StoryEditorOCM
SvijetElvira Nabiulina

Tko je Tatarka, žena koja drži kasu Putinova ratnog stroja i spašava Rusiju od financijske propast? Evo priče o njoj

Piše vijesti sd
9. travnja 2024. - 06:22
Tada novoimenovana ruska ministrica gospodarskog razvoja i trgovine, Elvira Nabiulina (desno), ustaje tijekom sastanka s novim članovima vlade u Moskvi, 24. rujna 2007.Dmitry Astakhov/Afp

Ruska ekonomija bila je pred kolapsom nakon što joj je Zapad uveo sankcije zbog napada na Ukrajinu. Ali, nije kolabirala.

Mnogi stručnjaci misle da je to dobrim dijelom zasluga 60-godišnje Elvire Nabiuline, guvernerke centralne banke Rusije.

Ona igra glavnu ulogu u održavanju ruskog ratnog gospodarstva, piše Danas.

- Nabiulina je bila vrlo učinkovita u stabilizaciji ruskog gospodarstva, unatoč ogromnom ekonomskom pritisku zbog sankcija, rekao je za Business Insider Daniel McDowell, profesor na Sveučilištu Syracuse koji se specijalizirao za međunarodnu političku ekonomiju.

Konkretno, on iskazuje priznanje njezinoj monetarnoj politici za stabilizaciju rublja i potezu da odvrati Rusiju od korištenja zapadnih valuta u međunarodnoj trgovini.

- Premda je životni standard u Rusiji pao pod sankcijama, uvjeti bi vjerojatno bili puno gori da nije bilo njezinih mudrih odluka, dodao je McDowell.

Dok neki, poput McDowella, pripisuju Nabiulini važnu ulogu u održavanju ruskog gospodarstva, njenu podršku Putinovom režimu mnogi zapadni financijski dužnosnici, ekonomisti i analitičari vide kao izdaju.

image

Slijeva nadesno (snimka iz 2013.): Elvira Nabiulina, Vladimir Putin i Igor Sečin, tada na čelu Rosnjefta

Sergei Karpukhin/Afp

Bila poznata kao liberalka

Prije samo nekoliko godina, Nabiulina je bila poznata kao liberalka. Činilo se da je elita u Bruxellesu smatra svojom. Ne tako davne 2018. Christine Lagarde, tadašnja čelnica Međunarodnog monetarnog fonda, mnogo ju je hvalila.

Danas je ova ekonomistica izopćenica u zapadnom svijetu kao i Putin. Sankcionirale su je SAD i Velika Britanija. Mnogi ekonomisti i analitičari koji su se nekoć s njom družili okreću leđa ženi koja drži rusko gospodarstvo na životu i pomaže Putinu.

"Ona je vrlo pametna, kao i ljudi oko nje", rekao je Richard Portes, profesor ekonomije na London Business School, za Business Insider.

Portes, koji je zajedno s Nabiulinom sudjelovao na međunarodnim konferencijama, bio je "jako razočaran" njezinom podrškom Putinovom režimu.

"Ona se meni osobno svidjela", dodao je Portes. I nije jedini.

Anders Aslund, švedski ekonomist specijaliziran za rusko gospodarstvo, napisao u Moscow Timesu u ožujku 2022.:

- Nikad nisam čuo da je povisila glas. Teško je ne voljeti je.

Nabiulina je rođena u obitelji etničkih Tatara, manjinske skupine u Rusiji. Otac joj je bio vozač, a majka tvornička radnica.

U mladosti učila je francuski, uživala u klasičnoj glazbi i čitala klasike poput Lava Tolstoja, Fjodora Dostojevskog i Franza Kafke.

Na Moskovskom državnom sveučilištu Nabiulina se susrela sa zapadnjačkim ekonomskim konceptima, koji su se pokazali korisnima u promjenjivoj postsovjetskoj ekonomiji.

