stdClass Object ( [id] => 1294027 [title] => Tajna stara četiri desetljeća: Vatikan ponovno u centru pozornosti zbog misterioznog nestanka 15-godišnjakinje [alias] => tajna-stara-cetiri-desetljeca-vatikan-ponovno-u-centru-pozornosti-zbog-misterioznog-nestanka-15-godisnjakinje [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nedugo nakon što je nestala ljeta 1983. godine, Emanuela Orlandi otišla je na Piazzu del Catalone, maleni trg tik izvan vatikanskih zidina, kako bi se sastala s prijateljima.

Toga sparnog lipanjskog dana još je trajalo slavlje od nekoliko tjedana nakon što je AS Roma osvojila naslov Serie A. Na fotografiji snimljenoj u to vrijeme, Emanuela Orlandi, tada 15-godišnjakinja, nosi traku za glavu u žutoj i crvenoj boji, bojama nogometnog kluba, koju je izradila njezina majka.

---

---

To je jedna od posljednjih fotografija snimljenih prije nego što je tinejdžerica nestala bez traga 22. lipnja 1983. godine. Ta je slika postala simbol kampanje njezina starijeg brata Pietra Orlandija u neumornoj potrazi za istinom.

"Emanuela je uvijek bila ovdje s prijateljima", rekao je u intervjuu za Observer Pietro Orlandi na Piazza del Catalone. "Još uvijek su slavili, to je zadnja fotografija na kojoj je nasmijana."

---

image

Što se dogodilo? 

Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp
---

Nestanak Emanuele, koju njezina obitelj nije vidjela od trenutka kada je napustila svoj dom u Vatikanu, gdje je njezin otac bio papin zaposlenik, kako bi otišla na sat flaute u Rim, drži Italiju u šahu već četiri desetljeća. No tek je u siječnju ove godine moćna i neprobojna Sveta Stolica pokrenula vlastitu istragu, a glavni vatikanski tužitelj Alessandro Diddi obećao da će preokrenuti svaki kamen kako bi došao do istine. Nestanak je razvio silne misteriozne priče i teorije, neke od njih potpuno bizarne, ali nije donio ni jednu konkretnu činjenicu. Rimski tužitelji ovoga su mjeseca počeli surađivati s Vatikanom na istrazi, piše The Guardian. U intervjuu za Corriere della Sera Diddi je rekao da papa Franjo želi da se “otkrije istina bez ikakvih ograda” te da je papa izuzetno odlučan s tim u vezi. Emanuelin brat Pietro i obiteljska odvjetnica Laura Sgro sastali su se s Diddijem u Vatikanu i sastanak je trajao više od pet sati.

"40 godina nije bilo suradnje između ove dvije institucije", rekao je brat nestale djevojke Pietro Orlandi, koji je nedavno izazvao kontroverze nakon što je sugerirao da je visoko cijenjeni papa Ivan Pavao II. mogao biti umiješan u nestanak njegove mlađe sestre. "Sve do prije nekoliko godina Vatikan je tvrdio da ne zna ništa, da je ona nestala u Italiji i stoga je trebalo istraživati tamo. S druge strane, kažu mi da Rim ima mnogo dokumenata. Tijekom svih ovih godina Vatikan je šutio - možda to znači da netko tamo ima dokaz o onome što se dogodilo", komentirao je brat.

---

image

Brat nestale Emanuele, Pietro Orlandi 

Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp
---

Vatikanska istraga započela je nekoliko mjeseci nakon što je Netflixova serija „Vatikanska djevojka” vratila Emanuelin slučaj u središte svjetske pozornosti. Serija je istraživala teorije koje su se pojavile tijekom godina, a prva je bila da ju je otela banda kako bi ucijenila Vatikan da pusti Mehmeta Alija Ağce koji je bio zatvoren 1981. nakon pokušaja atentata na Ivana Pavla II.

