StoryEditorOCM
4 kantunaIVAN RAKITIĆ 48 SATI UOČI FINALA:

'Danas je najljepše biti Hrvat, Dalić je jedinstveni trener, a bio sam jako sretan kada sam vidio tko nam sudi!'

13. srpnja 2018. - 20:23
rakitic

Dva dana nakon spektakularnog polufinala protiv Engleske i dva dana uoči finala s Francuzima hrvatski je dokapetan Ivan Rakitić  izašao pred novinare, donose Sportske novosti. 'Raketa' je dva dana uoči Engleza ležao u krevetu s temperaturom 39, očekivali bismo od prosječne osobe da bi nakon toga teško podnijela velike napore, ali naš je fantastični veznjak u tom susretu bio drugi hrvatski nogometaš koji je pretrčao najviše kilometara, odmah nakon Marcela Brozovića koji je pretrčao rekord svjetskih prvenstava - 16,34 km. Ivan je pretrčao čak 14,5 km!

Kako se osjećate uoči utakmice?

"Nema ljepšeg osjećaja nego danas biti Hrvat. Kada sam odlučivao hoću li igrati za Hrvatsku, sanjaš da ćeš igrati finala, ali treba to ispuniti."

Odigrali ste više od 70 utakmica ove sezone...

"Čuo sam i ja za tu brojku, stvarno nevjerojatno. Ali snage će biti i viška. Samo treba pogledati snimke iz naše zemlje da vidite svu tu sreću. Od prvoga dana to traje, toliki ponos, tolika sreća, takvo zajedništvo. To je povijesna utakmica ne za nas 11 ili 23, nego za četiri milijuna Hrvata. Ako treba, nosit ćemo jedne druge. To je najveća utakmica za nas, dat ćemo sve od sebe. Daj Bože da ispadne kako treba."

Nestor Pitana sudac?

"Jako sam sretan kada sam vidio da je on sudac u finalu. Imali smo tu sreću da vidimo kako je s njima u toj utakmici s Danskom. Prije svega, ima fantastičan odnos s nama na travnjaku. I njegovi su pomoćnici to fantastično odradili. Za njega je to najveća utakmica u karijeri. Nadam se da će mi nakon utakmice čestitati na tituli, a ja njemu na dobrom suđenju."

Pada li tetovaža ako osvojimo prvenstvo?

"Dao Bog da dođe do toga, pa ako treba na čelu. Tu ima dovoljno mjesta. Samo da vidimo hoće li žena odobriti."

Želja za osvetom Francuzima za 98'?

"Ne sjećam se da ima i još jedan igrač koji još igra. Razumijemo da je to bilo nešto posebno, ali sad to moramo ostaviti iza sebe. Toliko smo godina sanjali Thurama i ona njegova dva gola. To treba zaboraviti. Mi sanjamo taj pehar već toliko godina i dat ćemo sve od sebe da dođe u Hrvatsku."

Koja je tajna tako male zemlje koja je uspješna u toliko sportova?

"To je poseban osjećaj koji osjećamo prema državi. Kad obučeš taj sveti dres, kao da si netko drugi. Imamo to zajedništvo koje nas gura u svim sportovima."

O glutenu, dijeti i podršci Novaka Đokovića...

"Kada smo krenuli u sezonu, u Barceloni su me testirali i imao sam nekih problema. Osjećaj nije bio dobar, napravili smo testiranje i vidjeli smo da imam problem s glutenom. Nakon dva mjeseca bez glutena shvatili smo da mi je puno bolje bez toga. Navikao sam i ukućane na to i svima nam je mnogo bolje. Što se Đokovića tiče, on nas je podržao. Njega iznimno cijenim, kapa mu do poda, fantastičan je kao sportaš, a još veći kao osoba. Navijat ću za njega u Wimbledonu."

Bi li prihvatio kraj karijere za titulu prvaka?

"Bacio bih kopačke. Sve dajem za zajednički uspjeh. Svi dajemo sve jedan za drugog,."

Luka Modrić?

"Ja mislim da Zlatnu loptu mora osvojiti jedan Hrvat, a mi podržavamo našeg kapetana i ja mislim da bi to trebao biti Luka Modrić.

Suigrači iz Barcelone?

"Kratko sam se čuo s Umtitijem, ali jako kratko. Zaželjeli smo si puno sreće, ali nismo previše razgovarali o samoj utakmici."

Dalić i njegove metode...

"Ja sam izbornika upoznao prije nekih devet godina. Ja mislim da svi možemo reći da je na svoj način jedinstven trener. Ima svoj način da bude blizak igračima, ali da bude profesionalac. Ima tu volju da ne spava danima, ali i da pripremi svoju momčad na pravi način. Također moram pohvaliti i naš stožer, bez njih ne bi to sve bilo moguće."

Stiglo je i pitanje o izborniku Srbije Mladenu Krstajiću...

"Čuli smo se, najviše s njim od svih koji nisu dio hrvatske reprezentacje. Za mene je jedan od najbližih prijatelja. Više mi je od brata. Pratim ga, volim ga kao dio obitelji. Želim mu puno sreće i da ovaj prvi korak koji su napravili bude poticaj za daljnji uspjeh.

Kalinić?

"Nemamo što pričati previše o tome. Razumijem i vas da nešto morate pisati, ali nije se dogodilo nešto o čemu bismo trebali loše misliti. I cijela situacija s Vidom je, nadam se, zaboravljena. Mi smo tu da napravimo veliki uspjeh, uživamo u svakom trenutku."

O Francuzima?

"Naravno da smo počeli gledati njihove utakmice i proučavati ih. Zaslužili su biti u finalu, imaju fantastične igrače - kako u napadu, tako i u obrani. Mi naravno moramo razmišljati i o sebi. Oni će biti spremni kao i mi. Njihova želja će biti ogromna kao i naša. Nadam se da i oni razmišljaju o nama kao i mi o njima i da zbog toga neće moći spavati. Želim im puno sreće, ali naravno, nama želim više!"

26. travanj 2024 17:24