpg":"340x227","h_23624473_220.jpg":"220x147","pp_23624473_1280.jpg":"1280x1628","pp_23624473_1024.jpg":"1024x1303","pp_23624473_640.jpg":"640x814","pp_23624473_480.jpg":"480x611","pp_23624473_340.jpg":"340x432","pp_23624473_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23472731_1920.jpg":"1920x1080","k_23472731_1280.jpg":"1280x1280","k_23472731_1024.jpg":"1024x1024","k_23472731_640.jpg":"640x640","k_23472731_480.jpg":"480x480","k_23472731_340.jpg":"340x340","k_23472731_220.jpg":"220x220","o_23472731_1280.jpg":"1280x853","o_23472731_1024.jpg":"1024x682","o_23472731_640.jpg":"640x426","o_23472731_480.jpg":"480x320","o_23472731_340.jpg":"340x226","o_23472731_220.jpg":"220x146","h_23472731_1280.jpg":"1280x854","h_23472731_1024.jpg":"1024x683","h_23472731_640.jpg":"640x427","h_23472731_480.jpg":"480x320","h_23472731_340.jpg":"340x227","h_23472731_220.jpg":"220x147","pp_23472731_1280.jpg":"1280x1628","pp_23472731_1024.jpg":"1024x1303","pp_23472731_640.jpg":"640x814","pp_23472731_480.jpg":"480x611","pp_23472731_340.jpg":"340x432","pp_23472731_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5426143 Threads: 46 Questions: 970230642 Slow queries: 0 Opens: 171538 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.806 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8677022 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/stanovnike-europe-jako-zabrinjava-kako-ce-se-grijati-na-zimu-cak-su-i-dior-givenchy-i-tiffany-poduzeli-drasticne-mjere-1236296 [printLink] => /vijesti/svijet/stanovnike-europe-jako-zabrinjava-kako-ce-se-grijati-na-zimu-cak-su-i-dior-givenchy-i-tiffany-poduzeli-drasticne-mjere-1236296?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 458967 [name] => štednja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stednja [link] => /tag/stednja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 207332 [name] => energija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => energija [link] => /tag/energija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 115564 [name] => dior [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dior [link] => /tag/dior ) [3] => stdClass Object ( [id] => 204744 [name] => givenchy [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => givenchy [link] => /tag/givenchy ) [4] => stdClass Object ( [id] => 244719 [name] => mjere štednje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mjere-stednje [link] => /tag/mjere-stednje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UŠTEDA ENERGIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stanovnike Europe jako zabrinjava kako će se grijati na zimu; čak su i Dior, Givenchy i Tiffany poduzeli drastične mjere [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/22/23530868.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Stefano Rellandini/Afp [mainImageDesc] =>

Eiffelov toranj će sat ranije tonuti u mrak

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/22/23530868.jpg [title] =>

Eiffelov toranj će sat ranije tonuti u mrak

 

Stefano Rellandini/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/22/18963480.jpg [title] =>

Eiffelov toranj će sat ranije tonuti u mrak

AFP

Bertrand Guay/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/22/20454032.jpg [title] =>

Eiffelov toranj će sat ranije tonuti u mrak

AFP

Alain Jocard/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/22/23523181.jpg [title] =>

Mnogi strahuju od zime zbog rasta cijena energenata i mogućih nestašica

SHUTTERSTOCK

/Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/22/23035648.jpg [title] =>

Uređaje treba isključivati, a ne ostavljati ih u stanju standby SHUTTERSTOCK

/Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/22/23624473.jpg [title] =>

Brojni europarlamentarci traže da se do travnja ne održavaju redovita mjesečna zasjedanja u Strasbourgu jer je neodgovorno grijati dva kompleksa

AFP

Frederick Florin/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/22/23472731.jpg [title] =>

Termostate treba namjestiti na niže temperature i posegnuti za toplijom odjećom

AFP

Hauke-christian Dittrich/Dpa Picture-alliance Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Osim divljanja cijena, stanovnike Velike Britanije, jako zabrinjava i kako će se grijati predstojeće zime jer su neki operateri već najavili mogućnost redukcija električne energije.

