StoryEditorOCM
Svijetnovi zakon

Zelenski je godinu dana čekao da potpiše ovu odluku: Ukrajina spušta dob za mobilizaciju s 27 na 25 godina

Piše Hina
2. travnja 2024. - 19:41

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u utorak je potpisao nacrt zakona koji predviđa spuštanje dobi za vojnu mobilizaciju s 27 na 25 godina, dok oružanim snagama nedostaje ljudi za otpor ruskoj invaziji.

Taj nacrt zakona, koji je izglasan još prije godinu dana u ukrajinskoj Radi, a čekao je potpis predsjednika, stupa na snagu u srijedu, stoji na internetskoj stranici parlamenta.

Ukrajinska vlada zatim mora u roku od šest mjeseci uskladiti različite regulatorne tekstove s novom dobi za mobilizaciju.

Ukrajinska vojska pretrpjela je gubitke čiji se razmjeri drže u tajnosti, a danas se za razliku od početka sukoba bori s pronalaženjem dobrovoljaca za frontu.

Volodimir Zelenskij rekao je u prosincu 2023. da mu je vojska ponudila mobilizaciju do 500.000 dodatnih ljudi, a taj je broj novi vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirskij u međuvremenu smanjio.

Trenutačni sustav novačenja mnogi Ukrajinci smatraju nepravednim, neučinkovitim i često korumpiranim, a  čuju se i zahtjevi za demobilizacijom onih koji su dugo bili na frontu.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:02