stdClass Object ( [id] => 1342849 [title] => Što se događa u Kini? Množe se upale pluća, WHO traži odgovore, Trampuž tumači: ‘Oprezni smo, no postoji i dobra vijest‘ [alias] => sto-se-dogada-u-kini-mnoze-se-upale-pluca-who-trazi-odgovore-trampuz-tumaci-oprezni-smo-no-postoji-i-dobra-vijest [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ponovno uznemirujuće informacije i snimke dolaze iz Kine, samo četiri godine od pojavljivanja smrtonosnog COVID-a 19 koji je do sada odnio 6,92 milijuna života.

Ovaj put se radi o misterioznim upalama pluća, koje pune kineske bolnice.

Službeni Peking inzistira da novi virus nije kriv za scene kaosa, koje su potaknule dužnosnike da upute stanovnike da nose maske, socijalno se distanciraju i ostanu kod kuće ako im nije dobro.

Umjesto toga, zdravstveni pročelnici pripisali su porast slučajeva gripi i drugim rutinskim bolestima, a Kina se sada bori sa svojom prvom zimom bez karantene izazvane koronavirusom.

Lokalni mediji izvijestili su da su zdravstvene ustanove "pretrpane bolesnom djecom".

Kinesko ministarstvo zdravstva tvrdi da se može nositi s naglim porastom bolesti, koji je prošlog tjedna izazvao globalnu paniku kada su se pojavile vijesti o ovoj situaciji.

Zabrinutost je navela Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), u rijetkoj javnoj intervenciji, da službeno zatraži dodatne informacije od Pekinga o infekcijama. Isti onaj SZO, koji je još u siječnju 2020. godine govorio kako ne postoji opasnost od širenja "kineskog" COVID-a na ostatak svijeta i koji je dao naputak da se ne prekida prijevoz roba i putnika iz Kine i u Kinu.

Komentari koji se posljednjih dana mogu vidjeti o novoj "kineskoj pošasti" govore da je ovaj val misterioznih upala pluća jezivo sličan izvješćima koja su se pojavila neposredno prije COVID-a, a za koje je Kina optužena da ih je prikrila.

U novom priopćenju u nedjelju kinesko ministarstvo zdravstva ustvrdilo je da je porast slučajeva uzrokovan gripom i drugim poznatim patogenima. Isključili su novi virus, poput onog koji je izazvao COVID nakon što je pokrenut misteriozni val upale pluća u prosincu 2019.

Glasnogovornik nacionalne zdravstvene komisije rekao je da su nedavne skupine respiratornih infekcija uzrokovane preklapanjem uobičajenih virusa poput gripe i RSV-a, kao i bakterija poput mikoplazme pneumonije.

Dodali su da je ministarstvo pozvalo lokalne vlasti da otvore više klinika protiv groznice i promiču cijepljenje među djecom i starijim osobama.

Mnogi stručnjaci poduprli su kinesku tvrdnju da je porast misterioznih upala pluća povezan sa smanjenim imunitetom, budući da su druge nacije, uključujući SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, iskusile slične valove bolesti nakon zatvaranja.

Međutim, drugi, uključujući Agenciju za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva, rekli su da moramo biti ‘otvorenog uma‘ o uzroku misteriozne upale pluća, a mnogi navode nedostatak transparentnosti Pekinga tijekom ranih faza pandemije COVID-a.

I COVID i drugi pandemijski virus nazvan SARS prvi su put prijavljeni kao neobični tipovi upale pluća.

Podaci koje je SZO dobio od Kine pokazali su porast bolničkih prijema djece zbog bolesti uključujući bakterijske infekcije, RSV, viruse gripe i prehlade od listopada.

SZO je rekao da trenutno ima premalo informacija da bi se ispravno procijenio rizik od ovih prijavljenih slučajeva respiratornih bolesti kod djece.