Njezin nestanak također je povezan s nizom financijskih skandala u Vatikanskoj banci, navodnim seksualnim lancima koje su vodili vatikanski policajci te s mafijom. Jedna od priča koje su kružile kaže da je krak istrage odveo policiju u smjeru seksualnih orgija s mladim djevojkama i djevojčicama na koje su dolazili vatikanski svećenici i osoblje, kao i strani diplomati s dobrim vatikanskim vezama. Tako jedna od teorija kaže da su djevojčicu namamili na takvu orgiju i tamo ubili. Od prvog dana Emanuelina nestanka njezina je obitelj dobivala anonimne dojave što se tobože dogodilo s djevojčicom.

Prije četiri godine, primjerice, stigla je anonimna dojava da su u rimskoj četvrti Parioli, ispod vatikanske nuncijature, pokopani Emanuelini posmrtni ostaci. Obitelj je od vatikanskih vlasti zatražila da se kosti ispitaju, na što su vlasti i pristale, no DNK analiza je pokazala da se radilo o promašaju.

---

image

Vatikan

Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp
---

Nova i najšokantnija tvrdnja u Netflixovoj seriji došla je od Emanueline prijateljice iz djetinjstva, koja je rekla da joj se tinejdžerica povjerila da ju je zlostavljao “netko blizak” Ivanu Pavlu II.

“Rekla je da se razgovor dogodio nekoliko dana prije nego što je Emanuela nestala i da se navodni incident dogodio u Vatikanskim vrtovima”, ispričao je Orlandi. Da je Emanuela možda bila žrtva pedofilije čini se najvjerojatnija teorija, dodao je njezin brat.

Orlandijeva odlučnost da pronađe istinu razljutila je Vatikan. U travnju je tijekom ispitivanja kod vatikanskih tužitelja podijelio audiovrpcu s navodnim razgovorom novinara i šefa rimske kriminalne organizacije za koju se također sumnjalo da je umiješana u Emanuelin nestanak. U snimci je kriminalni boss insinuirao da je pokojni Ivan Pavao II., čije je izvorno ime bilo Karol Józef Wojtyla, izlazio noću s visokim svećenstvom u potragu za tinejdžericama.

Dio audiosnimke poslije je emitiran na talijanskom TV programu tijekom intervjua s Orlandijem, u kojemu je on dodao: “Kažu mi da je Wojtyla povremeno izlazio navečer s dva poljska monsinjora, a to sigurno nije bilo da bi blagoslovio domove.”

Takve izjave uznemirile su Vatikan, papa Franjo osudio je "uvredljive i neutemeljene insinuacije" tijekom svoje nedjeljne molitve Angelusa, dok je vatikanski dnevni list L‘Osservatore Romano nazvao takve optužbe potpunim ludilom.

---

image
Andrea Ronchini, Ronchini/Nurphoto Via Afp
---

Orlandi tvrdi da je Vatikan iskoristio kontroverzu kako bi ga diskreditirao.

“Uvijek sam govorio da vjerujem da je Ivan Pavao nešto znao. Ali osoba na audiovrpci bila je ta koja je upotrijebila uvredljive riječi protiv njega. Naveo sam i imena dvojice monsinjora koji su bili bliski Ivanu Pavlu. Svi su znali da ponekad izađu zajedno navečer. Jednostavno sam dodao da njihovi izlasci nisu bili iz vjerskih razloga", kazao je Orlandi.

Također se pitao je li papa Franjo znao išta o sudbini njegove sestre kada mu je, nedugo nakon njegova izbora 2013., rekao da je Emanuela "na nebu".

"Rekao mi je te riječi, ne znam zašto", naglasio je Orlandi. "Za Josepha Ratzingera, Emanuela je bila tabu. Stoga me činjenica da je papa Franjo upotrijebio njezino ime natjerala da pomislim da želi surađivati sa mnom, ali od tada se više nikada nije želio sresti", dodao je.

---

image

Pietro Orlandi

Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp
---

Orlandi, koji ima još tri sestre, dijelom se i sam osjeća kriv jer ga je tog vrućeg ljetnog dana sestra zamolila da je odveze na sat flaute. "Bilo je tako vruće u Rimu i nisam htio ići. Bila je malo ljuta i otišla je. I dalje se pitam da li bi se to dogodilo da sam je poveo", kazao je.

