StoryEditorOCM
Svijetratoborni diktator

Ugledni analitičari ozbiljno zabrinuti: ‘Kim Jong-un se ne šali! Donio je stratešku odluku - kreće u rat!‘

Piše antonija handabaka/JL
23. siječnja 2024. - 06:22

Učestalo sjevernokorejsko zveckanje oružjem u posljednje vrijeme natjeralo je strane dužnosnike i analitičare da se zapitaju je li vođa zemlje Kim Jong-un spreman napraviti korak dalje od uobičajenih praznih prijetnji.

Desetljećima je središnji dio sjevernokorejske političke igre bilo organiziranje pažljivo odmjerenih i tempiranih vojnih provokacija, piše New York Times koji je razgovarao s nekoliko sugovornika o toj temi. Neke su, navodi američki dnevnik, bile usmjerene na jačanje unutarnje discipline, druge na traženje pozornosti od susjeda i Sjedinjenih Država, ili sve od navedenog.

Međutim, nekolicini promatrača Sjeverne Koreje posljednji niz Kimovih signala djeluje drugačije. Prema nekima, oni su znak da se Sjever razočarao u traženju diplomatskih razgovora sa Zapadom. Nekolicina kaže da postoji mogućnost da bi zemlja mogla planirati iznenadni napad na Južnu Koreju, prenosi Jutarnji list.

Dva dugogodišnja analitičara - bivši dužnosnik američkog State Departmenta Robert L. Carlin i nuklearni znanstvenik Siegfried S. Hecker — proglasili su uzbunu prošlog tjedna u članku za portal 38 North. U njemu su ustvrdili da je Kim završio s pukim prijetnjama. "Kim Jong-un donio je stratešku odluku o kretanju u rat", napisali su.

image
Str/Afp

Mnogi se slažu da je Kim promijenio stav proteklih nekoliko godina. Ali nisu svi sigurni kamo stvari zaista idu.

Neki smatraju da krajnji Kimov cilj nije rat s Južnom Korejom, saveznikom Sjedinjenih Država, već Washingtonovo prihvaćanje zemlje kao nuklearne sile poticanjem pregovora o smanjenju naoružanja.

"Sjevernokorejci neće započeti rat osim ako ne odluče postati suicidalni. Predobro znaju da ne mogu dobiti rat", rekao je Park Won-gon, stručnjak za Sjevernu Koreju na Sveučilištu Ewha Womans u Seulu. "Ali itekako bi voljeli da njihovi neprijatelji vjeruju da mogu, jer bi to moglo dovesti do razgovora i mogućih ustupaka, poput ublažavanja sankcija."

I analitičari u Kini, savezniku Sjeverne Koreje, skeptični su da bi Kim sam krenuo u rat, osim ako bi bio napadnut. Profesor Shi Yinhong sa Sveučilišta Renmin u Pekingu ustvrdio je da bi vodstvo Sjeverne Koreje u konačnici djelovalo zbog samoodržanja. Pokretanje rata djelovalo bi protiv tog cilja, smatra on.

Sjeverna Koreja će nastaviti s podizanjem tenzija dok ne završe američki izbori, smatra bivši njemački diplomat Thomas Schäfer, koji je bio veleposlanik u Sjevernoj Koreji. "Na "vrhuncu napetosti" konačno će biti voljni ponovno surađivati ​​s republikanskom administracijom u nadi da će dobiti ublažavanje sankcija, neku vrstu prihvaćanja njihovog nuklearnog programa i - kao glavni cilj - smanjenje ili čak potpuno povlačenje američkih trupa s Korejskog poluotoka," rekao je Schäfer koji se ne slaže s analizom koju su iznijeli Carlin i Hecker, prenosi Jutarnji list.

image
Str/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:11