---

image

Kinesko ministarstvo zdravstva ustvrdilo je da je porast slučajeva uzrokovan gripom i drugim poznatim patogenima. Isključili su novi virus

AFP
---

O čemu se radi u Kini i treba li svijet strepjeti od neke nove smrtonosne zdravstvene ugroze, razgovarali smo s prof. dr. sc. Andrejom Trampužom, jednim od najpoznatijih europskih infektologa, voditeljem Odjela za kiruršku infektologiju bolnice "Charité", najpoznatije i najveće europske bolnice, koja ima više od 3500 bolesničkih kreveta i oko 16 tisuća zaposlenih.

Naš sugovornik osim specijalizacije iz infektologije ima i specijalizaciju iz interne medicine, kao i subspecijalizaciju iz kirurške infektologije.

- Mislim da ne moramo strahovati da će se pojaviti neka nova pandemija COVID-a, odnosno da bi ova priča iz Kine mogla krenuti u tom smjeru. Sljedeću pandemiju, kao što je bila COVID pandemija treba očekivati za 30 do 40 godina, jer se one u tom vremenskom intervalu i pojavljuju. Još uvijek se ne zna što je uzrok ovih upala pluća u Kini, koje se najviše pojavljuju na sjeveru te države. U ovo vrijeme najčešći uzročnik je mikoplazma pneumonija (bakterija) koja uzrokuje infekciju kod djece, a drugi razlog može biti respiratorni sincicijski virus (RSV). Ni jedan ni drugi ne šire se brzo i ne uzrokuju pandemiju. No, moram istaknuti da smo svi vrlo oprezni kada je Kina u pitanju i kada su u pitanju informacije koje otamo dobivamo - kaže dr. Trampuž.

Osim što djeca obolijevaju, što je samo po sebi loše, ipak ima i dobrih vijesti iz Kine.

- Dobre vijesti su te da se po svemu sudeći ne povećava broj oboljelih i odrasli ljudi ne obolijevaju, već obolijevaju "samo" djeca. Dakle, vrlo vjerojatno se radi o uzročnicima na koje su odrasle osobe imune, odnosno već su vjerojatno ta oboljenja prebrodili u mladosti. Za RSV nema lijeka i liječenje je simptomatsko, dok mikoplazmu liječimo antibiotikom i to često dajemo azitromicin (Sumamed), koji je otkriven u RH - kazuje dr. Trampuž.

Ipak nije naodmet biti pažljiv i osluškivati što se događa u Kini.

- Naravno, a nije ni 100 posto isključeno da se ne radi o nekom novom virusu gripe ili SARS-a, ali tada bi obolijevali i odrasli, a oni ne obolijevaju, a mi još uvijek ne znamo zašto. Bilo bi najbolje da oni koji osjete simptome nose zaštitne maskice i ostanu kod kuće, ali kao što vidimo i čujemo, još uvijek nema nikakvih restrikcija. Ne radi se o teškom oboljenju, no ipak oni koji imaju komorbiditete moraju se čuvati i cijepiti protiv gripe ili COVID-a. Sada je gripa opasnija od COVID-a, jer je on dobro oslabio i nije ni približno onaj COVID protiv kojeg smo se borili. Isto tako, moramo biti svjesni da u svijetu ima sve više respiratornih bolesti jer je ovo prva zima bez restrikcija i djeca nisu prokužena. Naime, živjela su "pod staklenim zvonom" zbog COVID-a pa se nisu mogla ni prokužiti. Ovakva se situacija očekivala - kazuje dr. Andrej Trampuž.

---

U ožujku stiže u Split

Naš sugovornik dolazi u ožujku u Split i to na poziv doc. dr. sc. Mirele Pavičić Ivelje, predstojnice Klinike za infektologiju KBC-a Split.

- Kolegica Ivelja i ja sudjelovali smo na jednom kongresu u Ljubljani, gdje je i ona predavala te me je pozvala u Školu infektologije, koja će se 16. ožujka iduće godine održati u Splitu. U toj školi će predavanja slušati infektolozi, kirurzi, internisti, ortopedi, traumatolozi... Radujem se dolasku - rekao nam je dr. Trampuž.

