StoryEditorOCM
Svijetrazmatra se žalba

Velika pobjeda Donalda Trumpa: obustavljen kazneni progon protiv bivšeg predsjednika SAD-a!

Piše T.L./JL
6. lipnja 2024. - 07:53
WEST PALM BEACH, FLORIDA - JUNE 5: Former U.S. President Donald Trump speaks at a dinner at Mar-a-Lago on June 5, 2024 in West Palm Beach, Florida. Now that his criminal trial in New York has wrapped up, the former president has scheduled a number of fundraising events around the country to aid his presidential bid. Eva Marie Uzcategui/Getty Images/AFP (Photo by Eva Marie Uzcategui/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP)Eva Marie Uzcategui/Getty Images Via Afp

Žalbeni sud u Georgiji privremeno je obustavio slučaj izborne subverzije protiv Donalda Trumpa i nekoliko njegovih suoptuženika – što je velika pobjeda za bivšeg predsjednika koji želi pogurati daljnja pravna pitanja do 2025. godine ako ih ne uspije u potpunosti riješiti.

- Privremeno se obustavlja kazneni postupak protiv Donalda Trumpa i 14 suoptuženika dok se razmatra žalba optuženog na odluku kojom se dozvoljava da tužiteljica okruga Fulton, Fani Willis, ostane na slučaju, stoji u dokumentu, donosi Reuters, a prenosi Jutarnji list.

Vrhovni sudac okruga Fulton Scott McAfee isprva je dopustio nastavak postupka u njegovoj sudnici dok je žalbeni sud razmatrao žalbu na njegovu odluku da dopusti Willis ostanak na slučaju.

Odluka žalbenog suda jedan je od Trumpovih niza uspjeha u njegovoj dugotrajnoj strategiji da tužitelje stavi u defenzivu, napada ih u javnoj sferi i izazove ih na sudu.

Naime, Trump i neki od njegovih suoptuženika su pokušavali Willis diskvalificirati iz slučaja zbog romantične veze koju je imala s Nathanom Wadeom, posebnim tužiteljem kojeg je angažirala da pomogne u vođenju slučaja. Optuženi su tvrdili da je Willis financijski profitirala od veze s Wadeom, za kojeg branitelji kažu da je platio nekoliko odmora za par.

U ožujku je McAfee presudio da nema dovoljno dokaza da je Willis imala financijske koristi od te veze. Njezino je svjedočenje odvratilo raspravu od optužbi s kojima se Trump i drugi suočavaju u Georgiji.

Sudac je na kraju odlučio da će Willis biti dopušteno da nastavi voditi slučaj ako Wade odstupi, što je on kasnije i učinio.

Glavni Trumpov branitelj u Georgiji, Steve Sadow, rekao je da je ova presuda o obustavi ispravna.

- Žalbeni sud u Georgiji ispravno je obustavio sve postupke protiv predsjednika Trumpa na prvostupanjskom sudu čekajući odluku o našoj žalbi koja tvrdi da bi slučaj trebao biti odbačen i da bi tužiteljica okruga Fulton trebala biti diskvalificirana zbog svog nedoličnog ponašanja, rekao je Sadow, donosi CNN, prenosi Jutarnji list.

Podsjetimo, porota u New Yorku je prošlog tjedna proglasila Trumpa krivim za pokušaj prikrivanja potplaćivanja bivše porno zvijezde Stormy Daniels kako bi ona šutjela o njihovoj aferi. Trump je obećao da će i tu presudu osporiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2024 07:53