StoryEditorOCM
Svijetuvod u izbore

Trumpovi pristaše: ‘Putin nije neprijatelj, on štiti svoju zemlju od idiota Zelenskog i drugih elitista‘

Piše vijesti sd//HINA
28. veljače 2024. - 10:04

Bivši američki predsjednik Donald Trump pobijedio je u utorak, u skladu s previđanjima, na republikanskim predsjedničkim predizborima u Michiganu, a američki predsjednik Joe Biden, koji od početka predizbora u SAD-u nije imao konkurencije, također je odnio pobjedu na demokratskim predizborima u toj državi.

Trumpova suparnica Nikki Haley doživjela je poraz uz veliku razliku u broju glasova. To je bio još jedan dvoboj Trump i Haley za nominaciju republikanske stranke za predsjedničke izbore u studenome.

Tko želi postati predsjednički kandidat u SAD-u, prvo mora pobijediti na unutarstranačkim predizborima. Kandidati se zatim službeno biraju na stranačkim konvencijama u ljeto.

Republikanska nominacijska konvencija održava se sredinom srpnja.

Haley je već izgubila od Trumpa na predizborima u Iowi, New Hampshireu i Južnoj Karolini. Pedesetdvogodišnjakinja se smatra politički i retorički nešto umjerenijom od suparnika. Trump (77) ima snažnu potporu unutar stranačke baze.

Istovremeno, društvenim mrežama počeo je kružiti bizaran video u kojem Trumpovi pristaše veličaju ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovu invaziju na Ukrajinu.

- Nemam nikakav problem s Rusijom, zbilja nemam, ali imam problema s korumpiranom Ukrajinom. Ljudi su zbilja glupi ako misle da im je Putin neprijatelj, pa on ne radi ništa, samo želi vratiti ono što je njegovo - objašnjavali su za NBC.

"Ali pokrenuo je invaziju na Ukrajinu i ubio tisuće ljudi", odgovorio im je novinar.

- To je okej, meni je to skroz okej. Putin nije problem, problem je Volodimir Zelenski, a Putin samo nastoji sačuvati svoju zemlju od tog idiota i drugih elitista - ustrajali su Trumpovi pristaše.

Američki predsjednik Joe Biden očekivano je pobijedio na demokratskim predizborima u Michiganu, no prosvjedno glasovanje demokrata ljutih zbog Bidenove podrške ratu Izraela protiv Hamasa u Gazi nadmašilo je očekivanja organizatora.

U Michiganu, u kojemu živi velika arapsko-američka zajednica, demokratski glasači pozvani su da označe glasačke listiće kao "neopredijeljene" u znak prosvjeda protiv Bidenove politike prema Gazi.

Nakon gotovo polovice prebrojanih demokratskih glasova, broj "neopredijeljenih" listića bio je više od 58.000, prema Edison Researchu, daleko premašujući cilj od 10.000 koji su organizatori postavili.

Nepotpuni rezultati glasovanja pokazali su solidno vodstvo Bidena i Trumpa.

Uz gotovo polovicu prebrojanih demokratskih glasova, Biden ima 80 posto potpore, a "neopredijeljeni" su dobili 13 posto. S 58 posto prebrojanih glasova republikanaca, Trump je imao 67 posto potpore, dok Haley ima 27 posto, navodi Edison Research.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:21