---

---

Novi životni izazov

Nakon što je 10 godina radio u ‘Charitéu‘, gdje je osnovao odjel kirurške infektologije, dr. Trampuž početkom siječnja iduće godine odlazi raditi u Royal Brisbane Hospital u Australiji, gdje bi trebao ostati pet godina.

- Istina. Radi se o novom velikom izazovu u mome životu i samo je taj izazov prevagnuo da odem u Australiju. Istini za volju, prvih nekoliko mjeseci ću 15-ak dana raditi u Brisbaneu, a 15-ak dana u Berlinu, da bih onda za šest mjeseci samo počeo raditi u Brisbaneu. Ipak, moram pomoći mojima u ‘Charitéu‘, da nastave raditi ono što sam započeo prije 10 godina. Sa mnom u Brisbane odlaze i trojica infektologa sa ‘Charitea‘ - kaže naš sugovornik.

Zanimalo nas je što će im u Australiji biti zadaća?

- Osnovna zadaća će nam biti da napravimo za Australiju, Oceaniju i Aziju ono što smo uradili za Europu. To je osnivanje odjela kirurške infektologije, kao i da pomognemo da liječnici u Australiji bolje shvate što su to i kakve su ratne ozljede. Naime, oni na svu sreću u Australiji nemaju rata, a mi smo u ‘Charitéu‘ stekli, nažalost, ogromno iskustvo s ratnim ozljedama iz rata u Ukrajini - kazuje dr. Trampuž.

Zanimalo nas je ide li u Australiju s njime i dr. Paola Morović iz Splita koja specijalizira infektologiju na ‘Chariteu‘ i kojoj je dr. Trampuž mentor.

- Još uvijek nije završila specijalizaciju, ali kada je završi za godinu ili godinu i pol dana, imat će ‘kod mene‘ u Brisbaneu mjesto - zaključuje prof. dr. sc. Andrej Trampuž.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svijet je uznemiren [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => svijet je uznemiren 0 5842 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-28 11:59:21 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => Ivica Marković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-28 17:28:16 [modified_by] => 3133 [publish_up] => 2023-11-28 17:28:16 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Što se događa u Kini? Množe se upale pluća, WHO traži odgovore, Trampuž tumači: 'Oprezni smo, no postoji i dobra vijest' page_title=Što se događa u Kini? Množe se upale pluća, WHO traži odgovore, Trampuž tumači: 'Oprezni smo, no postoji i dobra vijest' [metakey] => Kina, rsv, upale pluća, ANDREJ TRAMPUŽ [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/28\/26127881.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/26102717.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP, Privatni album","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Jo\u0161 uvijek se ne zna \u0161to je uzrok ovih upala plu\u0107a u Kini, koje se najvi\u0161e pojavljuju na sjeveru te dr\u017eave, ka\u017ee dr. Trampu\u017e<\/p>","

