StoryEditorOCM
Svijetogorčeni vjernici

Više od 900 mrtvih i stotine nestalih na hadžu u Meku; Saudijska Arabija: ‘Nismo odgovorni, to nije neobično‘

Piše vijesti sd
20. lipnja 2024. - 12:54
Saudijske vlasti tvrde da su osigurale dovoljno hladnih mjesta za osvježenje, ali broj mrtvih, nestalih i potrebnih pomoći, to  demantira  Fadel Senna/Afp

Hodočasnici posljednji put kruže oko Kabe u velikoj džamiji u Meki. Hadž, tradicionalno hodočašće povodom Kurban-bajrama u Saudijskoj Arabiji, bliži se kraju.

"Hvala Bogu, bilo je to divno duhovno iskustvo", oduševljen je hodočasnik Muhamed iz Pakistana. "Bilo je nevjerovatno vruće, ali na sreću za mene je sve dobro prošlo", dodaje on.

Muhamed je imao sreće i preživio je vrućinu - stotine drugih hodočasnika nisu. Zbog temperatura koje su dostigle oko 50 stupnjeva Celzija, navodno su umrle stotine hodočasnika, od kojih većina od toplotnog udara, potvrdio je agenciji AFP jedan saudijski diplomat, piše Deutsche Welle.

 

Mnogi rođaci su očajnički tražili po bolnicama nestale hodočasnike i plašili se najgoreg. "Sve (novopotvrđene) smrti takođe su posljedica vrućine", rekao je arapski diplomat. To znači da ima najmanje 600 smrtnih slučajeva iz Egipta. Također se vode kao nestali 800 drugih hodočasnika iz Egipta, piše AFP.

 

Jordan, Iran, Irak, Tunis, Indonezija i Senegal takođe su prijavili smrtne slučajeve tokom hadža posljednjih dana. Jedan azijski diplomat je govorio o "oko 68" indijskih hodočasnika koji su umrli. Kako je AFP izračunao na osnovu informacija iz različitih zemalja, tokom hadža ove godine su već umrle 922 osobe. Prošle godine je prijavljeno više od 200 smrtnih slučajeva tokom hodočašća, većina njih iz Indonezije.

 hitne pomoći nema na vidiku

Saudijske vlasti su prvobitno pokušale naglasiti da veliki broj žrtava nije neobičan tokom hodočašća. Uostalom, mnogi vjernici su već stari i bolesni kada krenu na hodočašće.

 

"Većina rituala na hadžu se odvija vani. A od jednog do drugog svetog mjesta morate preći prilično velike udaljenosti", kaže Bara Anwer iz novinske agencije AP. Da bi hodočasnici preživjeli ekstremne vrućine, Saudijci su poduzeli razne mjere: mjesta za rashlađivanje, šatore za medicinsku pomoć, stanice za piće. Hodočasnici su pozivani da potraže hladovinu i da uzimaju dovoljno tekućine.

image

Jedan od hodočasnika kojega je svladala vrućina, preko 900 ih je preminulo

Fadel Senna/Afp

No, je li doista sve bilo tako savršeno organizirano kao što saudijske vlasti prikazuju? Video snimke na društvenim mrežama pokazuju suprotno: desetine ljudi leže na zemlji na ulici u Meki, nekoliko izgleda mrtvo ili su u fazi umiranja. S njima sjede rođaci, a kola hitne pomoći nema na vidiku.

Snimak egipatskog hodočasnika, koji se ne može provjeriti, opisuje situaciju: "Veoma je vruće. Mnogo mrtvih leži na ulici. Nema spasilaca. Ovdje je mrtav čovjek, pored njega je mrtva žena. Još četvoro mrtvih leže na ulici, a hodočasnici sjede pored njih, jedu i piju.”

‘Situacija je neshvatljiva‘

Prema njegovoj izjavi, spasioci su govorili o još do 900 hitnih slučajeva, a policija je istakla da oni nisu odgovorni. "Situacija je neshvatljiva. Ne mogu razumjeti", nastavlja hodočasnik na video snimci.

 

Muslimansko hodočašće, hadž, jedan je od pet stupova islama i svaki zdrav musliman koji to sebi može priuštiti treba ga obaviti barem jednom u životu. Razdoblje hodočašća je određeno islamskim kalendarom i više puta je padalo tijekom velikih vrućina posljednjih godina. Prema službenim podacima, ove godine je sudjelovalo 1,8 milijuna vjernika, uključujući 1,6 milijuna hodočasnika iz inozemstva.

U proteklih nekoliko desetljeća stotine smrtnih slučajeva su se dogodile nekoliko puta, uglavnom zbog velikih gužvi u Meki i Medini.

Prema studiji Saudijske Arabije objavljenoj u svibnju, vremenski uvjeti tijekom hadža postaju sve teži kako globalno zagrijavanje raste: prosječna temperatura za vrijeme hodočašća raste za 0,4 stupnjeva svako desetljeće. Tako će se hodočasnici izlagati "ekstremnoj opasnosti" tijekom hodočašća i narednih godina u ionako vreloj Saudijskoj Arabiji, piše Deutsche Welle.

image

Suncobrani su nedovoljna zaštita od vrućina koje su svake godine sve veće

Fadel Senna/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 12:55