StoryEditorOCM
4 kantunaDAN ŽUPANIJE

Božidar Longin: Zadarska županija danas je među četiri najrazvijenije u RH, to nije došlo slučajno

Piše Sponzorirani sadržaj
14. travnja 2024. - 19:12

- Ponosan sam što sam na čelu županije koja se nakon teškog razaranja u Domovinskom ratu kroz ovih 30-ak godina izdignula poput Feniksa i danas je među četiri najrazvijenije županije u Hrvatskoj, kaže župan Božidar Longin u uvodu našeg prigodnog razgovora vođenog uoči Dana Zadarske županije.

- Trenutno se u Zadarskoj županiji provode projekti vrijedni više od 600 milijuna eura. Posebno me vesele pozitivni gospodarski pokazatelji u našoj županiji - porast izvoza, prosječnih plaća, ali i ono što je posebno važno – značajno povećanje radnih mjesta. Mi smo danas županija u koju se useljava, a ne iz koje se iseljava i to pokazuju konkretne brojke, tvrdi župan Longin i dodaje da je to zasluga dobre suradnje na svim razinama. 

- Hvala Vladi RH, premijeru, našim ministrima i državnim tajnicima, saborskim zastupnicima, našim gradonačelnicima i načelnicima svakom - dobronamjernom čovjeku! Sinergija je ključ uspjeha, kao i kvalitetna suradnja s gospodarstvenicima i našim Sveučilištem koji su generatori razvoja našeg kraja. Pokazalo se to nizom projekata koje smo uspješno proveli, dodaje župan Longin. 

Nisu ovo političke poruke zbog nadolazećih izbora? 

- Ne, pa to dokazuju konkretne brojke. Zadarska županija je i dalje veliko gradilište: od dječjih vrtića, niza projekata vodno-komunalne infrastrukture, grade se i nove škole, luke, prometnice, kulturni objekti, hospicij Babindub, Poljoprivredno-edukacijski centar u Zemuniku, azil za životinje, a modernizira se i proširuje Zračna luka Zadar. Gledajte, samo u proteklih 5,6 godina u našoj je županiji izgrađeno ili dograđeno 50 dječjih vrtića europskim i nacionalnim sredstvima, Zadarska županija pomogla je u izgradnji i opremanju 40 dječjih igrališta diljem županije, gradimo novu Medicinsku školu, opremili smo Strukovnu školu, novu zgradu zadarskog sveučilišta u bivšoj Tehničkoj školi, novi studentski kampus…

image

Andrej Plenkovic, Šime Erlić i Božidar Longin

Zvonko Pavic/Cropix

Koji vam je od tih projekata posebno drag?

- Svaki od njih je važan. Ipak, izdvojio bih recimo Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima koji je projekt stoljeća, njime ćemo riješiti sve postojeća odlagališta otpada pa i onaj najveći u Diklu. Pogledajte kako samo Zagreb muku muči s otpadom, a mi smo deset godina ispred njih. Također, nekako se već zaboravlja da smo tek prije šest godina počeli opremati novu Polikliniku koja je sad moderni zdravstveni centar, a u međuvremenu smo napravili i novu zgradu Dnevnih bolnica. Zdravstvo nam je posljednjih godina bilo na prvom mjestu, tako da sam posebno ponosan na sve što smo napravili u zdravstvu, posebno u opremanju i modernizaciji Opće bolnice Zadar. Pred nama su i velike investicije u razvoj biogradske bolnice i Psihijatrijske bolnice Ugljan koje imaju veliku perspektivu u zdravstvenom turizmu.

Većina je tih sredstava ipak išla iz EU fondova?

- Naravno, jer to je jedna od najvažnijih prednosti našeg članstva u Europskoj uniji. To su sredstva koja mi, objektivno, nikad ne bismo imali na raspolaganju. EU projekti su promijenili Zadarsku županiju nabolje. Njima smo izgradili zadarsku rivu, luku Sali, ribarske luke u Kalima i Zadru, niz kulturnih objekata poput Kneževe i Providurove palače, a prije nekoliko dana u samom susjedstvu Doma županije otvoren je predivan, obnovljeni kompleks Sv. Nikole, UNESCO-v centar za podvodnu arheologiju. Hrvatska je danas utjecajna članica EU-a koja se razvija brže od europskog prosjeka uvelike zahvaljujući rekordnim EU sredstvima za koja su se izborili Vlada i premijer Andrej Plenković. Ono što je posebno važno naglasiti – ništa od ovoga nije došlo slučajno! To je rezultat znanja, stručnosti i vrijednog rada, od nacionalne do lokalne razine. Jednako tako, ovaj snažan rast Zadarske županije plod je strateškog planiranja, vizije, političke stabilnosti i kontinuiteta. 

image
Jure Miskovic/Cropix

Ne govorite to zbog nadolazećih izbora?

