StoryEditorOCM
Svijetodletio s 400

Na Krimu se događaju ozbiljni preokreti: jedan za drugim padaju moćni ruski protuzračni sustavi i ‘igra‘ se mijenja

14. rujna 2023. - 10:15

Nakon vrlo složenog jučerašnjeg napada na rusku bazu u Sevastopolju, koji je izveden pomorskim kamikaza dronovima i britanskim raketama Storm Shadow te francuskim SCALP-ovima, Ukrajinci su se pohvalili da su noćas uništili ruski sustav protuzračne obrane „Trijumf“. Dogodilo se to u blizini grada Jevpatorije također na okupiranom Krimu. Riječ je o važnoj ‘lovini‘ čija eliminacija olakšava daljnje napade na Krim. Akciju je izvela ukrajinska protuobavještajna služba SBU zajedno s mornaricom.  

Obavještajni izvor je za Ukrajinsku pravdu rekao da se na metu djelovalo kombinirano dronovima i projektilima Neptun. „Prvo su dronovi SBU-a pogodili "oči" kompleksa — radare i antene. A nakon onesposobljavanja radarskih stanica, jedinice mornarice pogodile su lansirni sustav S300/400 "Trijumf" s dvije krstareće rakete Neptun, navode.

Prema riječima istog izvora na Krimu se očekuju „nova takva iznenađenja“.

 Ovaj protuzračni raketni sustav dugog i srednjeg dometa, dizajniran je za uništavanje svih modernih sredstava za zračni napad, a prema zapadnim analitičarima, S-400, uz sustave kao što su Iskander i obalni protubrodski sustavi klase Bastion, igra ključnu ulogu u aktualnom konceptu ruskih oružanih snaga. Ukrajinci su 23. kolovoza također uništili jednu bateriju "Trijumfa" u Olenivki na Krimu, što je značajno olakšalo iduće akcije. Između ostaloga, prije tri dana su uspjeli vratiti kontrolu nad nekoliko platformi za bušenje plina i nafte u blizini Krima.

Vrlo složena operacija 

Ukrajinci su otkrili i kako je jučerašnji napad na remontno brodogradilište Crnomorske flote u okupiranom Sevastopolju bio vrlo pomno isplaniran i prilično složen. To je bila kulminacija višemjesečnih napora Ukrajine i zapadnih saveznika da naoružaju zrakoplove Suhoje dugometnim projektilima, oslabe rusku obranu i zatim napadnu kada su dva vrijedna plovila - desantni brod i podmornica - bili najranjiviji, na suhom doku. Pogođeni desantni brod ‘Minsk‘ je klase Ropuša star 40-tak godina, a moderna dizelsko-električna podmornica "Rostov na Donu" je u aktivnoj službi od konca 2014. godine. 

 Uz britanske i francuske projektile Storm Shadow i SCALP korišteni su i američki projektili za elektronsko djelovanje ADM-160 MALD. Riječ je o mamcima koji se koriste za ometanje neprijateljskih radara ili zavaravanje operatera. Navode ih da pomisle kako raketne prijetnje dolaze iz različitih smjerova, što odvraća pažnju od stvarnog napada. I prije su se u ratu Ukrajini koristili ovi američki raketni mamci, o čemu svjedoče pronađene krhotine.

image
screenshot X

Napad na Sevastopolj, koji se dogodio u noći s 12. na 13. rujna započeo je udarom tri pomorska drona kamikaze na brodove koji patroliraju ispred Sevastopolja. Ukrajinski izvori tvrde da je jedan dron pogodio patrolni čamac KS-701, dok Rusi tvrde da su sva tri uništena. Istovremeno s jurišanjem pomorskih dronova, krenuo je sinkronizirani napad projektilima 5V21/5V28. Riječ je projektilima nekad korištenima za stari sovjetski sustav protuzračne obrane S-200, koje su Ukrajinci nadogradili. Od te sovjetske starudije, ukrajinski su inženjeri uspjeli napravilti projektile koje su u više navrata lansirali u samo srce Rusije. Ovaj su put nadograđeni projektili iskorišteni kao mamci da bi aktivirali ruske radare oko Sevastopolja.

Kad su radari detektirani, na njih su poslani proturadarski HARM projektili, koji su prema tvrdnjama Ukrajinaca, uspjeli onesposobili rusku protuzračnu obranu. Tek tada su piloti 7. brigada taktičkog zrakoplovstva - iz zrakoplova Su-24 ispalili tri dalekometna britanska i francuska projektila Storm Shadow/SCALP koji su precizno pogodili bazu Crnomorske flote u Sevastopolju i uništile brod i podmornicu.

image
Screenshot x
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 15:29