Kinesko ministarstvo zdravstva ustvrdilo je da je porast slu\u010dajeva uzrokovan gripom i drugim poznatim patogenima. Isklju\u010dili su novi virus<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_26127881_1920.jpg":"1920x1080","k_26127881_1280.jpg":"1280x1280","k_26127881_1024.jpg":"1024x1024","k_26127881_640.jpg":"640x640","k_26127881_480.jpg":"480x480","k_26127881_340.jpg":"340x340","k_26127881_220.jpg":"220x220","o_26127881_1280.jpg":"1280x851","o_26127881_1024.jpg":"1024x681","o_26127881_640.jpg":"640x425","o_26127881_480.jpg":"480x319","o_26127881_340.jpg":"340x226","o_26127881_220.jpg":"220x146","h_26127881_1280.jpg":"1280x854","h_26127881_1024.jpg":"1024x683","h_26127881_640.jpg":"640x427","h_26127881_480.jpg":"480x320","h_26127881_340.jpg":"340x227","h_26127881_220.jpg":"220x147","pp_26127881_1280.jpg":"1280x1628","pp_26127881_1024.jpg":"1024x1303","pp_26127881_640.jpg":"640x814","pp_26127881_480.jpg":"480x611","pp_26127881_340.jpg":"340x432","pp_26127881_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26102717_1920.jpg":"1920x1080","k_26102717_1280.jpg":"1280x1280","k_26102717_1024.jpg":"1024x1024","k_26102717_640.jpg":"640x640","k_26102717_480.jpg":"480x480","k_26102717_340.jpg":"340x340","k_26102717_220.jpg":"220x220","o_26102717_1280.jpg":"1280x851","o_26102717_1024.jpg":"1024x681","o_26102717_640.jpg":"640x425","o_26102717_480.jpg":"480x319","o_26102717_340.jpg":"340x226","o_26102717_220.jpg":"220x146","h_26102717_1280.jpg":"1280x854","h_26102717_1024.jpg":"1024x683","h_26102717_640.jpg":"640x427","h_26102717_480.jpg":"480x320","h_26102717_340.jpg":"340x227","h_26102717_220.jpg":"220x147","pp_26102717_1280.jpg":"1280x1628","pp_26102717_1024.jpg":"1024x1303","pp_26102717_640.jpg":"640x814","pp_26102717_480.jpg":"480x611","pp_26102717_340.jpg":"340x432","pp_26102717_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5776341 Threads: 73 Questions: 1035783059 Slow queries: 0 Opens: 183562 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.314 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9282587 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/sto-se-dogada-u-kini-mnoze-se-upale-pluca-who-trazi-odgovore-trampuz-tumaci-oprezni-smo-no-postoji-i-dobra-vijest-1342849 [printLink] => /vijesti/svijet/sto-se-dogada-u-kini-mnoze-se-upale-pluca-who-trazi-odgovore-trampuz-tumaci-oprezni-smo-no-postoji-i-dobra-vijest-1342849?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 311792 [name] => Kina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kina [link] => /tag/kina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 664195 [name] => rsv [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-23 14:13:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rsv [link] => /tag/rsv ) [2] => stdClass Object ( [id] => 616798 [name] => upale pluća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-03 21:05:11 [main_article_id] => 0 [alias] => upale-pluca [link] => /tag/upale-pluca ) [3] => stdClass Object ( [id] => 603493 [name] => ANDREJ TRAMPUŽ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-11 19:56:19 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-trampuz [link] => /tag/andrej-trampuz ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svijet je uznemiren [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što se događa u Kini? Množe se upale pluća, WHO traži odgovore, Trampuž tumači: ‘Oprezni smo, no postoji i dobra vijest‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26127881.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP, Privatni album [mainImageDesc] =>

Još uvijek se ne zna što je uzrok ovih upala pluća u Kini, koje se najviše pojavljuju na sjeveru te države, kaže dr. Trampuž

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26127881.jpg [title] =>

Još uvijek se ne zna što je uzrok ovih upala pluća u Kini, koje se najviše pojavljuju na sjeveru te države, kaže dr. Trampuž

AFP, Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26102717.jpg [title] =>

Kinesko ministarstvo zdravstva ustvrdilo je da je porast slučajeva uzrokovan gripom i drugim poznatim patogenima. Isključili su novi virus

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ponovno uznemirujuće informacije i snimke dolaze iz Kine, samo četiri godine od pojavljivanja smrtonosnog COVID-a 19 koji je do sada odnio 6,92 milijuna života.

Ovaj put se radi o misterioznim upalama pluća, koje pune kineske bolnice.

Službeni Peking inzistira da novi virus nije kriv za scene kaosa, koje su potaknule dužnosnike da upute stanovnike da nose maske, socijalno se distanciraju i ostanu kod kuće ako im nije dobro.