Zbog toga su se već počeli pripremati za taj najcrnji scenarij pa je u prvih desetak dana ovog listopada, u odnosu na isto lanjsko razdoblje, za čak 203 posto povećana prodaja generatora koji mogu poslužiti za pokretanje svjetiljki, grijalica, televizijskih prijamnika, laptopa, punjenje mobitela, a mogu održavati u funkciji i mini hladnjake nekoliko dana, ovisno o njihovoj veličini.

---

image

Mnogi strahuju od zime zbog rasta cijena energenata i mogućih nestašica

SHUTTERSTOCK

/Shutterstock
---

Za 43 posto je u Velikoj Britaniji ove jeseni porasla prodaja džepnih i svjetiljki za glavu, značajno se povećala i prodaja svijeća i popluna, termalnog rublja, prodaja rukavica porasla je za gotovo 50 posto, a kućnih ogrtača za 76 posto...

Mnogi će, na to ih i ne treba nagovarati, i sami štedjeti energiju u svojim kućanstvima zbog velikog rasta cijena energenata, savjetuje im se da izbjegavaju upotrebu kućanskih aparata između 16 i 19 sati, da koriste više pokrivača i topliju odjeću te da sporije voze.

Širom Europe vlade i lokalne vlasti određenim mjerama planiraju štednju energije kako bi se dosegnuo plan Europske unije da se do ožujka smanji potrošnja energije za 15 posto. Sve zemlje članice smanjuju grijanje u javnim ustanova za jedan stupanj, na 19 Celzijevih stupnjeva, ali neke idu i dalje.

U Parizu će se, primjerice, na najprepoznatljivijem simbolu "grada svjetlosti", Eiffelovu tornju, svjetla gasiti sat vremena ranije kako bi se za četiri posto smanjila potrošnja energije. Francuska je vlada pokrenula veliku kampanju "svaka gesta je bitna", kojom ohrabruju pojedince i poslovne subjekte da daju svoj, bez obzira koliko mali, obol štednji energije.

Luksuzni koglomerat LVMH, u čijem su sastavu brendovi poput Christiana Diora, Givenchyja i Tiffanyja, kao i lanci supermarketa LeClerci i Carrefour, osvjetljenje svojih trgovina gasit će tri sata ranije u odnosu na dosadašnje. Zaposlenike se ohrabruje na novo ponašanje u odnosu prema potrošnji energije, savjetuje im se da koriste stubište umjesto liftova, da ne koriste printere, te da isključuju računala...

---

image

Uređaje treba isključivati, a ne ostavljati ih u stanju standby SHUTTERSTOCK

/Shutterstock
---

Francuzima se preporučuje da kod kuće grijanje drže na 19 stupnjeva ili čak niže u dnevnim sobama i kuhinjama, a 17 Celzijevih stupnjeva u spavaonicama, da temperaturu bojlera smanje na 55 stupnjeva. Savjetuje im se da kućanske aparate koji "gutaju" energiju, poput perilica rublja i posuđa, te sušilica, koriste u doba dana kad je potrošnja energije manja, kao i da isključe standby modus na uređajima, kao i televizijske aparate i rutere kad se ne koriste.

Kućanstva koja se budu tako ponašala dobit će takozvani bonus za trezvenost, čiji detalji tek trebaju biti objavljeni, a isto očekuje i one koji putuju na posao zajedno s nekoliko kolega u istom automobilu.

---

image

Eiffelov toranj će sat ranije tonuti u mrak

AFP

Bertrand Guay/Afp
---

U uputama za javne ustanove poručuje se da, ako već nisu, počnu koristiti LED žarulje, da isključe bojlere za toplu vodu ako nisu prijeko potrebni, te da urede ne zagrijavaju na više od 19 stupnjeva. Sportski kompleksi moraju grijanje smanjiti za dva stupnja, a javni bazeni temperaturu vode za jedan stupanj, dok se uličnim znakovima treba smanjiti intenzitet svjetla i gdje je to moguće, potpuno ih ugasiti između 1 i 6 sati ujutro.

