StoryEditorOCM
Svijeteskalacija sukoba

Ukrajina zasula raketama rusku zračnu bazu na Krimu: Koristili projektile koje im je isporučio SAD!

Piše vijesti sd
15. svibnja 2024. - 10:29

Ukrajina je, kako prenosi Newsweek, upotrijebila rakete koje joj je isporučio SAD, a taj je napad izazvao požare u ruskoj vojnoj zračnoj bazi na Krimu. Tijekom svog posjeta Kijevu, američki državni tajnik Anthony Blinken rekao je da su američki ATACMS dio novoisporučenog oružja koje je već "na prvim crtama".

Telegram kanal Astra objavio je fotografije plamena na aerodromu Belbek u blizini grada Sevastopolja nakon napada koji se dogodio u noći na utorak.

Ruski državni mediji su izvijestili da su ruski sustavi protuzračne obrane uništili 10 operativno-taktičkih projektila ATACMS (Army Tactical Missile System) nad okupiranim Krimskim poluotokom, na koji je u zadnje vrijeme i sve više ukrajinskih udara.

Korisnik društvene mreže X OSINT Technical je objavio NASA-ine satelitske slike, za koje kaže da pokazuju velike požare koji su bjesnili na aerodromu tijekom dva sata.

image
screenshot X

- Ukrajinske snage su navodno izvele veliki raketni napad na zračnu bazu Belbek na Krimu pod ruskom okupacijom, koristeći taktičke balističke projektile MGM-140 ATACMS. Ruski izvodi javljaju o brojnim eksplozijama na tom području, navodi se u izvješću.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da su trupe suzbile veliki zračni napad ukrajinskih snaga na poluotok Krim, a guverner krimskog lučkog grada Selastopolja Mihail Razvožajev, kojeg je postavila Rusija, rekao je da je zračna baza Belbek meta Ukrajine, javlja CNN.

image
Vera Katkova/Anadolu Via Afp

Dodao je da su krhotine projektila pale na stambeno područje. Prema najnovijim informacijama, nema ozlijeđenih.

Podsjetimo, Blinken je prošle godine rekao da bi ukrajinski pokušaj ponovnog preuzimanja Krima bio za Vladimira Putina ‘prelazak crvene linije‘, što bi moglo dovesti do šireg odgovora Rusije. Dodao je da ruski predsjednik vidi Krim kao potpuni dio Rusije, a ne Ukrajine.

Dodao je da SAD aktivno ne potiče Ukrajinu da ponovno preuzme Krim, već da je to isključivo odluka Kijeva. Glavni fokus administracije je pomaganje Ukrajini da napreduje tamo gdje se borba vodi, uglavnom na istoku, rekao je tada Blinken, prenosi Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 11:22