Umjesto toga, zdravstveni pročelnici pripisali su porast slučajeva gripi i drugim rutinskim bolestima, a Kina se sada bori sa svojom prvom zimom bez karantene izazvane koronavirusom.

Lokalni mediji izvijestili su da su zdravstvene ustanove "pretrpane bolesnom djecom".

Kinesko ministarstvo zdravstva tvrdi da se može nositi s naglim porastom bolesti, koji je prošlog tjedna izazvao globalnu paniku kada su se pojavile vijesti o ovoj situaciji.

Zabrinutost je navela Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), u rijetkoj javnoj intervenciji, da službeno zatraži dodatne informacije od Pekinga o infekcijama. Isti onaj SZO, koji je još u siječnju 2020. godine govorio kako ne postoji opasnost od širenja "kineskog" COVID-a na ostatak svijeta i koji je dao naputak da se ne prekida prijevoz roba i putnika iz Kine i u Kinu.

Komentari koji se posljednjih dana mogu vidjeti o novoj "kineskoj pošasti" govore da je ovaj val misterioznih upala pluća jezivo sličan izvješćima koja su se pojavila neposredno prije COVID-a, a za koje je Kina optužena da ih je prikrila.

U novom priopćenju u nedjelju kinesko ministarstvo zdravstva ustvrdilo je da je porast slučajeva uzrokovan gripom i drugim poznatim patogenima. Isključili su novi virus, poput onog koji je izazvao COVID nakon što je pokrenut misteriozni val upale pluća u prosincu 2019.

Glasnogovornik nacionalne zdravstvene komisije rekao je da su nedavne skupine respiratornih infekcija uzrokovane preklapanjem uobičajenih virusa poput gripe i RSV-a, kao i bakterija poput mikoplazme pneumonije.

Dodali su da je ministarstvo pozvalo lokalne vlasti da otvore više klinika protiv groznice i promiču cijepljenje među djecom i starijim osobama.

Mnogi stručnjaci poduprli su kinesku tvrdnju da je porast misterioznih upala pluća povezan sa smanjenim imunitetom, budući da su druge nacije, uključujući SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, iskusile slične valove bolesti nakon zatvaranja.

Međutim, drugi, uključujući Agenciju za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva, rekli su da moramo biti ‘otvorenog uma‘ o uzroku misteriozne upale pluća, a mnogi navode nedostatak transparentnosti Pekinga tijekom ranih faza pandemije COVID-a.

I COVID i drugi pandemijski virus nazvan SARS prvi su put prijavljeni kao neobični tipovi upale pluća.

Podaci koje je SZO dobio od Kine pokazali su porast bolničkih prijema djece zbog bolesti uključujući bakterijske infekcije, RSV, viruse gripe i prehlade od listopada.

SZO je rekao da trenutno ima premalo informacija da bi se ispravno procijenio rizik od ovih prijavljenih slučajeva respiratornih bolesti kod djece.

---

image

Kinesko ministarstvo zdravstva ustvrdilo je da je porast slučajeva uzrokovan gripom i drugim poznatim patogenima. Isključili su novi virus

AFP
---

O čemu se radi u Kini i treba li svijet strepjeti od neke nove smrtonosne zdravstvene ugroze, razgovarali smo s prof. dr. sc. Andrejom Trampužom, jednim od najpoznatijih europskih infektologa, voditeljem Odjela za kiruršku infektologiju bolnice "Charité", najpoznatije i najveće europske bolnice, koja ima više od 3500 bolesničkih kreveta i oko 16 tisuća zaposlenih.

Naš sugovornik osim specijalizacije iz infektologije ima i specijalizaciju iz interne medicine, kao i subspecijalizaciju iz kirurške infektologije.