Otac nestale djevojčice umro je 2004. godine ne saznavši nikad što se dogodilo s njegovom kćerom, dok joj majka i dalje živi u istom stanu gdje ju je posljednji put vidjela, gajeći jednaku nadu da će nakon četiri desetljeća napokon dobiti odgovore. Emanuelin brat Pietro svake godine 22. lipnja, na dan nestanka svoje sestre, organizira prosvjed u Vatikanu tražeći da se iznesu sva saznanja o Emanueli.

---

image

Odvjetnica obitelji Orlandi 

Andreas Solaro/Afp
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Papa i Emanuela [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Papa i Emanuela 2 0 6860 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-29 08:42:18 [created_by] => 3094 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-29 12:00:56 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-05-29 12:00:56 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4606 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tajna stara četiri desetljeća: Vatikan ponovno u centru pozornosti zbog misterioznog nestanka 15-godišnjakinje [metakey] => Vatikan, emanuela orlandi , nestanak djevojčice , papa Fanjo, Ivan Pavao II., vatikanska djevojka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/29\/24993916.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/29\/24993909.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/29\/24993910.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/29\/24993911.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/29\/24993912.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/29\/24993915.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/29\/24993917.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/29\/24993918.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vincenzo Pinto\/Afp","Massimo Valicchia\/Nurphoto Via Afp","Massimo Valicchia\/Nurphoto Via Afp","Andreas Solaro\/Afp","Massimo Valicchia\/Nurphoto Via Afp","Andrea Ronchini, Ronchini\/Nurphoto Via Afp","Massimo Valicchia\/Nurphoto Via Afp","Massimo Valicchia\/Nurphoto Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Svake godine na dan nestanka Emanuele Orlandi, 22. lipnja odr\u017eava se prosvjed\u00a0<\/p>","

\u0160to se dogodilo?\u00a0<\/p>","

Brat nestale Emanuele, Pietro Orlandi\u00a0<\/p>","

Odvjetnica obitelji Orlandi\u00a0<\/p>","

Pietro Orlandi<\/p>","","

