StoryEditorOCM
Svijetglobalna ravnoteža

Zastupnica Bundestaga: SAD iskorištava Europu, a NATO je velika prijetnja svjetskom miru

Piše Damir Pilić
2. ožujka 2024. - 23:51

Amerika koristi ukrajinski rat kako bi stekla prevlast nad Europom, koja je skupa s Ukrajinom postala veliki ratni gubitnik, dok najveću korist od rata imaju američke obrambene i energetske kompanije, a NATO se razvija u veliku prijetnju svjetskom miru u 21. stoljeću. 

Ove teze ne dolaze iz Kremlja, nego iz – Bundestaga. A izgovorila ih je, u nedavnom intervjuu za kineski Global Times, dugogodišnja ljevičarska zastupnica kurdskog porijekla Sevim Dagdelen, donedavno pripadnica stranke Die Linke, a nakon stranačkog raskola članica nove lijeve partije Savez Sahra Wagenknecht. Dagdelen je također i članica Bundestagova odbora za vanjske poslove. 

Intervju je bio tempiran za drugu godišnjicu ukrajinskog rata, a kineske novinare ponajviše je zanimalo je li „zapadni mentalitet ‘poražavanja Rusije‘ evoluirao”. Kako ćemo vidjeti iz riječi Sevim Dagdelen, njezin je odgovor na to pitanje negativan.

- Američka administracija očito i dalje ne pokazuje interes za prekid vatre ili diplomatsko rješenje. I dalje se osjeća torpediranje Istanbulskog mirovnog sporazuma iz proljeća 2022. od strane tadašnjeg britanskog premijera Borisa Johnsona u ime SAD-a. Novo je to da njemačka vlada sve snažnije nastoji zamijeniti ogromnu američku vojnu i financijsku pomoć Ukrajini, jer je Zastupnički dom u SAD-u trenutno blokiran – rekla je Dagdelen u uvodu, podsjetivši da je na početku rata njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila da je cilj „uništiti Rusiju” kroz ekonomsko i proxy ratovanje.

image
John Thys/Afp

- Čini se da je to istinitije nego ikada. Čini se da opasno pretjerano samopouzdanje njemačke vlade pridonosi činjenici da ne postoji obećavajući pristup okončanju rata – poručila je Dagdelen.

Ratna histerija

U nastavku razgovora njemačka ljevičarka ukazuje na sve veći jaz između stanovništva Europe i europskih političkih elita. Naime, dok se politička potpora Europljana naoružavanju Kijeva „doista smanjuje, ne samo zato što društveni troškovi darivanja oružja Ukrajini i ekstremnog gomilanja naoružanja nastavljaju rasti”, s druge strane smo „svjedoci prave ratne histerije među političkom klasom u Njemačkoj i Europi, koja neprestano govori o ratu protiv Rusije i poziva na ponovno naoružavanje”.

- Štoviše, s fašističkom politikom protjerivanja Rusa iz baltičkih država orkestriraju se nove provokacije. To dovodi do vrlo eksplozivne situacije. Takvo ratno huškanje ide ruku pod ruku s ohološću i oživljavanjem njemačkih koncepata da budu sila zaštitnica istočne Europe, kakvih je bilo na kraju Prvog svjetskog rata – upozorila je njemačka zastupnica na aveti prošlosti koje se začas probude.

Kineski novinari potom iznose službene podatke prema kojima je izvoz oružja iz SAD-a lani dosegao povijesni maksimum, „čineći američke trgovce oružjem najvećim dobitnicima” ukrajinskog rata, te postavljaju žurnalistički logično pitanje: jesu li glasovi unutar Europe koji pozivaju na preorijentaciju transatlantskog saveza „sve glasniji”?

image
Saul Loeb/Afp

Dagdelen u odgovoru potvrđuje da najveću korist od rata u Ukrajini imaju „američke kompanije za proizvodnju oružja i američke korporacije u cjelini”, ali za takvu situaciju najviše optužuje europske političke elite koje su se pokazale nedorasle vremenu.

- SAD koristi rat kako bi stekao prevlast nad Europom dok istodobno poboljšava bilance svojih obrambenih i energetskih kompanija. Europa je tako uz Ukrajinu postala gubitnik rata. Unatoč tome, europske političke elite do danas nisu pokazale znakove promjene kursa. Naprotiv, oni traže vlastiti spas produbljujući svoj vazalni odnos sa SAD-om – kaže Bundestagova zastupnica.

‘Ukrajina je rupa bez dna za EU‘

Njemačka ljevičarka potom kineskim čitateljima iznosi podatke Instituta za svjetsko gospodarstvo iz Kiela, po kojima su do sredine siječnja 2024. zemlje EU-a i institucije EU-a već obećale Ukrajini 144,1 milijardu eura novčane pomoći, više nego dvostruko više od SAD-a, koji je obećao 67,7 milijardi eura.

