StoryEditorOCM
SvijetAKO SKINE VETO...

Vjerojatni budući šef NATO-a upravo dao Orbanu ponudu koja se ne odbija: ‘Mađarska će se moći izuzeti...‘

Piše L.G./JL
18. lipnja 2024. - 10:30

Nizozemski premijer Mark Rutte obećao je mađarskom kolegi Viktoru Orbánu dati mogućnost da se isključi iz aktivnosti NATO-a koje podržavaju Ukrajinu ako bude izabran za glavnog tajnika tog vojnog saveza, ne bi li na taj način osigurao potporu Budimpešte nakon mjeseci stavljanja veta na njegovo imenovanje, piše Financial Times, a to bi za Orbana trebala biti ponuda koja se ne odbija, prenosi Jutarnji list.

Ruttea u nastojanju da postane glavni tajnik podržava 29 od 32 zemlje članice, a među onima koji su uz njega su i najznačajnije zemlje poput SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke. Imenovanje mu blokira upravo Orban, čelni čovjek zemlje koja je najviše proruski orijentirana među članicama NATO-a i Europske unije.

Orban i Rutte u prošlosti su se više puta sukobljavali, a sada su se susreli na marginama večere čelnika Europske unije u Bruxellesu ponedjeljak navečer, a odmah po sastanku porasla je i nada da bi Rutteovo imenovanje u NATO moglo napokon biti ubrzano. Naime, za odluku o imenovanju glavnog tajnika saveza potrebna je jednoglasna odluka svih zemalja članica, a upravo na tome je radio Rutte.

Premijer Nizozemske obećao je da će se Mađarska za vrijeme njegovog mandata imati pravo isključiti iz aktivnosti saveza u potpori Ukrajini, tvrde dvojica dobro upućenih sugovornika.

Rutteov glasnogovornik potvrdio je da su Orban i Rutte razgovarali, a razgovor je ocijenio dobrim.

- Premijeru Orbanu će pismeno potvrditi o čemu su razgovarali. Bio je to dobar i otvoren razgovor, složili su se da će se usredotočiti na budućnost, rekao je.

image

Viktor Orban

Nick Gammon/Afp

Prošlog je tjedna Stoltenberg Orbanu rekao da je moguće da se Mađarskoj dopusti da ne sudjeluje u aktivnostima NATO-a za potporu Ukrajini.

- Mislim da je to dobro rješenje koje će nam omogućiti da krenemo naprijed s podrškom Ukrajini bez blokiranja Mađarske, rekao je još uvijek glavni tajnik NATO-a.

Prema informacijama Financial Timesa Rutte se Orbanu jučer navečer nije ispričao za prethodne primjedbe na njegov račun. Rutte se s Orbanom sukobio oko njegovih stavova o homoseksualnosti i reformi mađarskog pravosuđa.

Rutte bi tijekom sljedećeg mjeseca trebao odstupiti s čelnog mjesta nizozemske vlade, a kada je u pitanju čelna funkcija NATO-a, za nju ima potporu američkog predsjendika Joea Bidena.

Osim Mađarske, potporu njegovoj kandidaturi za sada nisu dale ni Slovačka i Rumunjska.

Kada je u pitanju nizozemska vlada, u čijem bi novom sazivu trebala ostati njegova Liberalna stranka, Rutte tvrdi da će se nastaviti potpora Ukrajini, prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 02:46