StoryEditorOCM
Svijetskrivao se u grmlju

Novi pokušaj atentata na Trumpa, javio se sin uhićenog osumnjičenika: ‘On je pun ljubavi, pošten i marljiv čovjek‘

Piše Hina/VIJESTI SD/JL
16. rujna 2024. - 01:45

Ključni događaji:

- FBI: Čini se da se radi o pokušaju atentata

- oko 13:30 sati u nedjelju po lokalnom, što je oko 19:30 po hrvatskom vremenu, na terenima Trumpovog golf kluba u West Plam Beachu na Floridi odjeknula je pucnjava dok je bivši američki predsjednik tamo igrao golf

- policija i Tajna služba potvrdile su kako se incident dogodio na golf terenima te da je Trump promptno premješten na sigurno

- jedna osoba je pritvorena, svjedok jurnjave u obližnjim ulicama opisao je metež koji se dogodio nakon pucnjave

- Nikad se neću predati, poručio je Trump

- CNN tvrdi kako je počinitelj pucao na Trumpa, CBS otkriva kako je Tajna služba uzvratila vatru

-----------------------------------

8:33 Najstariji sin osumnjičenog za pokušaj atentata, Oran, za CNN je svog oca opisao kao "punog ljubavi te poštenog i marljivog čovjeka".
"Ne znam što se dogodilo na Floridi i nadam se da su stvari samo pretjerane jer iz onoga što sam čuo, to ne sliči na čovjeka kojeg znam, to da bi on učinio nešto suludo, a kamoli nasilno", rekao je Oran.

7:37 U Washingtonu je Bijela kuća rekla da su predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris obaviješteni o slučaju.

Biden je pohvalio rad Tajne službe i policije zbog "njihove budnosti i napora" da Trumpa i one oko njega zaštite.

"Laknulo mi je što je bivši predsjednik neozlijeđen", rekao je Biden u izjavi.

"Kao što sam rekao mnogo puta, nema mjesta političkom nasilju ili bilo kakvom nasilju u našoj zemlji, i naložio sam svojem timu da nastavi osiguravati da Tajna služba ima sve resurse i mjere potrebne kako bi se osigurao bivši predsjednik."

Harris je na mreži X napisala da joj je drago da je Trump siguran: "Nasilju nema mjesta u Americi", napisala je.

6:06 Tko je Ryan Routh, čovjek koji se s kalašnjikovom približio Trumpu na 400 metara? Cure prve informacije. Više čitajte OVDJE.

​1:45  Kako navodi FBI, bivši američki predsjednik i kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u SAD-u, Donald Trump, na sigurnom je nakon onoga što se prema prvim informacijama čini kao novi pokušaj atentata pokraj njegova terena za golf u West Palm Beachu na Floridi.

Osumnjičenik je uhićen, a kako pišu NBC i Fox News, radi se o 58-godišnjem Ryanu Wesleyu Routhu.

Washington Post piše da je Trump igrao golf na terenu kada se dogodio incident. Kako tvrdi šerif okruga Palm Beach na Floridi, 58-godišnji Ryan Wesley Routh skrivao se u grmlju uz golf teren kada su agenti tajne službe, koji su vršili monitoring terena, uočili puščanu cijev.

Počela je pucnjava, Routh je pritom odbacio automatsku pušku nalik AK-47, dva ruksaka i druge stvari i zatim pobjegao u crnom Nissan automobilu.

Jedan od svjedoka uočio je osumnjičenika, fotografirao njegov automobil i registarske tablice i tako ispao heroj. Njegova je prisebnost dovela do toga da ga policija zaustavi već u susjednom okrugu.

Kako navodi šerif okruga Palm Beach, Routh je trenutno u pritvoru.

image
Joe Raedle/Getty Images Via Afp

23:50 Donald Trump vratio se u svoje odmaralište Mar-a-Lago na Floridi nakon što su u njegovoj blizini ispaljeni pucnji dok je bio na svom golf terenu u West Palm Beachu, javlja AP, a prenosi Sky News.

23:33 Svjedok je vidio osumnjičenika koji je kasnije uhićen u incidentu u blizini bivšeg predsjednika Donalda Trumpa kako bježi iz grmlja i fotografirao njegovo vozilo, što je dovelo do uhićenja osumnjičenika, prema šerifu okruga Palm Beach, kako prenosi CNN. Policajci su odmah unijeli registraciju u krim centru i otkrili vlasnika vozila te ga zaustavili na autoputu. Kasnije ga je u policijskoj postaji taj isti svjedok identificirao kao napadača.

image

Golg klub pred kojim je došlo do pucnjave

Kyle Mazza/Nurphoto Via Afp

23:23 Tajna služba i ured lokalnog šerifa održali su konferenciju za novinare na kojoj je šerif rekao da je oko 13:30 sati po lokalnom vremenu stigao poziv iz Tajne službe da je došlo do pucnjave.

