StoryEditorOCM
4 kantunaZRINKO PERICA

Bivši načelnik zadarskog ‘krima‘ mora u zatvor: uzimao novac iz policijske blagajne za ‘informatore‘ i troškove krim obrada, pa tvrdi da mu je sve namješteno zbog Zrća!

Piše Božana Sviličić
11. siječnja 2023. - 22:07

Bivši načelnik Kriminalističkog odjela zadarske policije, 54-godišnji Zrinko Perica, koji je uhićen u akciji USKOK-a u veljači 2016. godine u svojoj obiteljskoj kući u Dragama, u utorak je na Županijskom sudu u Zadru preuzeo rješenje kojim će biti upućen na izdržavanje kazne zatvora od osam mjeseci zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Ukoliko u roku od tri dana ne podnese molbu za odgodu, mora se 26. siječnja javiti u Centar za dijagnostiku u Zagrebu odakle će biti upućen na izdržavanje kazne u jednu od hrvatskih kaznionica.

Optužnicom USKOK-a iz veljače 2016. godine, teretio se da je od 2013. do svibnja 2015. godine iz policijske blagajne za operativne troškove, iz koje se plaćaju ‘informatori‘ i podmiruju troškovi kriminalističkih obrada, uzeo tridesetak tisuća kuna za privatne potrebe.

Prema optužnici, blagajniku Hrvoju Zankiju naredio je da mu da novac, iako je bio svjestan da ga ne smije koristiti u privatne svrhe. U blagajnu je u međuvremenu vratio 21 tisuću kuna, a ostalo mu je 9100 kuna ‘duga‘, što se vodi kao protupravna imovinska korist koju je dobio zlouporabom položaja i ovlasti.

Sudilo mu se na Županijskom sudu u Splitu gdje je Perica je u svojoj obrani rekao kako novac nije koristio privatno, već za ‘operativne akcije‘. Istaknuo je kako mu je sve namješteno kako bi se diskreditirao i maknuo s posla. Motiv ‘viših istanci‘ je bio taj što je on pred sezonu 2014. godine nastojao usmjeriti policijske akcije na organiziranu distribuciju droge i organiziranu prostituciju na Zrću.

Naglasio je kako je zanimljivo da se tri dana nakon njegovog udaljenja s posla naglo našao manjak u blagajni. Naveo je i kako smatra da je Zanki imao motiv za osvetu jer mu nije oprostio što nije postao načelnik Operativne analitike PU zadarske.

Zanki je pak posvjedočio kako mu je u više prigoda isplaćivao novac za osobne potrebe jer je bio prisiljen i bojao se za sigurnost i egzistenciju.

Sudac Zoran Ivanišević osudio je Pericu u ponovljenom suđenju prošle godine na osam mjeseci bezuvjetne zatvorske kazne, te na još sedam mjeseci koje neće odležati ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo.

U prvom je postupku Perica koji danas radi za u jednoj tvrtki za izradu stolarije, bio osuđen na godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine. Vrhovni sud je ukinuo tu presudu dajući uputu novom sudskom vijeću da prije donošenja nove mora voditi posebno računa o tijeku uzimanja i vraćanja novca, poduzetim nadzorima i razmjeru između ukupno uzetog novca i svote za koju se tereti da je Perica prisvojio. Navodno je u jednom navratu novac koristio i za popravak akumulatora na automobilu.

Županijski sud u Splitu dostavio je 7. prosinca 2022. godine referadi izvršenja Županijskog suda u Zadru pravomoćnu presudu Županijskog suda u Splitu od 17. studenog 2021., te presudu Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske od 13. listopada 2022.

Sutkinja izvršenja Županijskog suda u Zadru Dijana Grancarić 8. prosinca 2022. uputila je poziv Perici radi uručenja rješenja o upućivanju na izdržavanje kazne zatvora za dan 10. siječnja 2023.

- Dana 10. siječnja 2023. u referadu izvršenja Županijskog suda u Zadru po pozivu je pristupio osuđenik Zrinko Perica kojemu je na ročištu uručeno rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od osam mjeseci u Centar za dijagnostiku u Zagrebu gdje se mora javiti dana 26. siječnja 2023. Prema Zakonu o izvršavanju kazne zatvora dan javljanja u zatvor mora biti određen tako da od uručenja rješenja o upućivanju do javljanja u zatvor mora proći najmanje pet, a najviše petnaest dana, s time da osuđenik može na vlastiti zahtjev biti upućen na izdržavanje kazne i prije proteka toga roka- rekla je sutkinja Grancarić, te dodala kako je Perica nakon što mu je uručeno rješenje poučen o pravu na podnošenje molbe za odgodu izvršavanja kazne zatvora.

Hoće li Perica poslati molbu za odgodom izvršenja zatvorske kazne još nije službeno poznato.

 

Živio kod punca, a prijavio da živi u Benkovcu

Uz ovaj postupak Perici se na Općinskom sudu u Zadru sudi za kazneno djelo prevare jer je lažnom prijavom prebivališta zarađivao na povratu poreza i putnim troškovima.

Teretilo ga se da je od 20. veljače 2003. do 23. veljače 2012. u Benkovcu i Zadru počinio kazneno djelo prijevare.

Koristio je činjenicu da je od rođenja imao prijavljeno prebivalište u mjestu koje se nalazi na području posebne državne skrbi druge skupine, iako je s obitelji stvarno živio u kući u vlasništvu punca u drugom mjestu na području posebne državne skrbi treće skupine.

Od 9. siječnja 2003. do 12. srpnja 2004. lažno je prikazao poslodavcu da stvarno svakodnevno putuje na posao u Zadar iz mjesta gdje ima prijavljeno prebivalište iako je stvarno putovao u Zadar iz drugog mjesta.

Tako je primio ukupno 29.048,00 kuna naknade putnih troškova iako mu je trebalo isplatiti naknadu stvarnih putnih troškova u iznosu od 11.296 kuna. Time mu je iznos od 17.752 nepripadno isplaćen čime se okoristio na štetu Republike Hrvatske za ukupno 41.083,26 kuna.

 

 

24. svibanj 2024 05:49