StoryEditorOCM
Svijetrat i korupcija

U Ukrajini su u tijeku racije zbog prodaje potvrda za izbjegavanje mobilizacije, kod šefice komisije pronađeni milijuni

Piše S. N./JL
23. listopada 2024. - 13:19
Tetiana Krupa, šefica Komisije za medicinsku i socijalnu procjenu.  U njezinom domu je pronađeno oko šest milijuna dolaraAfp

Ukrajinski glavni državni tužitelj, Andrij Kostin, podnio je ostavku nakon što je na vidjelo izašlo da si je više desetaka zaposlenika njegova ureda isposlovalo status invalidne osobe kako bi izbjegli novačenje i odlazak na bojište, piše Guardian, prenosi Jutarnji list.

‘Glavni državni tužitelj mora preuzeti političku odgovornost za stanje u tijelima kaznenog progona u Ukrajini‘, kazao je predsjednik Volodimir Zelenski nakon sastanka vijeća sigurnosti na kojem se govorilo o zaustavljanju takve prakse.

Nešto kasnije, Kostin je situaciju nazvao ‘posve nemoralnom‘ i složio se s ukrajinskim predsjednikom kako je zbog svega primjereno da podnese ostavku na svoju dužnost glavnog tužitelja.

image

U kaznenu istragu uključena 64 člana zdravstvene komisije, a još devet je završilo na sudu te su proglašeni krivima (ilustracija)

Afp

Ukrajinska služba unutarnje sigurnosti, SBU, u utorak je objavila da su u kaznenu istragu uključena 64 člana zdravstvene komisije, a još devet je završilo na sudu te su proglašeni krivima.

‘Ne radi se samo o tužiteljima‘, kazao je Zelenski. ‘I među carinicima, poreznicima te zaposlenicima mirovinskih fondova i lokalnih uprava postoje stotine slučajeva u kojima su ljudi posve neopravdano dobili status invalida. S ovim se moramo pozabaviti pažljivo i brzo.‘

Većini radno sposobnih muškaraca zabranjeno je napustiti zemlju

Nakon sastanka vijeća sigurnosti, premijer Denis Šmihal raspustio je upravu središnje komisije zadužene za nadgledanje postupka utvrđivanja sposobnosti za ulazak u vojnu službu, kao i dužnosnike na sličnim pozicijama u Ministarstvu zdravstva.

Zelenski je naredio svom kabinetu da hitno izradi nacrt zakona kojim bi se raspustile postojeće liječničke komisije i reformirao sustav procjene spremnosti za vojnu službu.

Sve ovo događa se nedugo nakon što su ukrajinski dužnosnici objavili da se jedan muškarac za kojim se tragalo zbog izbjegavanja novačenja, ubio nakon što ga je policija uhvatila i odvela u centar za regrutiranje u gradu Poltavi u središnjoj Ukrajini.

image

Volodimir Zelenski rekao je da se borba protiv korupcije mora ubrzati

Afp

Centar za novačenje priopćio je da se čovjek odbio podvrgnuti medicinskom pregledu nakon čega je njegovo tijelo pronađeno u jednoj od ‘tehničkih prostorija‘ centra. Na tijelu su bili jasno vidljivi znakovi da je muškarac počinio samoubojstvo.

Inače, mobilizacija je u Ukrajini vrlo osjetljiva tema. Većini radno sposobnih muškaraca zabranjeno je napustiti zemlju, a svi stariji od 25 godina mogu očekivati poziv za odlazak u rat.

Kako su se prodavale potvrde o nesposobnosti za novačenje

O detaljima masovne operacije prodavanja uvjerenja o nesposobnosti za odlazak u vojnu službu izvijesto je portal Ukrajinska pravda.

2. listopada je ukrajinska služba sigurnosti optužila Viru Beliakovu, šeficu Službe za medicinsku provjeru Mikolajivske oblasti, da je organizirala korupcijsku shemu za izbjegavanje novačenja. Tijekom pretrage, otkriveno je da je Baliakova na različite adrese sakrila više od 450.000 dolara u gotovini i nakitu.

4. listopada pretražen je ured Tetiane Krupe, šefice Komisije za medicinsku i socijalnu procjenu. Pronađeno je 100.000 dolara, krivotvoreni medicinski dokumenti, popis osoba koje su na prevaru izbjegle novačenje zajedno s fiktivnim dijagnozama koje su im dodijeljene.

U njezinom domu je pronađeno još 5 milijuna i 244 tisuće dolara, 300.000 eura te više od 5 milijuna ukrajinskih hrivnji, zatim brendirani nakit kao i dokumentacija koja dokazuje pranje novca putem raznih poslovnih projekata. Tijekom istrage, Krupa se pokušala riješiti određene količine gotovine pa je dvije vreće s po pola milijuna dolara bacila kroz prozor.

image

Većini radno sposobnih muškaraca zabranjeno je napustiti zemlju, a svi stariji od 25 godina mogu očekivati poziv za odlazak u rat. Pregled dokumenata na ulici (ilustracija)

Afp

Novinari su otkrili da si je 49 tužitelja iz grada Hmeljnicki, koje je vodio glavni tužitelj te oblasti Oleksij Olinjik, pribavilo dokumentaciju o invalidnosti od Tatiane Krupe, koja je, osim što je šefica Komisije za medicinsku procjenu, također i članica vladajuće stranke Sluge naroda.

 U gradu Rivneu, istražitelji su otkrili veliku shemu za izbjegavanje novačenja koju su zajednički organizirali Komisija za medicinsku procjenu, čelnici nekoliko državnih agencija i zdravstveni djelatnici. Obavljeno je više od 50 pretraga tijekom kojih je pronađena medicinska dokumentacija kao i 14,5 milijuna ukrajinskih hrivnji (oko 350.000 eura) u raznim valutama.

Istraga je razotkrila i šefa Komisije za medicinsku provjeru Harkivske oblasti koji je s 12 pomagača ljudima izdavao lažne dokumente za izbjegavanje novačenja te im to naplaćivao između 2.000 i 5.000 dolara.

Provedeno je ukupno 89 pretraga te je zaplijenjena opsežna dokumentacija, mobilni telefoni, računalna oprema, više od 500.000 dolara, 80.000 eura, milijun hrivnji kao i određeni iznos ruskih rubalja, prenosi Jutarnji list.

image

Regrutni centar u Kijevu ima posjetitelja

Sergei Supinsky/Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2024 13:19