StoryEditorOCM
4 kantunaPREMIUM DALMACIJA

Foto: CGO Biljane Donje - u siječnju stiže struja, na proljeće kreće probni rad. Stručnjaci tvrde da Zadar i Zadarska županija mogu biti ponosni

Piše P.O.
27. prosinca 2022. - 09:30

Do kraja sljedeće godine Zadar će postati četvrti grad u Hrvatskoj i drugi u Dalmaciji s izgrađenim centrom za gospodarenje otpadom puštenim u pogon. Na preko 40 hektara zemljišta do tada će biti izgrađen i otvoren CGO Biljane Donje koji će zbrinjavanjem otpada pokrivati ne samo područje Zadarske županije, nego i pola susjedne Ličko-senjske županije, jer će sedam općina i gradovi Gospić i Novalja otpad sa svog područja zbrinjavati u zadarskom, dok će Senj i ostatak Like problem riješiti u riječkom centru.

Priča o ovom projektu u Zadru se počela odmotavati još 2006. godine, tri godine kasnije izrađena je studija utjecaja na okoliš, a nakon trogodišnjeg čekanja na sanitarnu zaštitu izvorišta, sve se ozbiljnije pokrenulo 2012. godine, da bi konačno 2016. bio potpisan ugovor o sufinanciranju. A onda je 3,5 godine potrošeno na provođenje natječaja za izbor izvođača radova na kojem je konačno s cijenom od 368 milijuna kuna pobijedio slovenski konzorcij "Riko". Ali, kada su radovi već započeli, zbog pandemije i rata u Ukrajini, tržište je podivljalo, pa je na kraju Vlada morala donijeti odluku o načinu i uvjetima pod kojima će se izvođačima radova priznati povećanje cijena. Zato, sve dok CGO ne bude završen, nije moguće precizno odrediti cijenu izvođenja radova.

-Kada utrošimo sva EU sredstva koja su nam na raspolaganju znat ćemo i koliko nam nedostaje. Spremni smo i zato, jer planiramo da tvrtka "EKO" uđe u kredit koji bi se vraćao iz našeg poslovanja, objašnjava Dino Perović, direktor tvrtke "EKO" koja vodi cijeli projekt.

Odavno su, u Biogradu, Gračacu i na Pagu, izgrađene i tri pretovarne stanice, dok onu na području Like "o svom trošku" rade Gospić i Ličko-senjska županija. Bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda iznose nešto više od 370 milijuna kuna (76 posto), nacionalni udio kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je dodatnih 66,7 milijuna kuna ii 13 posto, a preostalih deset posto od 48,6 milijuna pokrivaju Grad Zadar, Grad Benkovac i Zadarska županija sukladno suvlasničkim udjelima u tvrtki "EKO".

Sve zajedno, CGO u Biljanima Donjim je projekt koji će premašiti ukupni iznos od oko pola milijarde kuna.

-U siječnju iduće godine CGO će dobiti privremeni priključak za električnu energiju koji će nam biti dovoljan za rad, sve dok ne budu završeni već započeti radovi na izgradnji nove trafostanice. U siječnju planiramo i potpuno preseljenje tvrtke u Biljane Donje, jer je upravna zgrada odavno gotova, kaže Perović koji vodi tvrtku od 20 zaposlenika.

Njihov broj po novoj će sistematizaciji biti bitno uvećan jer bi "EKO", kada CGO bude u punom pogonu, trebao zapošljavati 90 ljudi. Perović podsjeća da bi CGO u probni rad trebao krenuti na proljeće iduće godine.

-Do danas smo utrošili oko 40 posto europskih sredstava. Dobili smo većinu mobilne opreme vrijedne 50 milijuna eura – kamione, utovarivače, bagere, kontejnere..., a iza Nove godine izabrana talijanska tvrtka nam dolazi montirati preostalu opremu i MBO pogon, što je 50 posto investicije. Podsjećam, probni rad će trajati šest mjeseci i ja se nadam da ćemo do kraja godine uspjeti završiti cijeli projekt, kaže Perović.

Na obradu u CGO Biljane Donje trebalo bi stizati oko 100.000 tona otpada od čega je 75.000 tona miješanog otpada, dok ostalo otpada na biološki otpad i strukturni materijal. Nekadašnja analiza, dok je projekt još bio u začetku, procjenjivala je da bi cijena obrade otpada trebala narasti za 68 posto i iznositi oko 65 eura po toni. Tek treba vidjeti što će pokazati nova analiza, ali je prilično realna procjena da bi domaćinstva u Zadarskoj i Ličko-senjskoj županiji mogla za zbrinjavanje otpada plaćati i dvostruko veću cijenu od sadašnje.

"Zadar i Zadarska županija mogu biti ponosni!"

- Zadar i Zadarska županija mogu biti ponosni na "svoj" centar za gospodarenje otpadom! Radi se o velikim projektima koji su izuzetno zahtjevni, procedure su dugotrajne, vrijeme odnosi i provođenje obveznih javnih nabava, a samo priprema dokumentacije traje i po sedam ili osam godina. Zato je veliki benefit imati takvo postrojenje. Otpad i njegovo zbrinjavanje često se koristi u političke svrhe, mijenjaju se smjerovi i strategije, a politika povremeno donosi loše i neprovodive odluke. Hrvatskoj treba konsenzus na visokoj razini, a Zadar i Zadarska županija su kroz proteklo razdoblje imali kvalitetan stručni kadar i politički kontinuitet i u tome je razlog zbog kojeg sada imaju i Centar za gospodarenje otpadom, kaže dr. Aleksandra Anić Vučinić iz Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom.

HUGO i Geotehnički fakultet ovog su tjedna u Zagrebu organizirali Konferenciju čiji su sudionici posjetili CGO Biljane Donje kao reprezentativni primjer izgradnje ovakvih projekata. Ali, što će se događati u onim hrvatskim županijama koje nisu ni blizu realizaciji i izgradnji centara?

-Hrvatska trenutno radi novi Plan gospodarenja otpadom. S obzirom da je EU sredstava za ovu namjenu jako malo, preostale su samo dvije opcije: ili će se u izgradnju centara ići kroz privatno-javno partnerstvo, za što u EU postoje primjeri, ili će se županije zaduživati i svoje centre za gospodarenje otpadom graditi kreditima. Problem je u tome što će oni koji centre ne izgrade, kasnije biti podložni penalizaciji, kaže dr. Anić Vučinić.

10. svibanj 2024 08:03