StoryEditorOCM
Svijettreći zaredom pao

Ukrajinci uništili još jedan moćni Putinov raketni sustav S-400 Trijumf, i to ovaj put unutar Rusije!

4. listopada 2023. - 15:56

Ukrajinci su sinoć u napadu bespilotnim letjelicama prvi put od početka rata uspjeli na teritoriju unutar Ruske Federacije pogoditi i uništiti moćni raketni sustav S-400 Trijumf. Prema tvrdnjama Službe sigurnosti Ukrajine (SBU), njihovi su dronovi ovaj kompleksni mobilni raketni sustav pogodili na području Belgoroda. Riječ je o ruskom ekvivalentu američkog Patriota, a na video snimkama objavljenim na lokalnim portalima čuje se više eksplozija u području ruskog grada gdje se nalazio raketni sustav. Nakon napada nestalo je struje i u obližnjim selima.

Napad se dogodio oko dva sata u noći, nekih 40-tak kilometara od ukrajinsko-ruske granice. Uništenje S-400 raspoređenih u Belgorodskoj regiji otvara rupu u obrani ruskog zapadnog zračnog prostora za ukrajinske udare dublje u Rusiju.

Sklop S-400 se sastoji od radara postavljenih na kamione, mobilnog zapovjednog mjesta i više platformi za lansiranje projektila, a košta oko 1,2 milijarde dolara.

Ovo je treći takav raketni sustav koji je uništen u zadnjih tridesetak dana.

Koncem kolovoza u zrak je odletjela raketna baterija postavljena na rtu Tarkankut na sjeverozapadnoj obali Krima, a desetak dana kasnije i druga 60-ak kilometara južnije, kod lučkog grada Jevpatorije. Godinama je pet ovih ruskih dugodometnih i srednjedometnih baterija čuvalo Krim od raznih zračnih ugroza, sad su ostala tri. S-400 u stanju je "uhvatiti" mete koje se kreću i brzinom od gotovo 5000 metara u sekundi, i to na udaljenosti od tri pa do 250 kilometara. Istodobno mogu "uloviti" i do 300 meta, te na njih poslati više od 70 svojih raketnih projektila-presretača. No, ništa od ovih tehničkih mogućnosti nije im pomoglo da se obrane od ukrajinskih napada. Za zadnji napad na Krimu, Ukrajinci su otkrili kako su djelovali kombinirano dronovima i projektilima Neptun. Prvo su dronovi SBU-a pogodili "oči" kompleksa - radare i antene, a nakon onesposobljavanja radarskih stanica, jedinice mornarice pogodile su lansirni sustav s dvije krstareće rakete Neptun.

image

S-400 Trijumf

Sefa Karacan/Anadolu Agency Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 17:23