I vlasnici privatnih zgrada trebali bi temperaturu smanjiti na 19 Celzijevih stupnjeva dok se u njima odvijaju neke aktivnosti, a tijekom noći na 16 stupnjeva, odnosno na osam Clezijevih stupnjeva ako je prostor prazan više od dva dana i tijekom blagdanskih vikenda.

---

image

Brojni europarlamentarci traže da se do travnja ne održavaju redovita mjesečna zasjedanja u Strasbourgu jer je neodgovorno grijati dva kompleksa

AFP

Frederick Florin/Afp
---

Vladinom uredbom u Španjolskoj je propisano da u javnim ustanovama temperatura ne smije biti viša od 19 stupnjeva, odluka se ne primjenjuje na kućanstva, ali je građanima preporučeno da i oni slijede te upute.

Trgovine moraju isključiti osvjetljenje izloga nakon 22 sata, a svi klimatizirani ili zagrijavani prostori moraju imati mehanizme automatskog zatvaranja vrata kako bi se izbjeglo gubljenje energije.

Premda Španjolska nije ovisna o ruskoj opskrbi energijom poput ostalih zemalja Europske unije, iz solidarnosti je pristala na smanjenje potrošnje plina sedam do osam posto, a mjere koje su sada uvedene ostat će na snazi do studenoga sljedeće godine.

U Belgiji je zaposlenicima rečeno da ne gunđaju zbog termostata koji moraju biti na 19 Celzijevih stupnjeva, a isto vrijedi i za palaču Europa, sjedište Europskog vijeća i Vijeća Europske unije.

Naravno, apsolutno ne dolazi u obzir da se niža temperatura nadomjesti korištenjem individualnih grijalica i kalorifera, stoji u internom memorandumu upućenom zaposlenicima, kojima se preporučuje da na radna mjesta dolaze s dodatnim džemperom ili poluverom i ne ustručavaju se nositi ih jer je "energetski problem važniji od tradicionalnih pravila odijevanja".

---

image

Termostate treba namjestiti na niže temperature i posegnuti za toplijom odjećom

AFP

Hauke-christian Dittrich/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Europarlamentarci su ponovno intenzivirali svoju odavno prisutnu kampanju protiv selidbe Europskog parlamenta na redovita mjesečna zasjedanja u Strasbourgu. Peter Liese, europski parlamentarac iz redova njemačkih kršćanskih demokrata, zatražio je da se izleti u Strasbourg otkažu do travnja jer "ako od svih tražimo da štede energiju, neodgovorno je grijati dva kompleksa i ići na nepotrebna putovanja".

U Irskoj se vladinom kampanjom "reduce your use" potiče građane da kuhala, sušilice, perilice i čajnike koriste štedljivo i efikasno i, ako je moguće, izvan razdoblja između 16 i 19 sati, kada je uobičajeni vrhunac potrošnje energije. Od vozača se traži da puno sporije i mirnije voze te da održavaju optimalan tlak u gumama kako bi štedjeli gorivo. Ohrabruje ih se i da se odreknu vožnje jednom tjedno i da umjesto toga hodaju, voze bicikl ili koriste javni transport.

U Njemačkoj nacionalni spomenici, uključujući Brandenbruška vrata u Berlinu, javne ustanove i reklamni panoi mogu biti osvijetljeni samo između 16 i 22 sata, izuzetak su kulturni festivali. Grijanje hodnika u javnim zgradama je isključeno, a najviša temperatura u uredima javne uprave može biti 19 Celzijevih stupnjeva.

---

image

Eiffelov toranj će sat ranije tonuti u mrak

AFP

Alain Jocard/Afp
---

Nema obvezujuće temperature za kućanstva, ali privatni bazeni više se ne smiju grijati korištenjem električne energije ili plina, osim ako su hitno potrebni u terapeutske svrhe ili kako bi se izbjegla šteta na bazenskim postrojenjima. Snižene su temperature u javnim bazenima, a neke su lokalne vlasti išle i dalje, pa u Hannoveru, primjerice, topla voda više neće biti dostupna za pranje ruku ili tuširanje u javnim ustanovama, na bazenima, u sportskim dvoranama i teretanama.

