StoryEditorOCM
SvijetŠPIJUNI NA TERENU

Zlosutno upozorenje: ‘Nešto se kuha u Moskvi, izbjegavajte okupljanja u idućih 48 sati!‘; Spominju ekstremiste

Piše A. Vl./JL
8. ožujka 2024. - 11:22

Američko veleposlanstvo u Rusiji upozorilo je da "ekstremisti" planiraju napad u Moskvi, nekoliko sati nakon što su ruske sigurnosne službe objavile da su osujetile pucnjavu u sinagogi koju je organizirala ćelija afganistanskog ogranka Islamske države, piše Reuters.

Zasad nije poznato jesu li dvije obavijesti povezane.

Veleposlanstvo SAD-a, koje je u više navrata pozvalo sve američke državljane da odmah napuste Rusiju, nije iznijelo više detalja o kakvoj je prijetnji riječ, ali su istaknuli da bi ljudi trebali izbjegavati koncerte i gužve.

"Veleposlanstvo prati izvješća o ekstremistima kojima su potencijalna meta velika okupljanja u Moskvi, uključujući koncerte, a građane SAD-a savjetujemo da izbjegavaju velika okupljanja u sljedećih 48 sati", objavilo je veleposlanstvo na svojoj web stranici.

FSB je rekao da ćelija Islamske države djeluje u ruskoj regiji Kaluga kao dio afganistanskog ogranka skupine, koja je poznata kao ISIS-Khorasan i teži kalifatu u Afganistanu, Pakistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu, Uzbekistanu i Iranu.

Skupina se prvi put pojavila u istočnom Afganistanu krajem 2014. i i poznata je po ekstremnoj brutalnosti. Ćelije se pripremala "napasti vjernike vatrenim oružjem", javlja Jutarnji list. 

Militanti su pružili otpor ruskim specijalnim snagama te su neutralizirani uzvratnom vatrom, prenijeli su ruski mediji.

"Pronađeno je i zaplijenjeno vatreno oružje, streljivo, kao i komponente za izradu improvizirane eksplozivne naprave", priopćio je FSB.

Rat u Ukrajini izazvao je najdublju krizu u odnosima Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine. Kremlj optužuje SAD da se bori protiv Rusije podupirući Ukrajinu novcem, oružjem i obavještajnim podacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:19