Vatikan<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_24993916_1920.jpg":"1920x1080","k_24993916_1280.jpg":"1280x1280","k_24993916_1024.jpg":"1024x1024","k_24993916_640.jpg":"640x640","k_24993916_480.jpg":"480x480","k_24993916_340.jpg":"340x340","k_24993916_220.jpg":"220x220","o_24993916_1280.jpg":"1280x852","o_24993916_1024.jpg":"1024x682","o_24993916_640.jpg":"640x426","o_24993916_480.jpg":"480x319","o_24993916_340.jpg":"340x226","o_24993916_220.jpg":"220x146","h_24993916_1280.jpg":"1280x854","h_24993916_1024.jpg":"1024x683","h_24993916_640.jpg":"640x427","h_24993916_480.jpg":"480x320","h_24993916_340.jpg":"340x227","h_24993916_220.jpg":"220x147","pp_24993916_1280.jpg":"1280x1628","pp_24993916_1024.jpg":"1024x1303","pp_24993916_640.jpg":"640x814","pp_24993916_480.jpg":"480x611","pp_24993916_340.jpg":"340x432","pp_24993916_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x683","hd_24993909_1920.jpg":"1920x1080","k_24993909_1280.jpg":"1280x1280","k_24993909_1024.jpg":"1024x1024","k_24993909_640.jpg":"640x640","k_24993909_480.jpg":"480x480","k_24993909_340.jpg":"340x340","k_24993909_220.jpg":"220x220","o_24993909_1280.jpg":"1280x853","o_24993909_1024.jpg":"1024x683","o_24993909_640.jpg":"640x426","o_24993909_480.jpg":"480x320","o_24993909_340.jpg":"340x226","o_24993909_220.jpg":"220x146","h_24993909_1280.jpg":"1280x854","h_24993909_1024.jpg":"1024x683","h_24993909_640.jpg":"640x427","h_24993909_480.jpg":"480x320","h_24993909_340.jpg":"340x227","h_24993909_220.jpg":"220x147","pp_24993909_1280.jpg":"1280x1628","pp_24993909_1024.jpg":"1024x1303","pp_24993909_640.jpg":"640x814","pp_24993909_480.jpg":"480x611","pp_24993909_340.jpg":"340x432","pp_24993909_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x683","hd_24993910_1920.jpg":"1920x1080","k_24993910_1280.jpg":"1280x1280","k_24993910_1024.jpg":"1024x1024","k_24993910_640.jpg":"640x640","k_24993910_480.jpg":"480x480","k_24993910_340.jpg":"340x340","k_24993910_220.jpg":"220x220","o_24993910_1280.jpg":"1280x853","o_24993910_1024.jpg":"1024x683","o_24993910_640.jpg":"640x426","o_24993910_480.jpg":"480x320","o_24993910_340.jpg":"340x226","o_24993910_220.jpg":"220x146","h_24993910_1280.jpg":"1280x854","h_24993910_1024.jpg":"1024x683","h_24993910_640.jpg":"640x427","h_24993910_480.jpg":"480x320","h_24993910_340.jpg":"340x227","h_24993910_220.jpg":"220x147","pp_24993910_1280.jpg":"1280x1628","pp_24993910_1024.jpg":"1024x1303","pp_24993910_640.jpg":"640x814","pp_24993910_480.jpg":"480x611","pp_24993910_340.jpg":"340x432","pp_24993910_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24993911_1920.jpg":"1920x1080","k_24993911_1280.jpg":"1280x1280","k_24993911_1024.jpg":"1024x1024","k_24993911_640.jpg":"640x640","k_24993911_480.jpg":"480x480","k_24993911_340.jpg":"340x340","k_24993911_220.jpg":"220x220","o_24993911_1280.jpg":"1280x852","o_24993911_1024.jpg":"1024x682","o_24993911_640.jpg":"640x426","o_24993911_480.jpg":"480x319","o_24993911_340.jpg":"340x226","o_24993911_220.jpg":"220x146","h_24993911_1280.jpg":"1280x854","h_24993911_1024.jpg":"1024x683","h_24993911_640.jpg":"640x427","h_24993911_480.jpg":"480x320","h_24993911_340.jpg":"340x227","h_24993911_220.jpg":"220x147","pp_24993911_1280.jpg":"1280x1628","pp_24993911_1024.jpg":"1024x1303","pp_24993911_640.jpg":"640x814","pp_24993911_480.jpg":"480x611","pp_24993911_340.jpg":"340x432","pp_24993911_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x683","hd_24993912_1920.jpg":"1920x1080","k_24993912_1280.jpg":"1280x1280","k_24993912_1024.jpg":"1024x1024","k_24993912_640.jpg":"640x640","k_24993912_480.jpg":"480x480","k_24993912_340.jpg":"340x340","k_24993912_220.jpg":"220x220","o_24993912_1280.jpg":"1280x853","o_24993912_1024.jpg":"1024x683","o_24993912_640.jpg":"640x426","o_24993912_480.jpg":"480x320","o_24993912_340.jpg":"340x226","o_24993912_220.jpg":"220x146","h_24993912_1280.jpg":"1280x854","h_24993912_1024.jpg":"1024x683","h_24993912_640.jpg":"640x427","h_24993912_480.jpg":"480x320","h_24993912_340.jpg":"340x227","h_24993912_220.jpg":"220x147","pp_24993912_1280.jpg":"1280x1628","pp_24993912_1024.jpg":"1024x1303","pp_24993912_640.jpg":"640x814","pp_24993912_480.jpg":"480x611","pp_24993912_340.jpg":"340x432","pp_24993912_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24993915_1920.jpg":"1920x1080","k_24993915_1280.jpg":"1280x1280","k_24993915_1024.jpg":"1024x1024","k_24993915_640.jpg":"640x640","k_24993915_480.jpg":"480x480","k_24993915_340.jpg":"340x340","k_24993915_220.jpg":"220x220","o_24993915_1280.jpg":"1280x852","o_24993915_1024.jpg":"1024x682","o_24993915_640.jpg":"640x426","o_24993915_480.jpg":"480x319","o_24993915_340.jpg":"340x226","o_24993915_220.jpg":"220x