StoryEditorOCM
SvijetDUGO PRIJATELJSTVO

Tko je skromna časna sestra koju je papa Franjo nedavno posjetio u luna parku? Stanuje u kamp prikolici

Piše VIJESTI SD
7. kolovoza 2024. - 17:14

U srijedu, 31. srpnja, papa Franjo posjetio je luna park u Ostiji, primorskom odmaralištu nadomak Rima. Tamo je susreo malu sestru Geneviève Jeanningros, francusku redovnicu iz Bratstva Isusovih malih sestara koju je upoznao, u tragičnim okolnostima, još dok je bio nadbiskup Buenos Airesa, prevela je tekst iz La Mondea Isusova mala sestra Vesna Zovkić. Tekst je objavljen na portalu Fratellanza.

Pa kaže dalje...

Nimalo neobično mjesto za Papu koji voli ići protiv struje. U srijedu 31. srpnja papa Franjo je posjetio “Luna park” u Ostiji, ljetovalištu u blizini Rima. Tijekom posjeta Papa je prisustvovao spektaklu kojeg su priredili umjetnici cirkusa, a potom je blagoslovio kip Gospe “zaštitnice putujućih zabavljača i cirkusa”. Tom prilikom Franjo je susreo i sestru Geneviève Jeanningros iz Bratstva Isusovih malih sestara s kojom ga veže dugogodišnje prijateljstvo.

Rodom iz Francuske, Geneviève Jeanningros (81 godina) odrasla je u Longechauxu, blizu Besançona. Godine 1966., u dobi od 23 godine, pridružila se Isusovim malim sestrama koje su je poslale u švicarski zabavni park u Versoixu, pokraj Ženeve. Kongregacija koja nastoji biti što bliže ljudima, nadahnjuje se duhovnošću Charlesa de Foucaulda “idući tamo gdje Crkva teže ide”.

Nećakinja redovnice ubijene u Argentini

Više od 50 godina svog redovništva mala sestra Geneviève provela je u luna parku. Godinama živi u Italiji, a zadnjih desetak godina ovdje u Ostiji gdje zajedno sa susestrom Annom Ameliom, Talijankom, stanuje u kamp-prikolici među drugim vlasnicima zabavnih štandova.

Da bismo došli do početka poznanstva pape Franje i sestre Geneviève, moramo se vratiti u razdoblje vojne diktature u Argentini 70 tih godina prošlog stoljeća. U to vrijeme papa, Jorge Mario Bergoglio, bio je provincijal argentinskih isusovaca. I dok je sestra Geneviève u tom periodu boravila u Francuskoj, njezina teta, također redovnica, sestra Léonie Duquet, pomagala je u siromašnim četvrtima Buenos Airesa. 

Dana 10 prosinca 1977, Léonie Duquet oteta je zajedno sa susestrom Alice Domon. Najprije su bile podvrgnute torturi, a nakon nekoliko dana, još uvijek žive, bačene su u Atlantski ocean. Sestre su se počele viđati sa ženama iz organizacije “Majke sa Plaza de Mayo” koje su tražile svoju djecu otetu za vrijeme diktature, što je bilo dovoljno da ih vojna hunta smatra subverzivnim subjektima.

Godine 2005. pronađeno je i identificirano tijelo sestre Léonie Duquet. Sahranjena je s ostalim žrtvama u crkvi Santa Cruz u Buenos Airesu, u župi koja je aktivno uključena u potragu za 30.000 nestalih između 1976. i 1983.godine tijekom diktature. Na sahrani na kojoj je bilo više od dvije tisuće prisutnih, primjećuje se odsutnost jedne važne osobe: nadbiskupa Buenos Airesa, Jorgea M. Bergoglia.

image
Alberto Pizzoli/Afp

S obzirom na to da je narod za vrijeme diktature jako puno trpio, njegov nedolazak, odnosno nedolazak osobe koja bi ga predstavljala, za sestru Geneviève Jeanningros bio je neshvatljiv, stoga mu je odlučila poslati pismo. Potom je uslijedio nadbiskupov telefonski poziv tijekom kojeg ga sestra nije štedjela, rekla je Geneviève Jeanningros za Le Monde. 

Nakon dužeg vremena, ponovno su uspostavili kontakt nakon što je J. M. Bergolio 2013.izabran za Papu. Od tada se papa Franjo i sestra koju on naziva “l’enfant terrible”, kako prenosi Vatican News, redovito viđaju. Godine 2015. Papa je već jednom posjetio sestru u luna parku Ostia.

Zalaganje za homoseksualne i transrodne osobe

U Rimu je sestra Geneviève poznata i po svom zalaganju za homoseksualne i transrodne osobe. I nedavno je, u lipnju, pozdravila papu Franju tijekom opće audijencije i pritom ga upoznala sa skupinom homoseksualnih i transseksualnih osoba, kao i s djevojkom koja je angažirana u zatvorskom pastoralu za transseksualce u rimskom zatvoru Rebibbia.

Slični susreti događaju se nešto više od dvije godine, kada je sestra Geneviève prvi puta došla na audijenciju sa skupinom transrodnih žena koje su željele zahvaliti papi Franji za pomoć koju im je Vatikan pružao tijekom pandemije (la-croix.com; fratellanza.net).

► Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 11:24