- Mislim da ne moramo strahovati da će se pojaviti neka nova pandemija COVID-a, odnosno da bi ova priča iz Kine mogla krenuti u tom smjeru. Sljedeću pandemiju, kao što je bila COVID pandemija treba očekivati za 30 do 40 godina, jer se one u tom vremenskom intervalu i pojavljuju. Još uvijek se ne zna što je uzrok ovih upala pluća u Kini, koje se najviše pojavljuju na sjeveru te države. U ovo vrijeme najčešći uzročnik je mikoplazma pneumonija (bakterija) koja uzrokuje infekciju kod djece, a drugi razlog može biti respiratorni sincicijski virus (RSV). Ni jedan ni drugi ne šire se brzo i ne uzrokuju pandemiju. No, moram istaknuti da smo svi vrlo oprezni kada je Kina u pitanju i kada su u pitanju informacije koje otamo dobivamo - kaže dr. Trampuž.

Osim što djeca obolijevaju, što je samo po sebi loše, ipak ima i dobrih vijesti iz Kine.

- Dobre vijesti su te da se po svemu sudeći ne povećava broj oboljelih i odrasli ljudi ne obolijevaju, već obolijevaju "samo" djeca. Dakle, vrlo vjerojatno se radi o uzročnicima na koje su odrasle osobe imune, odnosno već su vjerojatno ta oboljenja prebrodili u mladosti. Za RSV nema lijeka i liječenje je simptomatsko, dok mikoplazmu liječimo antibiotikom i to često dajemo azitromicin (Sumamed), koji je otkriven u RH - kazuje dr. Trampuž.

Ipak nije naodmet biti pažljiv i osluškivati što se događa u Kini.

- Naravno, a nije ni 100 posto isključeno da se ne radi o nekom novom virusu gripe ili SARS-a, ali tada bi obolijevali i odrasli, a oni ne obolijevaju, a mi još uvijek ne znamo zašto. Bilo bi najbolje da oni koji osjete simptome nose zaštitne maskice i ostanu kod kuće, ali kao što vidimo i čujemo, još uvijek nema nikakvih restrikcija. Ne radi se o teškom oboljenju, no ipak oni koji imaju komorbiditete moraju se čuvati i cijepiti protiv gripe ili COVID-a. Sada je gripa opasnija od COVID-a, jer je on dobro oslabio i nije ni približno onaj COVID protiv kojeg smo se borili. Isto tako, moramo biti svjesni da u svijetu ima sve više respiratornih bolesti jer je ovo prva zima bez restrikcija i djeca nisu prokužena. Naime, živjela su "pod staklenim zvonom" zbog COVID-a pa se nisu mogla ni prokužiti. Ovakva se situacija očekivala - kazuje dr. Andrej Trampuž.

---

U ožujku stiže u Split

Naš sugovornik dolazi u ožujku u Split i to na poziv doc. dr. sc. Mirele Pavičić Ivelje, predstojnice Klinike za infektologiju KBC-a Split.

- Kolegica Ivelja i ja sudjelovali smo na jednom kongresu u Ljubljani, gdje je i ona predavala te me je pozvala u Školu infektologije, koja će se 16. ožujka iduće godine održati u Splitu. U toj školi će predavanja slušati infektolozi, kirurzi, internisti, ortopedi, traumatolozi... Radujem se dolasku - rekao nam je dr. Trampuž.

---

---

Novi životni izazov

Nakon što je 10 godina radio u ‘Charitéu‘, gdje je osnovao odjel kirurške infektologije, dr. Trampuž početkom siječnja iduće godine odlazi raditi u Royal Brisbane Hospital u Australiji, gdje bi trebao ostati pet godina.

- Istina. Radi se o novom velikom izazovu u mome životu i samo je taj izazov prevagnuo da odem u Australiju. Istini za volju, prvih nekoliko mjeseci ću 15-ak dana raditi u Brisbaneu, a 15-ak dana u Berlinu, da bih onda za šest mjeseci samo počeo raditi u Brisbaneu. Ipak, moram pomoći mojima u ‘Charitéu‘, da nastave raditi ono što sam započeo prije 10 godina. Sa mnom u Brisbane odlaze i trojica infektologa sa ‘Charitea‘ - kaže naš sugovornik.