146","h_24993915_1280.jpg":"1280x854","h_24993915_1024.jpg":"1024x683","h_24993915_640.jpg":"640x427","h_24993915_480.jpg":"480x320","h_24993915_340.jpg":"340x227","h_24993915_220.jpg":"220x147","pp_24993915_1280.jpg":"1280x1628","pp_24993915_1024.jpg":"1024x1303","pp_24993915_640.jpg":"640x814","pp_24993915_480.jpg":"480x611","pp_24993915_340.jpg":"340x432","pp_24993915_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x687","hd_24993917_1920.jpg":"1920x1080","k_24993917_1280.jpg":"1280x1280","k_24993917_1024.jpg":"1024x1024","k_24993917_640.jpg":"640x640","k_24993917_480.jpg":"480x480","k_24993917_340.jpg":"340x340","k_24993917_220.jpg":"220x220","o_24993917_1280.jpg":"1280x858","o_24993917_1024.jpg":"1024x687","o_24993917_640.jpg":"640x429","o_24993917_480.jpg":"480x322","o_24993917_340.jpg":"340x228","o_24993917_220.jpg":"220x147","h_24993917_1280.jpg":"1280x854","h_24993917_1024.jpg":"1024x683","h_24993917_640.jpg":"640x427","h_24993917_480.jpg":"480x320","h_24993917_340.jpg":"340x227","h_24993917_220.jpg":"220x147","pp_24993917_1280.jpg":"1280x1628","pp_24993917_1024.jpg":"1024x1303","pp_24993917_640.jpg":"640x814","pp_24993917_480.jpg":"480x611","pp_24993917_340.jpg":"340x432","pp_24993917_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x683","hd_24993918_1920.jpg":"1920x1080","k_24993918_1280.jpg":"1280x1280","k_24993918_1024.jpg":"1024x1024","k_24993918_640.jpg":"640x640","k_24993918_480.jpg":"480x480","k_24993918_340.jpg":"340x340","k_24993918_220.jpg":"220x220","o_24993918_1280.jpg":"1280x853","o_24993918_1024.jpg":"1024x683","o_24993918_640.jpg":"640x426","o_24993918_480.jpg":"480x320","o_24993918_340.jpg":"340x226","o_24993918_220.jpg":"220x146","h_24993918_1280.jpg":"1280x854","h_24993918_1024.jpg":"1024x683","h_24993918_640.jpg":"640x427","h_24993918_480.jpg":"480x320","h_24993918_340.jpg":"340x227","h_24993918_220.jpg":"220x147","pp_24993918_1280.jpg":"1280x1628","pp_24993918_1024.jpg":"1024x1303","pp_24993918_640.jpg":"640x814","pp_24993918_480.jpg":"480x611","pp_24993918_340.jpg":"340x432","pp_24993918_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5653982 Threads: 76 Questions: 1010659213 Slow queries: 0 Opens: 179047 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.751 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9060483 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/tajna-stara-cetiri-desetljeca-vatikan-ponovno-u-centru-pozornosti-zbog-misterioznog-nestanka-15-godisnjakinje-1294027 [printLink] => /vijesti/svijet/tajna-stara-cetiri-desetljeca-vatikan-ponovno-u-centru-pozornosti-zbog-misterioznog-nestanka-15-godisnjakinje-1294027?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 327529 [name] => vatikan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vatikan [link] => /tag/vatikan ) [1] => stdClass Object ( [id] => 695174 [name] => emanuela orlandi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-25 13:23:59 [main_article_id] => 0 [alias] => emanuela-orlandi [link] => /tag/emanuela-orlandi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 717957 [name] => nestanak djevojčice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-29 14:01:07 [main_article_id] => 0 [alias] => nestanak-djevojcice [link] => /tag/nestanak-djevojcice ) [3] => stdClass Object ( [id] => 606525 [name] => papa Fanjo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-19 18:24:34 [main_article_id] => 0 [alias] => papa-fanjo [link] => /tag/papa-fanjo ) [4] => stdClass Object ( [id] => 406887 [name] => Ivan Pavao II. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-pavao-ii [link] => /tag/ivan-pavao-ii ) [5] => stdClass Object ( [id] => 717958 [name] => vatikanska djevojka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-29 14:01:07 [main_article_id] => 0 [alias] => vatikanska-djevojka [link] => /tag/vatikanska-djevojka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Papa i Emanuela [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tajna stara četiri desetljeća: Vatikan ponovno u centru pozornosti zbog misterioznog nestanka 15-godišnjakinje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3094 [name] => Anita Belak Krile [username] => anita-belak-krile [email] => anita-belak-krile@sd.hr [password] => $2y$10$KVHJW3ml.jdZHhC38KLd5uWANW2OuY2ANpgaDxdKzGn5u8Tp4DaES [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anita-belak-krile-3094 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1612 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/012819b408326cbee3a1f4f865ffc8cd?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/29/24993916.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vincenzo Pinto/Afp [mainImageDesc] =>

