StoryEditorOCM
4 kantunaVIŠNJIK IDE DALJE

Čeka se građevinska dozvola za otvoreni olimpijski bazen s grijanom vodom i tribinom od 1.500 mjesta! Stižu dvorane za stolni tenis, boks i rukomet...

Piše Predrag Opačić
2. ožujka 2021. - 22:01
Gradonačelnik Branko Dukić i direktor SC Višnjik Denis Karlović na mjestu gdje će biti izgrađeno otvoreno plivališteLuka Gerlanc/Cropix

Sportska infrastruktura u Zadru uskoro bi trebala biti bogatija za jedan dugo očekivani objekt: Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo predan je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju otvorenog olimpijskog bazena na Višnjiku! Potvrdio nam je to direktor „Višnjika” Denis Karlović koji u vrlo kratkom roku očekuje izdavanje građevinske dozvole.

- Izgradnjom tog kapitalnog projekta bi taj dio Višnjika bio praktično završen. Olimpijski bazen će biti izgrađen u neposrednoj blizini postojećeg zatvorenog plivališta s kojim će biti „spojen”, kako je projektnom dokumentacijom i bilo predviđeno, kaže Denis Karlović.

Kada je započela izrada projektne dokumentacije?

- Inicijativu za izradu projektne dokumentacije pokrenuo je gradonačelnik Branko Dukić koji je o namjeri izgradnje olimpijskog bazena govorio i na jednoj od sjednica Gradskog vijeća. Izrada projektne dokumentacije trajala je dva mjeseca.

Tko je radio dokumentaciju i koliko je to koštalo?

- Dokumentaciju je izradila tvrtka „Konus” i to za iznos od 189.000 kuna.

O otvorenom se bazenu dugo pričalo, nekada se spominjala i izgradnja akvaparka kao komercijalnog sadržaja . Je li i to ostalo u planovima Višnjika?

- Uz olimpijski bazen, u budućnosti će na površini od preko 10.000 četvornih metara biti izgrađeni i odvojeni bazen za skokove u vodu i akvapark. Vjerujem da će se za to tražiti strateškog partnera, a za te će projekte naknadno biti rađena nova projektna dokumentacija. Zasada smo se skoncentrirali na otvoreno olimpijsko plivalište.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Imate li procjenu ukupne vrijednosti izgradnje olimpijskog bazena?

- Radi se o oko deset milijuna kuna.

Zar se nije svojedobno govorilo o otvorenom bazenu teškom preko 40 milijuna kuna?

- Ne treba zaboraviti da smo u sklopu sadašnjeg zatvorenog plivališta već riješili kompletnu infrastrukturu i za otvoreni olimpijski bazen. U neposrednoj je blizini energana Višnjika, pa je vrijednost investicije smanjena zbog toga, ali i zbog solara i već mogućih svih potrebnih komunalnih priključaka. Da ne zaboravim, Zadrani će dobiti otvoreni bazen olimpijskih dimenzija s grijanom vodom, što u našim klimatskim uvjetima nije tehnički zahtjevno ni neizvedivo.

A tribine s ložama?

- Po važećim urbanističkom planu bila je predviđena tribina s oko 5.000 mjesta, ali tu će doći do promjene, jer smo se odlučili za jedno racionalnije rješenje. Tribina će, naravno, postojati, ali bitno manja, teško mi je reći koliko će mjesta imati, možda do 1.500. To ne samo što je racionalnije kod izgradnje, nego je racionalnije i u „trošenju” preostalih slobodnih prostora na Višnjiku, jer nam je stalo da na Višnjik stane što više sadržaja potrebnih građanima, rekreativcima i sportašima. Uostalom, u organizaciji važnih teniskih mečeva se pokazalo da montažne tribine s čak 8.000 mjesta u potpunosti zadovoljavaju sve potrebe i kriterije.  Mi sada na zatvorenom plivalištu imamo preko 500 korisnika, a s izgradnjom otvorenog olimpijskog bazena još ćemo kvalitetnije zadovoljiti potrebe i građana i sportaša i rekreativaca. U svemu tome, naš je prioritetni cilj zadržati javni karakter i potpunu dostupnost svih sadržaja i objekata Višnjika svim građanima Zadra.

Montažne dvorane za rukomet, boks i stolni tenis

- U planu nam je i izgradnja tri dodatne montažne dvorane namijenjene boksu, stolnom tenisu i rukometu. Na tome radimo u suradnji i uz poticaj nacionalnih saveza tih sportova i Hrvatskog olimpijskog odbora. Kada sve to bude završeno, Višnjik će biti jedinstveni „olimpijski centar” u Hrvatskoj idealan ne samo za organizaciju brojnih natjecanja, nego i za pripreme sportaša. Pogotovo što je tekućim izmjenama i dopunama urbanističkog plana ostala predviđena izgradnja hotela na sadašnjem parkingu. Odluku o tome donijet će Gradsko vijeće. Mislimo da je „preseljenje” hotela i to bez nekada predviđene poslovne zgrade, racionalnije rješenje jer bismo time rasteretili dječje igralište, najavljuje Denis Karlović.

"Balon" na Teniskom centru

- Naš Teniski centar s ukupno deset terena uskoro će dobiti „balon” kojim će biti obuhvaćena tri betonska igrališta čime će biti omogućeno igranje tenisa i u zimskim mjesecima. Ukupna vrijednost tog zahvata je 800.000 kuna, a Središnji ured za sport i nadležno Ministarstvo turizma i sporta su ga sufinancirali s 325.000 kuna. Moram kazati da su prethodno s pola milijuna kuna pomogli i u izgradnji teniskih terena, a mi smo u svemu tom imali i potporu gradonačelnika Dukića i Grada Zadra. Javni natječaj upravo traje, a kada sve bude okončano, Zadar će imati jedan od najatraktivnijih teniskih centara koji je pogodan za organizaciju najzahtjevnijih sportskih priredbi, kaže direktor Karlović.

19. travanj 2024 04:08