Godine 1991. radila je kao ekonomistica u Upravnom vijeću SSSR-a, stoji u njezinoj službenoj biografiji a potom se pridružila odjelu za reforme ruskog Ministarstva gospodarstva.

Napustila je službu 1998. i ponovno se pridružila vladi 2000. kao prva zamjenica Hermana Grefa - sadašnjeg izvršnog direktora ruskog bankarskog diva Sberbank, koji je također poznat kao liberal a tada je bio ministar gospodarstva.

Napustila je položaj 2003. ali ju je Putin pozvao da zamijeni Grefa na mjestu ministrice gospodarstva 2007. - što ju je iznenadilo, a poziv je označio prekretnicu u njezinoj karijeri.

Položaj je dodatno učvrstila 2013. kada ju je Putin imenovao na čelo Središnje banke.

image

Elvira Nabiulina snimljena 2007. godine

Dmitry Astakhov/Afp

Podalje od svjetla reflektora

Kao i mnogi šefovi središnjih banaka diljem svijeta, Nabiulina je poznatija u financijskim krugovima nego među širom populacijom. Također se čini da se drži podalje od svjetla reflektora osim ako ne govori o svom poslu.

Nabiulina je dokazala svoju vrijednost Putinu 2014., kada je Moskva anektirala Krim, a Nabiulina izolirala rusko gospodarstvo od zapadnih sankcija.

Opisuju je kao učinkovitu, pragmatičnu i profesionalnu. Kritičari pak tvrde da je samo još jedna Putinova prijateljica.

Nakon što je Rusija pokrenula sveobuhvatni rat u Ukrajini, Nabiulina je bila toliko izbezumljena da je željela dati otkaz na poslu, izvijestio je Bloomberg 23. ožujka 2022., pozivajući se na četiri neimenovane osobe upoznate s tim pitanjem.

Putin je odbio njezinu ostavku i Nabiulina je ostala na novom petogodišnjem mandatu. Čini se da je zasad vrlo učinkovita u tome.

Ruski BDP porastao je za 3,6 posto u 2023. Međunarodni monetarni fond očekuje da će rusko gospodarstvo ove godine porasti za 2,6 posto. Nezaposlenost je rekordno niska, a plaće rastu.

Naravno, nije sve dobro u ruskom gospodarstvu. Zemlja se suočava s nedostatkom radne snage zbog vojnog roka i odljeva mozgova.

Ali Nabiulina je do sada također uspjela povući razne poluge, poput onih za kamatne stope i kontrolu valuta, u korist privrede.

Za mnoge, ipak, ona je sada suučesnica u Putinovom ratu.

- Biti u Putinovom timu znači da dijelite njegove vrijednosti, dijelite njegova načela i izuzetno ste mu odani, rekao je Sergej Aleksašenko, bivši glavni ruski središnji bankar, za Financial Times u prosincu 2022.

image

Elvira Nabiulina kao ministrica gospodarskog razvoja i trgovine 2008., u razgovoru s tadašnjim ministrom financija Aleksejom Kudrinom

Vladimir Rodionov/Afp

Nema političkih ambicija

Nabiulina nema političkih ambicija, tako da ne predstavlja izravnu prijetnju Putinovoj vladavini i tvrdokorna je u obuzdavanju inflacije, ali, teško je znati što ona misli o Putinovom režimu.

Navodno upućuje diskretne poruke putem odjeće i broševa pa su analitičari komentirali njen "pogrebni" dress code nekoliko dana nakon početka rata u Ukrajini.

Ponekad je bila iskrenija od većine ruskih dužnosnika o stanju gospodarstva te zemlje pogođene sankcijama. U travnju 2022. Nabiulina je rekla da ruske rezerve ne mogu trajati vječno. U prosincu je izdala upozorenje da ruskom gospodarstvu prijeti pregrijavanje.

-Ipak, nema dvojbe da je odmah na početku odlučila podržati Putinovu politiku, zaključuje profesor Richard Portes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:39