Zanimalo nas je što će im u Australiji biti zadaća?

- Osnovna zadaća će nam biti da napravimo za Australiju, Oceaniju i Aziju ono što smo uradili za Europu. To je osnivanje odjela kirurške infektologije, kao i da pomognemo da liječnici u Australiji bolje shvate što su to i kakve su ratne ozljede. Naime, oni na svu sreću u Australiji nemaju rata, a mi smo u ‘Charitéu‘ stekli, nažalost, ogromno iskustvo s ratnim ozljedama iz rata u Ukrajini - kazuje dr. Trampuž.

Zanimalo nas je ide li u Australiju s njime i dr. Paola Morović iz Splita koja specijalizira infektologiju na ‘Chariteu‘ i kojoj je dr. Trampuž mentor.

- Još uvijek nije završila specijalizaciju, ali kada je završi za godinu ili godinu i pol dana, imat će ‘kod mene‘ u Brisbaneu mjesto - zaključuje prof. dr. sc. Andrej Trampuž.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP, Privatni album AFP
AFP, Privatni album

Još uvijek se ne zna što je uzrok ovih upala pluća u Kini, koje se najviše pojavljuju na sjeveru te države, kaže dr. Trampuž

AFP

Kinesko ministarstvo zdravstva ustvrdilo je da je porast slučajeva uzrokovan gripom i drugim poznatim patogenima. Isključili su novi virus

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/sto-se-dogada-u-kini-mnoze-se-upale-pluca-who-trazi-odgovore-trampuz-tumaci-oprezni-smo-no-postoji-i-dobra-vijest-1342849 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=95df05ea18e63fc9bf335ba1269ed66472fa2db0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+se+doga%C4%91a+u+Kini%3F+Mno%C5%BEe+se+upale+plu%C4%87a%2C+WHO+tra%C5%BEi+odgovore%2C+Trampu%C5%BE+tuma%C4%8Di%3A+%E2%80%98Oprezni+smo%2C+no+postoji+i+dobra+vijest%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsto-se-dogada-u-kini-mnoze-se-upale-pluca-who-trazi-odgovore-trampuz-tumaci-oprezni-smo-no-postoji-i-dobra-vijest-1342849 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsto-se-dogada-u-kini-mnoze-se-upale-pluca-who-trazi-odgovore-trampuz-tumaci-oprezni-smo-no-postoji-i-dobra-vijest-1342849 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svijet je uznemiren [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetsvijet je uznemiren

Što se događa u Kini? Množe se upale pluća, WHO traži odgovore, Trampuž tumači: ‘Oprezni smo, no postoji i dobra vijest‘

Piše Ivica Marković
28. studenog 2023. - 18:28
Još uvijek se ne zna što je uzrok ovih upala pluća u Kini, koje se najviše pojavljuju na sjeveru te države, kaže dr. TrampužAFP, Privatni album

Ponovno uznemirujuće informacije i snimke dolaze iz Kine, samo četiri godine od pojavljivanja smrtonosnog COVID-a 19 koji je do sada odnio 6,92 milijuna života.

Ovaj put se radi o misterioznim upalama pluća, koje pune kineske bolnice.

Službeni Peking inzistira da novi virus nije kriv za scene kaosa, koje su potaknule dužnosnike da upute stanovnike da nose maske, socijalno se distanciraju i ostanu kod kuće ako im nije dobro.

Umjesto toga, zdravstveni pročelnici pripisali su porast slučajeva gripi i drugim rutinskim bolestima, a Kina se sada bori sa svojom prvom zimom bez karantene izazvane koronavirusom.

Lokalni mediji izvijestili su da su zdravstvene ustanove "pretrpane bolesnom djecom".

Kinesko ministarstvo zdravstva tvrdi da se može nositi s naglim porastom bolesti, koji je pro...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 22:36