U Italiji je "operacija termostat" već ovog proljeća dala rezultata kad su isključene javne fontane. Vlada od kućevlasnika traži da centralno grijanje smanje za jedan Celzijev stupanj i da ga isključe na dodatni sat svakog dana. Građanima se preporučuje da skrate vrijeme tuširanja, da perilice posuđa i rublja uključuju samo kad su sasvim pune, te da ne ostavljaju uređaje u stanju standby...

Od svih ovih zemalja bismo mogli ponešto naučiti i primijeniti, ako već nismo.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Stefano Rellandini/Afp Bertrand Guay/Afp Alain Jocard/Afp /Shutterstock /Shutterstock Frederick Florin/Afp Hauke-christian Dittrich/Dpa Picture-alliance Via Afp
Stefano Rellandini/Afp

Eiffelov toranj će sat ranije tonuti u mrak

 

Bertrand Guay/Afp

Eiffelov toranj će sat ranije tonuti u mrak

AFP

Alain Jocard/Afp

Eiffelov toranj će sat ranije tonuti u mrak

AFP

/Shutterstock

Mnogi strahuju od zime zbog rasta cijena energenata i mogućih nestašica

SHUTTERSTOCK

/Shutterstock

Uređaje treba isključivati, a ne ostavljati ih u stanju standby SHUTTERSTOCK

Frederick Florin/Afp

Brojni europarlamentarci traže da se do travnja ne održavaju redovita mjesečna zasjedanja u Strasbourgu jer je neodgovorno grijati dva kompleksa

AFP

Hauke-christian Dittrich/Dpa Picture-alliance Via Afp

Termostate treba namjestiti na niže temperature i posegnuti za toplijom odjećom

AFP

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/stanovnike-europe-jako-zabrinjava-kako-ce-se-grijati-na-zimu-cak-su-i-dior-givenchy-i-tiffany-poduzeli-drasticne-mjere-1236296 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2c272a614699a7e61dbf01fbe49de3b08f8635b6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stanovnike+Europe+jako+zabrinjava+kako+%C4%87e+se+grijati+na+zimu%3B+%C4%8Dak+su+i+Dior%2C+Givenchy+i+Tiffany+poduzeli+drasti%C4%8Dne+mjere&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fstanovnike-europe-jako-zabrinjava-kako-ce-se-grijati-na-zimu-cak-su-i-dior-givenchy-i-tiffany-poduzeli-drasticne-mjere-1236296 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fstanovnike-europe-jako-zabrinjava-kako-ce-se-grijati-na-zimu-cak-su-i-dior-givenchy-i-tiffany-poduzeli-drasticne-mjere-1236296 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UŠTEDA ENERGIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetUŠTEDA ENERGIJE

Stanovnike Europe jako zabrinjava kako će se grijati na zimu; čak su i Dior, Givenchy i Tiffany poduzeli drastične mjere

Piše Marija Čović
28. listopada 2022. - 15:26

Osim divljanja cijena, stanovnike Velike Britanije, jako zabrinjava i kako će se grijati predstojeće zime jer su neki operateri već najavili mogućnost redukcija električne energije.

Zbog toga su se već počeli pripremati za taj najcrnji scenarij pa je u prvih desetak dana ovog listopada, u odnosu na isto lanjsko razdoblje, za čak 203 posto povećana prodaja generatora koji mogu poslužiti za pokretanje svjetiljki, grijalica, televizijskih prijamnika, laptopa, punjenje mobitela, a mogu održavati u funkciji i mini hladnjake nekoliko dana, ovisno o njihovoj veličini.

Za 43 posto je u Velikoj Britaniji ove jeseni porasla prodaja džepnih i svjetiljki za glavu, značajno se povećala i prodaja svijeća i popluna, termalnog rublja, prodaja rukavica porasla je z...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 21:20