StoryEditorOCM
4 kantuna‘MEĐUZIDNI ODNOSI‘

Bivši načelnik Galovca osuđen zbog nametljivog ponašanja prema susjedi: ‘Nisam joj bacao tepihe sa zida, provocirala me jer sam judo majstor!‘

Piše Božana Sviličić
14. rujna 2022. - 17:46

Bivši načelnik Općine Galovac i nekadašnji trener Judo kluba Zadar, 71-godišnji Slavko Burčul nepravomoćno je na Općinskom sudu u Zadru osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog nametljivog ponašanja prema 78-godišnjoj susjedi iz iste ulice u Zadru.

Sutkinja Ivana Parać Krišto dosudila mu je uvjetnu kaznu zatvora od sedam mjeseci s rokom kušnje od tri godine jer je ustrajno i kroz dulje vrijeme s drugom osobom nastojao uspostaviti neželjeni kontakt i time kod nje izazvao tjeskobu i strah za njezinu sigurnost.

Burčul je proglašen krivim nakon što je u sudskom postupku utvrđeno da je susjedu provocirao od kolovoza 2019. do 28. veljače 2020. jer njihovu kuću dijeli zid kojeg on svojata, zbog čega su zadnjih deset godina u narušenim odnosima,

Iako mu je jasno dala do znanja da joj se ne obraća, ne prilazi joj i ne pokušava ostvariti s njom kontakt, kontinuirano joj je govorio da će srušiti zid, pratio je ulicom i verbalno napadao zboge čega se ona zbog straha vraćala u kuću.

Kada bi oprala otirače i tepihe, te ih stavila na sušenje na zid, bacao ih je sa zida u smeće ili u njezino dvorište. Čim bi je ugledao na ulici ili ispred kuće, vikao joj je: "To je moj zid, nemaš pravo na njega", iako je prethodno u izvanparničnom postupku koji se vodio pred Općinskim sudom u Zadru povodom njegovog prijedloga radi uređenja međe još 2014. povukao svoj prijedlog,

Susjeda se sudu požalila kako su se njezin suprug i Burčul sve dogovorili, te da je sve bilo u redu dok je on bio živ. Nakon što je preminuo 2001. susjed se počeo čudno ponašati pa je čak tjerao ljude koji su bili u njezinom dvorištu. Bacao joj je tepihe i otirače sa zida. Par puta nije našla taj otirač, a jednom ga je njegova kćer uzela i odnijela kući te zvala policiju.

Burčul je na sudu rekao kako su navodi iz optužnice laži i insinuacije, te da između njega i susjede postoji međa koja je sporna zbog čega traži da na lice mjesta izađe geometar. Naveo je kako je susjeda ta koja njemu prijeti smrću, e da mu je prijetila i pred policijskim službenikom. Istaknuo je kako je međašni zid osobno sagradio, platio izgradnju i dao pravo ulaza u dvorište susjedi i njezinom suprugu, a da su oni iskoristili njegovu dobrotu kada im je dozvolio da stave ukrasni kamen na taj zid da bude ljepše. Tada su mu uzeli pola zida, zbog čega smatra da su zlouporabili njegovu dobrotu.

Naglasio je kako susjedi nikada nije govorio da će srušiti zid, već je ona njega izazivala htijući da napravi glupost posebice jer je svima poznato da je on judo majstor. Pojasnio je kako se sve poremetilo 2014. kada je postavio ogradu i vrata na svoje dvorište, što su oni ispilali i uklonili. Susjeda nikada ranije nije stavljal tepihe na zid, a snagu i potporu za to joj daje činjenica da je njezina kćerka zaposlena u policiji, te joj djelatnici u policiji daju podršku, kao i u Državnom odvjetništvu.

K tome je njegova kćer dodala kako je svojedobno susjeda nebrojeno puta bila agresivna prema njima, te da je jedne prilike na nju bacila teglu s cvijećem, a da je njezinu bolesnu majku tukla metlom. To je rezultiralo prekršajnom prijavom protiv njezinog oca, iako on u tome nije sudjelovao. Što se tiče otirača, istaknula je kako je ona u više navrata zvala policiju, i to tri dana za redom, jer je susjeda stavljala otirač na zid, a na njega željezo i to tri komada različitog oblika.  

Čak su joj policajci koji su uredovali kazali da oni tehnički ne mogu ništa, jer susjeda stalno iznova stavlja otirač i željezo na zid. Poznato joj je da je jednom prilikom, njezin otac, jedan od tepiha koje je susjeda stavila sušiti na zid i koji je pao u njihovo dvorište bacio u - smeće. Nije nikada čula da njezin otac viče na susjedu, dapače, rekla je, da se on uvijek povlači kada ga ona nešto pita ili ga zove. Navela je i kako je na jednom od vozila parkiranim u njihovom dvorištu jednom našla razbijeno staklo na vratima sa vozačeve strane.

Kćer Burčulove susjede je pak posvjedočila kako je on više puta prilazio njezinoj majci i obraćao joj se zbog međašnog zida za kojeg on smatra da postoji spor, iako je taj zid nepromijenjen unatrag 30 ili 40 godina. Ona živi na katu majčine kuće i ima popriličan strah od okrivljenika zbog čega je znala više puta plakati i zvati njegovu kćer, te joj se jadati zbog toga što je govorio. Što se otirača tiče kazala je da ih je majka stavljala na zid da se ocijede od kiše, a da bi ih susjed bacao u dvorište, a jednom prilikom i u smeće, te da su problemi počeli kada su on i supruga na zid postavili ogradu, koju su oni uklonili po savjetu odvjetnika.

Poznato joj je da su Burčul i njegova supruga pokrenuli izvanparnični postupak radi uređenja međe na Općinskom sudu u Zadru, ali da su od toga na kraju odustali. Bila je prisutna kada je na ljeto 2019. godine Burčulova supruga napala njezinu majku dok je mela dvorište obraćajući joj se grubim i pogrdnim riječima. Uputila joj je salve uvreda, na što je njezina majka reagirala instiktivno jer joj je već bila dosta svega, pa ju je s dijelom metle kojom je mela - udarila. Ova je uzvratila, te su se međusobno - počupale.

Cijeneći sve provedene dokaze, sud je utvrdio kako je okrivljenik počinio kazneno djelo kako mu je to optužnicom stavljeno na teret. Ustrajno je i kroz dulje vrijeme pratio oštećenicu i nastojao s njom uspostaviti neželjeni kontakt čime je kod nje izazvao tjeskobu i strah za njezinu sigurnost, pa je time i takvim ponašanjem ostvario sva bitna obilježja kaznenog djela protiv osobne slobode - nametljivog ponašanja.

U obrazloženju presude smatra se da je izrečena kazna primjerena obliku krivnje počinitelja, pogibeljnosti predmetnog kaznenog djela i posljedicama koje je prouzročilo, te da će izrečena će sankcija utjecati na okrivljenika i na sve druge građane da ubuduće ne čine kaznena djela i da poštuju pravni poredak.

Odlučujući o vrsti i mjeri kaznenopravne sankcije sud je okrivljeniku kao olakotno cijenio to što dosad nije kazneno kažnjavan, da je sudionik Domovinskog rata 1991.-1993. i odlikovan Spomenicom Domovinskog rata. Postojanje otegotnih okolnosti nije utvrđeno.

03. svibanj 2024 00:52