StoryEditorOCM
Svijetkonkretna pomoć

Zelenskom se vraća osmijeh na lice: Belgija šalje u Ukrajinu 30 zrakoplova F-16, a Francuzi vojne instruktore

Piše hina/vijesti sd
28. svibnja 2024. - 09:57

Francuska i Belgija razveselili su Ukrajince najavama konkretne pomoći.

Francuska planira slanje vojnih instruktora, koji bi obučavali ukrajinske vojne snage. To je priopćio general-pukovnik Oleksandr Sirski nakon sastanka putem video-linka koji je jučer imao sa Sebastianom Lecornuom, francuskim ministrom obrane.

"Kyiv Independent" navodi da je objava Sirskog uslijedila nakon što su se pojavili izvještaji da neke od zemalja članica NATO-a razmatraju mogućnost slanja vojnih instruktora i stručnjaka u Ukrajinu kako bi obučili tamošnje trupe i pomagali u popravljaju vojne tehnike.

"New York Times" je objavio da je Kijev od SAD i NATO zatražio pomoć u obuci 150.000 vojnika koja bi se odvijala što bliže linijama bojišta.

Debata o potencijalnoj nazočnosti NATO trupa u Ukrajini pokrenuta je nakon komentara koji je francuski predsjednik Emmanuel Macron izrekao u veljači, kada je poručio da bi razmotrio takvu mogućnost ako bude zahtjeva iz Kijeva.

Sirski je u objavi na Telegramu naveo da je već potpisao dokumente.

Lecorn je za Reuters kazao da je obuka snaga na ukrajinskom teritoriju "jedan od projekata razmatranih nakon konferencije o pomoći Ukrajini koju je u veljači u Parizu organizirao Macron".

"Kyiv Independent" podsjeća da je estonska premijerka Kaja Kalas ranije ovog mjeseca izjavila kako "postoje zemlje koje već obučavaju vojnike na terenu", ne imenujući nijednu državu konkretno niti pružajući druge detalje o navodnim operacijama u Ukrajini.

image

Zelenski razgleda oružje 

/Eyepress Via Afp

Istodobno, Belgija će se obvezati opskrbiti Ukrajinu s trideset borbenih zrakoplova F-16 s time da su prve isporuke planirane za ovu godinu, objavila je novinska agencija Belga u utorak, citirajući ministricu obrane Hadju Lahbib.

To je objavljeno nekoliko sati prije nego će se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastati s belgijskim dužnosnicima.

Kako je ranije najavila belgijska vlada, Zelenski će tijekom posjeta Belgiji u utorak potpisati sigurnosni sporazum s premijerom Alexanderom De Croom.

Ukrajinski lider traži više vojne pomoći od svojih zapadnih saveznika dok se njegove trupe bore da zadrže ruske okupacijske snage.

Ukrajina je potpisala niz takvih sporazuma sa zapadnim partnerima, kojima joj se obećava dugoročna sigurnosna pomoć u obliku opskrbe oružjem i obuke za vojne snage, piše Reuters.

Zelenski je tako u ponedjeljak posjetio Španjolsku, a prema bilateralnom sporazumu koji je u Madridu potpisao sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom, ta država će tijekom ove godine dati Ukrajini vojnu opremu vrijednu milijardu eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 23:09