StoryEditorOCM
Svijet‘normalizirali‘ se

Washington izbrisao Azov s crne liste posebno opasnih postrojbi: više nema zapreka da i oni koriste američko oružje

Piše vijesti sd
11. lipnja 2024. - 09:47

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena ukinula je zabranu isporuke oružja 12. brigadi posebne namjene Azov ukrajinske Nacionalne garde.

Informaciju je objavio The Washington Post pozivajući se na Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a.

"Nakon temeljitog pregleda, ukrajinska 12. brigada specijalnih snaga Azov prošla je Leahyjevu provjeru koju je provelo Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a", navodi se u priopćenju, prenosi klix.ba.

State Department se pozivao na Leahyjev zakon koji zabranjuje pružanje američke vojne pomoći stranim postrojbama koje su počinile ozbiljne povrede ljudskih prava na temelju vjerodostojnih informacija. Ovaj zakon je dobio ime po bivšem senatoru Patricku Leahyju, koji mu je autor. U priopćenju stoji da State Department nije pronašao "nikakve dokaze" o takvim kršenjima. Glasnogovornik je odbio precizirati kada je zabrana ukinuta ili je li američko oružje već isporučeno Azovu.

Brigada Azov, koja je bila dobrovoljna snaga i integrirana u Nacionalnu gardu Ukrajine 2015., sada će imati pristup istoj američkoj vojnoj pomoći kao i bilo koja druga jedinica.

Washington Post je primijetio da je Azovu prije desetak godina zabranjeno korištenje oružja koje su mu dostavili SAD jer su američki dužnosnici vjerovali da neki od njegovih osnivača navodno imaju rasističke, ksenofobne i ultranacionalističke stavove. Osim toga, službenici UN-a za ljudska prava optužili su brigadu za kršenje humanitarnog prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 09:48