Štoviše, kako kaže, Europa je također prestigla SAD i u pogledu obećane vojne pomoći: dok je SAD obećao oružja u vrijednosti 42,2 milijarde eura, obećana vojna pomoć svih europskih zemalja iznosi 62,4 milijarde eura. Dok je američka pomoć Ukrajini blokirana u Kongresu SAD-a, Europska unija nedavno je odobrila slanje 50 milijardi eura u Ukrajinu

- Ukrajina je rupa bez dna za EU. Šefovi država i vlada računaju na pobjedu u posredničkom ratu protiv Rusije s 50 milijardi eura, koji se dijelom financiraju ratnim kreditima. Po meni je to nerealno ili, drugačije rečeno, potpuno ludo. EU se ovdje ponaša kao igrač ruleta, povećavajući uloge kako gubici rastu, jedino se može kladiti na sve ili ništa. To povećava rizik od širenja rata i izravnog uključivanja u sukob – ističe Dagdelen.

Na pitanje o izgledima za prekid vatre tijekom 2024. godine, odnosno o faktorima koji bi mogli doprinijeti prekidu vatre, Bundestagova zastupnica navodi kako bi produbljivanje društvene krize u članicama EU-a zbog gomilanja naoružanja i jednostrane ovisnosti o SAD-u „moglo dovesti do preispitivanja, ali i daljnje eskalacije”.

- Europi bi bilo dobro savjetovati da ovdje igra proaktivnu ulogu, umjesto da kao vazal čeka da SAD sâm odluči o nastavku ovog rata na europskom tlu. Ono što zabrinjava jest da ti ljudi sve više povećavaju uloge u ratu i sada je gotovo nemoguće povući se bez gubitka obraza – naglašava Dagdelen, koja je dio odgovora na ovo pitanje iskoristila za političku promociju svoje nove partije:

- U Njemačkoj je osnovan Savez Sahra Wagenknecht, nova ljevičarska stranka koja se protivi isporukama oružja Ukrajini i samodestruktivnom gospodarskom ratu protiv Rusije, tražeći ravnopravne političke odnose sa SAD-om – rekla je Dagdelen.

Mitovi o NATO-u

Finalni dio razgovora bio je posvećen NATO-paktu, alijansi koju Dagdelen opisuje kao „ratni savez s globalnim ambicijama”.

- Kao što se NATO od 1994. gura naprijed sve do granica Rusije, sada se također pokušava proširiti u Aziji, putem bilateralnih paktova o agresiji protiv Kine, zajedno s Južnom Korejom, Japanom, Filipinima i Australijom. NATO se tako razvija u veliku prijetnju svjetskom miru u 21. stoljeću – istaknula je njemačka zastupnica, navodeći kako je dominantna sila u NATO-u uvijek bio i ostao SAD, koji „koristi ovu organizaciju za svoje interese, iako pokušava takvim interesima dati multilateralni furnir”.

image
Frederick Florin/Afp

- Vojni izdaci NATO-a višestruko premašuju ruske. Mora da je za sjedište NATO-a u Bruxellesu bilo tim šokantnije kada se pokazalo nemogućim ostvariti pobjedu u Ukrajini unatoč pruženoj masivnoj vojnoj pomoći – kaže dugogodišnja Bundestagova zastupnica.

Sevim Dagdelen na tom je mjestu još jednom kritizirala „panične reakcije koje sada pozivaju na materijalno i teritorijalno širenje rata”, nazvavši takve pozive „najvećim izazovom našeg vremena”.

- Potrebna je globalna ravnoteža interesa kao alternativa imperijalističkom zapadnom sustavu vladavine koji je očito u egzistencijalnoj krizi. U tom smislu važan je savez između radničke klase na Zapadu i Globalnog juga. U tu svrhu svakako se moramo pozabaviti mitovima o NATO-u – poručila je Dagdelen.

U kratkoj formi novinskog intervjua njemačka se zastupnica uspjela pozabaviti s ukupno tri mita o NATO-u – da je riječ o obrambenom savezu, da se taj savez zalaže za demokraciju, te da je predan poštivanju ljudskih prava.

- NATO nije obrambeni savez, budući da je predan ratu i širenju, primjerice u Afganistanu. Niti se zalaže za demokraciju, što se može vidjeti iz goleme financijske i vojne pomoći koju Izraelu pružaju zemlje NATO-a. I, na kraju, ali ne manje važno, to nema nikakve veze s ljudskim pravima, što se može vidjeti iz sudbine novinara Juliana Assangea, koji se nalazi u britanskom strogo čuvanom zatvoru čekajući izručenje, te se suočava sa 175 godina zatvora u SAD-u zbog objavljivanja američkih ratnih zločina u Iraku i Afganistanu – kaže Sevim Dagdelen. 

image
Handout/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:25