StoryEditorOCM
Svijettv intervju

Trump o Navaljnom: To je jedna jako tužna situacija. Nije se trebao vratiti u Rusiju, mogao se držati podalje

Piše Hina
21. veljače 2024. - 07:48

Bivši američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da je Aleksej Navaljni bio "vrlo hrabar čovjek" koji se "vjerojatno" nije trebao vratiti u Rusiju, ne okrivljujući nikoga za iznenadnu smrt ruskog oporbenjaka u zatvoru.

Demokratski predsjednik Joe Biden i drugi zapadni čelnici optužili su ruskog predsjednika za smrt Navaljnog, kao i Nikki Haley, jedina preostala suparnica Trumpu za republikansku predsjedničku nominaciju.

"Navaljni je jedna jako tužna situacija...bio je vrlo hrabar čovjek jer se vratio. Mogao se držati podalje", rekao je Trump u intervjuu Fox Newsu iz gradske vijećnice u Južnoj Karolini.

"I, iskreno govoreći, bilo bi vjerojatno puno bolje da se držao podalje i da je govorio izvan zemlje umjesto da se vratio, jer to se moglo dogoditi i to se na kraju dogodilo. To je užasna stvar", dodao je.

Kremlj je zanijekao bilo kakvu upletenost u smrt Navaljnog i zapadne optužbe da je Putin odgovoran nazvao neodgovornim i neprihvatljivim.

Trump je nadalje usporedio sebe i Navaljnog, aludirajući da su obojica žrtve političkog progona.

"To se događa i u našoj zemlji", rekao je Trump. "U puno se stvari pretvaramo u komunističku zemlju. Pogledajte, ja sam vodeći kandidat i optužen sam".

Trump je u nedjelju na svojoj društvenoj mreži Truth Social napisao da ga je smrt Navaljnog u arktičkoj kažnjeničkoj koloniji prošloga tjedna "dodatno osvijestila o tome što se događa" u SAD-u. Nije elaborirao tu tezu, ali je ranije često govorio o tome kako su optužnice protiv njega politički motivirane, tvrdnja koju tužitelji odbacuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:46