StoryEditorOCM
Svijetprespora pravda

Zelenski traži poseban sud za zločine Putina i suradnika, međunarodna zajednica podijeljena, neki se pitaju zašto se SAD-u i Britaniji nije sudilo za invaziju na Irak

Piše PSD
9. prosinca 2022. - 09:39
Tribunal bi ciljao na mali broj optuženika, uključujući rusko političko vodstvo i više vojne čelnike, koji bi vjerojatno izbjegli suočavanje s pravdom na ICC-u. Ruski zločin u BučiAris Messinis/AFP

Već se deset mjeseci u svijetu s užasom i zaprepaštenjem gledaju razaranja i zločini u Ukrajini koji je ratom pokrenula i provodi ruska vojska. Ubojstva vojnika i civila, golema razaranja gradova i baštine, prekid opskrbe hrane i energenata, prijetnje nukleranim oružjem ostaju bez adekvatnog odgovora.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je SAD da podrži stvaranje posebnog tribunala koji bi sudio ruskom vodstvu za zločin agresije u ratu protiv Ukrajine.

"Mir je nemoguć bez pravde, a pravda je nemoguća bez pravilnog pravnog postupka", rekao je Zelenski u poruci koju je prenio Andrij Jermak, šef predsjedničkog kabineta, na događaju koji je u srijedu organizirao Institut za mir SAD-a.

"Zbog toga je neophodno za ovu mirovnu formulu uspostav...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:40