Svake godine na dan nestanka Emanuele Orlandi, 22. lipnja održava se prosvjed 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/29/24993916.jpg [title] =>

Svake godine na dan nestanka Emanuele Orlandi, 22. lipnja održava se prosvjed 

Vincenzo Pinto/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/29/24993909.jpg [title] =>

Što se dogodilo? 

Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/29/24993910.jpg [title] =>

Brat nestale Emanuele, Pietro Orlandi 

Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/29/24993911.jpg [title] =>

Odvjetnica obitelji Orlandi 

Andreas Solaro/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/29/24993912.jpg [title] =>

Pietro Orlandi

Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/29/24993915.jpg [title] => Andrea Ronchini, Ronchini/Nurphoto Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/29/24993917.jpg [title] =>

Vatikan

Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/29/24993918.jpg [title] => Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nedugo nakon što je nestala ljeta 1983. godine, Emanuela Orlandi otišla je na Piazzu del Catalone, maleni trg tik izvan vatikanskih zidina, kako bi se sastala s prijateljima.

Toga sparnog lipanjskog dana još je trajalo slavlje od nekoliko tjedana nakon što je AS Roma osvojila naslov Serie A. Na fotografiji snimljenoj u to vrijeme, Emanuela Orlandi, tada 15-godišnjakinja, nosi traku za glavu u žutoj i crvenoj boji, bojama nogometnog kluba, koju je izradila njezina majka.

---

---

To je jedna od posljednjih fotografija snimljenih prije nego što je tinejdžerica nestala bez traga 22. lipnja 1983. godine. Ta je slika postala simbol kampanje njezina starijeg brata Pietra Orlandija u neumornoj potrazi za istinom.

"Emanuela je uvijek bila ovdje s prijateljima", rekao je u intervjuu za Observer Pietro Orlandi na Piazza del Catalone. "Još uvijek su slavili, to je zadnja fotografija na kojoj je nasmijana."

---

image

Što se dogodilo? 

Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp
---

Nestanak Emanuele, koju njezina obitelj nije vidjela od trenutka kada je napustila svoj dom u Vatikanu, gdje je njezin otac bio papin zaposlenik, kako bi otišla na sat flaute u Rim, drži Italiju u šahu već četiri desetljeća. No tek je u siječnju ove godine moćna i neprobojna Sveta Stolica pokrenula vlastitu istragu, a glavni vatikanski tužitelj Alessandro Diddi obećao da će preokrenuti svaki kamen kako bi došao do istine. Nestanak je razvio silne misteriozne priče i teorije, neke od njih potpuno bizarne, ali nije donio ni jednu konkretnu činjenicu. Rimski tužitelji ovoga su mjeseca počeli surađivati s Vatikanom na istrazi, piše The Guardian. U intervjuu za Corriere della Sera Diddi je rekao da papa Franjo želi da se “otkrije istina bez ikakvih ograda” te da je papa izuzetno odlučan s tim u vezi. Emanuelin brat Pietro i obiteljska odvjetnica Laura Sgro sastali su se s Diddijem u Vatikanu i sastanak je trajao više od pet sati.

