StoryEditorOCM
SvijetPogledajte video

Ukrajinci objavili snimku na kojoj se vidi žestoko bombardiranje ruskog konvoja, a evo i tko ih je isprašio

Piše Davor Krile
8. travnja 2024. - 06:59

Vojnici ukrajinske 12. brigade Azov i 95. zračno-jurišne brigade razbili su neprijateljski konvoj u blizini sela Terni, objavila je brigada Azov na Telegramu. Ruske snage izgubile su 11 komada vojne opreme, a ukrajinska brigada zarobila je i tenk T-72B2M, tvrde. Uz sve su priložili i video.

Svojevrsna je to poruka ohrabrenja Ukrajincima i upozorenje Rusima uoči velike ofenzive Vladimira Putina koja se očekuje početkom svibnja. 

Ukrajinske snage napale su oklopnu kolonu u blizini ukrajinskih položaja u blizini istočnog grada Kremina, koji je pod kontrolom Rusije - naveli su ispod snimke vojnici Azova koji su postali dio ukrajinske Nacionalne garde.

U akciji je ubijeno ukupno 50 ruskih boraca, a na video snimici se mogu jasno vidjeti ukrajinski dronovi kamikaze kako idu prema liniji oklopnih vozila, dok dronovi iz ptičje perspektive snimaju eksplozije duž konvoja. U posljednjem kadru može se vidjeti tenk za koji stručnjaci tvrde da je gore spomenuti ruski T-72B2M.  

Visoki ukrajinski vojni izvori za Politico su poručili kako postoji velik rizik da će se linija bojišnice urušiti ako ruske snage ovog proljeća ili ljeta pokrenu novu veliku ofenzivu. Isti ti izvori rekli su da ne postoji ništa što sada može pomoći Ukrajini, jer ne postoje ozbiljne tehnologije koje bi mogle nadoknaditi velik broj vojnika.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je prije nekoliko dana da bi glavni grad Ukrajine ponovo mogao postati meta ruskih kopnenih snaga, a tom prilikom je pozvao Zapad na jačanje podrške Ukrajini, dodajući kako im "hitno treba više protuzračne obrane i više protuzračnih projektila". No, očito je da se u oba ova slučaja radi i o diplomatskim nastojanjima da se dođe do vojne pomoći koja je ukrajinskim snagama potrebna i koja im nedostaje već mjesecima. Primarno zahvaljujući Donaldu Trumpu i njegovim republikancima koji golemi paket američkog oružja i opreme ne žele propustiti niti staviti na glasanje u američkom Kongresu još od listopada. 

To što Ukrajinci pokušavaju izvršiti dodatni diplomatski pritisak na zapadne donatore ne znači da nova ruska ofenziva doista nije realna opcija. Dok visoki ukrajinski izvori spominju kolovoz kao mogući termin nove velike ruske invazije, Institut za proučavanje rata (ISW) poručio je da se čini kako će Rusija potencijalnu ofenzivu već u kasno proljeće ili ljeto usmjeriti na zapadni dio ukrajinske regije, Donjeck, a primarno na područje u blizini Avdiivke, ključnog grada na prvoj crti bojišnice koji je Rusija zauzela u veljači. 

Europski saveznici zadnjih dana pokušavaju snažnije pomoći Kijevu. Tako sedam tjedana nakon što je šef češke obrambene politike Jan Jires objavio da je njegova vlada otkrila miljun topničkih granata koje bi mogli poslati Ukrajini, estonski ministar obrane Hanno Pevkur kaže da je njegova vlada pronašla još milijun granata i raketa za Ukrajinu. Pevkur je za Postimees rekao da pokušava izmamiti, od istih zemalja koje su platile 1,3 milijarde dolara za streljivo iz Češke, dodatnih 2,2 milijarde dolara za plaćanje streljiva iz Estonije. 

S 2,5 milijuna dodatnih granata i raketa do kraja godine, Ukrajinci bi se mogli izjednačiti s ruskim zalihama streljiva, tvrdi Pevkur. Bilo bi to prvi put u godinu dana da Ukrajinci mogu ispaliti onoliko granata i raketa koliko Rusi trenutno na njih mogu ispaliti.

image
Alexander Nemenov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:38