- Naravno da ne, govorim to jer je realnost. Za ostvarenje svih nabrojanih projekata morate imati snažnog partnera, a mi smo ga imali u Vladi RH. Ne samo mi, već su Plenkovićeva Vlada i ministri pokazali nikad veću otvorenost prema županijama, gradovima, općinama. Pa nama su svaki tjedan u gostima ministri, državni tajnici… To nikada nije bio slučaj, a pogotovo kad je državu vodio SDP. 

U novoj financijskoj omotnici EU-a, Hrvatskoj je na raspolaganju gotovo 25 milijardi eura. 

- Usudio bih se reći da smo uvijek korak ispred ostalih pa je niz novih projekata koji su ispred nas. Pripremljeno je niz projekata s naglaskom na korištenje zelene energije, kao i nastavak izgradnje moderne cestovne, lučke, ali i željezničke infrastrukture. Željeznica je posebno važna i u kontekstu daljnjeg razvoja luke Gaženica i zato me veseli što su osigurana sredstva za obnovu željeznice Zadar – Knin koja uključuje izmještanje pruge iz Bibinja i Sukošana.

Važno je naglasiti da ćemo u Zadarskoj županiji, uz redovne operativne programe, po prvi puta moći koristiti i one namjenske. Osigurano je tako više do 25,5 milijuna eura za naše otoke, dodatnih 5,5 milijuna eura iz posebnog programa za Bukovicu i Ravne Kotare, a i Grad Zadar i njegovo urbano područje opet ima na raspolaganju sredstva iz ITU mehanizma i to zavidnih 43 milijuna eura, kroz koje će se izgraditi olimpijski bazen na Višnjiku, urediti park šuma Musapstan, tvrđava sv. Mihovila na otoku Ugljanu…

Ipak, meni je posebno stalo da riješimo pitanje vodovodizacije svih naših krajeva, uključujući i najudaljenije otoke. Stoga me jako veseli što je prije nekoliko dana potpisan ugovor za realizaciju tog projekta i to u nazočnosti premijera Plenkovića. To će sigurno dati ključni doprinos ravnomjernom razvoju svih naših krajeva, jer voda je izvor života.

More je i dalje jedan od naših najbogatijih resursa, jednako važno za gospodarstvo, prvenstveno ribarstvo i marikulturu, tako i za našu najvažniju granu - turizam. 

- Naravno, a nama mora biti cilj održivo korištenje mora, jer ga moramo sačuvati za generacije koje dolaze. Veseli me da turizam sve više prodire i u naše zaleđe, a čak i u lički dio Zadarske županije. Zajedno s našom Turističkom zajednicom, brendiramo našu županiju kao eno-gastro destinaciju, s ciljem povezivanja lokalne poljoprivredne proizvodnje i ponude s turizmom. Sve navedeno potvrđuje kako je u Zadarskoj županiji vrlo dinamično. Puno je kvalitetnih projekata, novih ideja, a sve to utječe na životni standard, ali i na ukupno životno zadovoljstvo naših stanovnika. Naravno da uvijek možemo i moramo bolje, i zato nastavljamo raditi, kreirati nove projekte, nove aktivnosti... 

image

Božidar Longin i Davor Božinović

Luka Gerlanc/Cropix

U ponedjeljak se održava Svečana sjednica Zadarske županije, a svoje će nagrade  preuzeti i laureati županijskih priznanja. 

- Na njih smo posebno ponosni i čestitam im na zasluženim nagradama. Svi su oni tijekom protekle godine djelovali i poslovali s iznimnim uspjehom i pridonosili općem dobru. Učinili su više, bolje, kreativnije, uspješnije… i time zaslužili ovo priznanje. Na poseban način čestitam fra Andriji Bilokapiću, velikom čovjeku i duhovnom autoritetu, dobitniku nagrade za životno djelo, a s pijetetom se prisjećamo i dobre duše Zadarske županije, pokojne Nives Kozulić koja je posthumno dobila priznanje, kojeg je svojim djelovanjem svakako zaslužila.

Na koncu, koristim priliku zahvaliti predsjedniku Skupštine i županijskim vijećnicima, koji su nas, u najvećoj mjeri konstruktivnim raspravama, poticali da budemo još bolji. Svi zajedno imamo zadaću i dalje raditi u tom smjeru i truditi se da naša županija i dalje bude mjesto ugodnog i sretnog življenja. Siguran sam da ćemo na istom valu, uspjeha i postignuća, nastaviti ploviti ususret svim izazovima koji su pred nama. Svim našim stanovnicima čestitam Dan Zadarske županije.  

25. travanj 2024 13:49