"40 godina nije bilo suradnje između ove dvije institucije", rekao je brat nestale djevojke Pietro Orlandi, koji je nedavno izazvao kontroverze nakon što je sugerirao da je visoko cijenjeni papa Ivan Pavao II. mogao biti umiješan u nestanak njegove mlađe sestre. "Sve do prije nekoliko godina Vatikan je tvrdio da ne zna ništa, da je ona nestala u Italiji i stoga je trebalo istraživati tamo. S druge strane, kažu mi da Rim ima mnogo dokumenata. Tijekom svih ovih godina Vatikan je šutio - možda to znači da netko tamo ima dokaz o onome što se dogodilo", komentirao je brat.

---

image

Brat nestale Emanuele, Pietro Orlandi 

Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp
---

Vatikanska istraga započela je nekoliko mjeseci nakon što je Netflixova serija „Vatikanska djevojka” vratila Emanuelin slučaj u središte svjetske pozornosti. Serija je istraživala teorije koje su se pojavile tijekom godina, a prva je bila da ju je otela banda kako bi ucijenila Vatikan da pusti Mehmeta Alija Ağce koji je bio zatvoren 1981. nakon pokušaja atentata na Ivana Pavla II.

Njezin nestanak također je povezan s nizom financijskih skandala u Vatikanskoj banci, navodnim seksualnim lancima koje su vodili vatikanski policajci te s mafijom. Jedna od priča koje su kružile kaže da je krak istrage odveo policiju u smjeru seksualnih orgija s mladim djevojkama i djevojčicama na koje su dolazili vatikanski svećenici i osoblje, kao i strani diplomati s dobrim vatikanskim vezama. Tako jedna od teorija kaže da su djevojčicu namamili na takvu orgiju i tamo ubili. Od prvog dana Emanuelina nestanka njezina je obitelj dobivala anonimne dojave što se tobože dogodilo s djevojčicom.

Prije četiri godine, primjerice, stigla je anonimna dojava da su u rimskoj četvrti Parioli, ispod vatikanske nuncijature, pokopani Emanuelini posmrtni ostaci. Obitelj je od vatikanskih vlasti zatražila da se kosti ispitaju, na što su vlasti i pristale, no DNK analiza je pokazala da se radilo o promašaju.

---

image

Vatikan

Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp
---

Nova i najšokantnija tvrdnja u Netflixovoj seriji došla je od Emanueline prijateljice iz djetinjstva, koja je rekla da joj se tinejdžerica povjerila da ju je zlostavljao “netko blizak” Ivanu Pavlu II.

“Rekla je da se razgovor dogodio nekoliko dana prije nego što je Emanuela nestala i da se navodni incident dogodio u Vatikanskim vrtovima”, ispričao je Orlandi. Da je Emanuela možda bila žrtva pedofilije čini se najvjerojatnija teorija, dodao je njezin brat.

Orlandijeva odlučnost da pronađe istinu razljutila je Vatikan. U travnju je tijekom ispitivanja kod vatikanskih tužitelja podijelio audiovrpcu s navodnim razgovorom novinara i šefa rimske kriminalne organizacije za koju se također sumnjalo da je umiješana u Emanuelin nestanak. U snimci je kriminalni boss insinuirao da je pokojni Ivan Pavao II., čije je izvorno ime bilo Karol Józef Wojtyla, izlazio noću s visokim svećenstvom u potragu za tinejdžericama.

Dio audiosnimke poslije je emitiran na talijanskom TV programu tijekom intervjua s Orlandijem, u kojemu je on dodao: “Kažu mi da je Wojtyla povremeno izlazio navečer s dva poljska monsinjora, a to sigurno nije bilo da bi blagoslovio domove.”

Takve izjave uznemirile su Vatikan, papa Franjo osudio je "uvredljive i neutemeljene insinuacije" tijekom svoje nedjeljne molitve Angelusa, dok je vatikanski dnevni list L‘Osservatore Romano nazvao takve optužbe potpunim ludilom.

---

image
Andrea Ronchini, Ronchini/Nurphoto Via Afp
---

Orlandi tvrdi da je Vatikan iskoristio kontroverzu kako bi ga diskreditirao.