Kaže da su poslali policijske jedinice koje su "odmah" zatvorile područje. Šerif je rekao da je viđen muškarac u crnom Nissanu te da su policijski službenici zaustavili vozilo i priveli muškarca.

Prema šerifu, puška "u stilu AK-47" izvučena je iz grma gdje je osumnjičeni viđen, zajedno s nišanom, dva ruksaka i GoPro kamerom, kako je prenio BBC.

Rečeno je da osiguranje Tajne službe bivšeg predsjednika uvijek stoji jednu rupu ispred Trumpa kada on igra golf.

Dužnosnik zadužen za obavljanje ove dužnosti u nedjelju je uočio pušku kako viri i odmah je poslao jednog agenta u akciju, rekao je dužnosnik novinarima.

FBI-jev agent Jeffrey Veltri rekao je da FBI sada vodi istragu o incidentu. Dodao je da je više timova na golf terenu i zamolio javnost da izbjegava to područje.

Dužnosnici na tiskovnoj konferenciji rekli su da je predsjednik bio "jednu ili dvije rupe" iza pozicije strijelca kada se incident dogodio, oko nekoliko stotina metara.

Šerif je rekao kako ne čini da je osumnjičenik upucan tijekom akcije Tajne službe.

Za sada nije jasno je li osumnjičeni pucao i na djelatnike Tajne službe koje je bilo na golf terenu.

22:54 Govoreći za CNN, šerif okruga Martin, William Snyder, rekao je da su vlasti uhitile osumnjičenog muškarca. Prema Snyderu, osumnjičenik je bio prilično miran, a oružje koje je pronađene je jurišna puška AK47, tzv. kalašnjikov, prenosi The Guardian.

Snyder je situaciju nazvao "vrlo ozbiljnim incidentom".

"AK-47 je otkriven u grmlju, prema lokalnoj policiji. Trumpova kampanja objavila je izjavu kojom potvrđuje da je bivši predsjednik Trump siguran. Osumnjičenik je navodno uhićen", objavio je na X-u Donald Trump Jr.

22:56 FBI je priopćio kako se čini da je Donald Trump bio je subjekt "očiglednog pokušaja atentata" u njegovom golf klubu na Floridi te da traje istraga, prenijeli su CNn i BBC.

22:46 Oglasio se Donald Trump. "Bilo je pucnjeva u mojoj blizini, ali prije nego što glasine počnu izmicati kontroli, htio sam da prvo čujete ovo: SIGURNO SAM I DOBRO! Ništa me neće usporiti. NIKADA SE NEĆU PREDATI!‘. Uvijek ću vas voljeti jer me podržavate", poručio je Trump u objavi.

image

Donald Trump

AFP

22:27 Poprilična zbrka vlada u američkim medijima, koji objavljuju različite informacije o pucnjavi. CNN javlja kako dužnosnici vjeruju da je naoružana osoba namjeravala pogoditi bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, pozivajući se na izvore upućene u događaj.

Kako javlja BBC, prema izvorima upoznatim s istragom, incident se dogodio kada je u blizini golf terena viđen muškarac s puškom. U tom trenutku osoba je uperila pušku na golf teren. CBS, BBC-jev partner u Americi, pripadnici tajne službe ispalili su više hitaca na osumnjičenika koji je pokušao pobjeći. Priveden je i pronađeno mu je oružje. Donald Trump oglasio se nakon pucnjave: ‘Nikad se neću predati! Na sigurnom sam, dobro sam. Ništa me neće usporiti, hvala svima na podršci‘.

image

Blokiran promet u West Palm Beachu nakon pucnjave

Chandan Khanna/Afp

22:15 New York Times je citirao glasnogovornicu ureda šerifa okruga Palm Beach, Teri Barberu, koja je rekla da se pucnjava dogodila na području golf terena, prenosi BBC.

21:52 Svjedok događaja iz Palm Beacha agenciji AP ispričao je kako je vidio više od 20 policijskih automobila koji su doletjeli iz obližnjih ulica nakon što se čula pucnjava i nakon što je, kako tvrdi, pet neobilježenih SUV vozila kod golf terena blokiralo sivi Mercedes.

21:06 U objavi na X-u, Trumpov sin, Donald Trump Jr, naveo je da je pucano kod Trumpovog golf terena u West Palm Beachu na Floridi. Naveo je da je osumnjičeni uhićen, prenosi BBC. Američki mediji doznaju kako je jedna osoba dovedena na ispitivanje nakon čega je odvedena u pritvor.

21:04 Bijela kuća priopćila je da im je "laknulo" kad su doznali da je Trump na sigurnom nakon što su se čuli pucnji u blizini njegovog terena za golf na Floridi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 10:09