“Uvijek sam govorio da vjerujem da je Ivan Pavao nešto znao. Ali osoba na audiovrpci bila je ta koja je upotrijebila uvredljive riječi protiv njega. Naveo sam i imena dvojice monsinjora koji su bili bliski Ivanu Pavlu. Svi su znali da ponekad izađu zajedno navečer. Jednostavno sam dodao da njihovi izlasci nisu bili iz vjerskih razloga", kazao je Orlandi.

Također se pitao je li papa Franjo znao išta o sudbini njegove sestre kada mu je, nedugo nakon njegova izbora 2013., rekao da je Emanuela "na nebu".

"Rekao mi je te riječi, ne znam zašto", naglasio je Orlandi. "Za Josepha Ratzingera, Emanuela je bila tabu. Stoga me činjenica da je papa Franjo upotrijebio njezino ime natjerala da pomislim da želi surađivati sa mnom, ali od tada se više nikada nije želio sresti", dodao je.

---

image

Pietro Orlandi

Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp
---

Orlandi, koji ima još tri sestre, dijelom se i sam osjeća kriv jer ga je tog vrućeg ljetnog dana sestra zamolila da je odveze na sat flaute. "Bilo je tako vruće u Rimu i nisam htio ići. Bila je malo ljuta i otišla je. I dalje se pitam da li bi se to dogodilo da sam je poveo", kazao je.

Otac nestale djevojčice umro je 2004. godine ne saznavši nikad što se dogodilo s njegovom kćerom, dok joj majka i dalje živi u istom stanu gdje ju je posljednji put vidjela, gajeći jednaku nadu da će nakon četiri desetljeća napokon dobiti odgovore. Emanuelin brat Pietro svake godine 22. lipnja, na dan nestanka svoje sestre, organizira prosvjed u Vatikanu tražeći da se iznesu sva saznanja o Emanueli.

---

image

Odvjetnica obitelji Orlandi 

Andreas Solaro/Afp
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vincenzo Pinto/Afp Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp Andreas Solaro/Afp Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp Andrea Ronchini, Ronchini/Nurphoto Via Afp Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp
Vincenzo Pinto/Afp

Svake godine na dan nestanka Emanuele Orlandi, 22. lipnja održava se prosvjed 

Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp

Brat nestale Emanuele, Pietro Orlandi 

Andreas Solaro/Afp

Odvjetnica obitelji Orlandi 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/tajna-stara-cetiri-desetljeca-vatikan-ponovno-u-centru-pozornosti-zbog-misterioznog-nestanka-15-godisnjakinje-1294027 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1a875541040fb3ed2f3536fe11e4df085235174c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tajna+stara+%C4%8Detiri+desetlje%C4%87a%3A+Vatikan+ponovno+u+centru+pozornosti+zbog+misterioznog+nestanka+15-godi%C5%A1njakinje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Ftajna-stara-cetiri-desetljeca-vatikan-ponovno-u-centru-pozornosti-zbog-misterioznog-nestanka-15-godisnjakinje-1294027 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Ftajna-stara-cetiri-desetljeca-vatikan-ponovno-u-centru-pozornosti-zbog-misterioznog-nestanka-15-godisnjakinje-1294027 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Papa i Emanuela [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetPapa i Emanuela

Tajna stara četiri desetljeća: Vatikan ponovno u centru pozornosti zbog misterioznog nestanka 15-godišnjakinje

29. svibnja 2023. - 14:00

Nedugo nakon što je nestala ljeta 1983. godine, Emanuela Orlandi otišla je na Piazzu del Catalone, maleni trg tik izvan vatikanskih zidina, kako bi se sastala s prijateljima.

Toga sparnog lipanjskog dana još je trajalo slavlje od nekoliko tjedana nakon što je AS Roma osvojila naslov Serie A. Na fotografiji snimljenoj u to vrijeme, Emanuela Orlandi, tada 15-godišnjakinja, nosi traku za glavu u žutoj i crvenoj boji, bojama nogometnog kluba, koju je izradila njezina majka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 12:37