StoryEditorOCM
4 kantunaEKSKLUZIVNO

Dr. Željko Čulina: Ne osjećam se odgovornim. Spavam mirno. Ali ako se otkrije neki propust bolnice, spreman sam preuzeti odgovornost!

Piše Ivica Nevešćanin
5. rujna 2024. - 20:05

- Ne osjećam se odgovornim. Ja spavam mirno. Ali ako sudski postupak otkrije da je bilo nekih propusta od strane bolnice, spreman sam preuzeti odgovornost - kaže dr. Željko Čulina, ravnatelj Opće bolnice Zadar, koja se prošlog tjedna našla u središtu domaće javnosti nakon što je policija podnijela kaznenu prijavu protiv dvoje liječnika.

Prof. prim. dr. sc. Suzana Konjevoda, voditeljica Odjela za oftalmologiju i optometriju, i njezin kolega doc. dr. Samir Čanović, prijavljeni su za zlouporabu položaja i ovlast te krivotvorenje službene dokumentacije. Dr. Konjevoda se tereti da je kao šefica odjela neosnovano odobravala plaćene dopuste dr. Samiru Čanoviću, a on je tijekom tih dopusta obavljao medicinske preglede i zahvate u privatnoj poliklinici "Lacrima" u vlasništvu dr. Konjevoda. Sumnja se da su tako OB Zadar oštetili za 25 tisuća eura, a privatnoj poliklinici ostvarili imovinsku korist veću od 55 tisuća eura.

Dr. Konjevoda je bila u policijskom pritvoru, a nakon što je ispitana u Županijskom državnom odvjetništvu, puštena je na slobodu uz mjere opreza. Do završetka istrage dr. Konjevoda ne smije obnašati dužnost voditeljice odjela, a zabranjeno joj je i komunikacija s dr. Čanovićem.

Ekskluzivni razgovor s ravnateljem Čulinom vodili smo dok je Odjel oftalmologije drugi dan češljala inspekcija HZZO-a. Došli su u ponedjeljak i ostali do kraja srijede. Do kraja tjedna pak trebalo bi biti poznato je li dr. Čulina jedini kandidat za novog ravnatelja OB Zadar. Ako se potvrde nagađanja da neće imati konkurenciju, na čelu zadarske bolnice sigurno će provest i treći uzastopni mandat.

- Znate, moja obitelj se bavila pripremnim radovima u građevini, imali su bagere i kamione. Kao mladić sam naučio s njima rukovati pa sam tako, među ostalim, s bagerom radio i na pripremi zemljišta za novu zgradu Poliklinike. Ta ista Poliklinika je, tridesetak godina kasnije, u mom ravnateljskom mandatu, otvorena i integrirana u bolnički sustav, na što sam jako ponosan – priča nam dr. Čulina dok ga fotografiramo u njegovom uredu. 

Razgovor s ravnateljem Čulinom Zadarski.hr će objaviti u tri nastavka. U prvom dijelu tema je aktualni slučaj prijavljenih liječnika i stanje na Oftalmologiji.

image

Željko Čulina, ravnatelj Opće bolnice Zadar
 

Zvonko Pavic/Cropix

Što inspektori HZZO-a provjeravaju i što su dosad utvrdili?

- HZZO je došao zbog slučaja naših djelatnika, profesorice Konjevode i dr. Čanovića, koja je bila privedena od strane policije u Županijsko državno odvjetništvo. HZZO je u ponedjeljak zatražio uvid u svu relevantnu dokumentaciju potrebnu da provjere kako je doktorica Konjevoda vodila odjel, kako se vodila evidencija rada, koliko je zahvata odrađeno na samom odjelu, ali i u ambulanti, tako da njihov nadzor još traje.

Nadzor se provodi samo nad radom dr. Konjevoda ili i nad radom dr. Čanovića?

- HZZO provodi nadzor nad cijelim Odjelom za oftalmologiju i optometriju.

Je li HZZO dosad pronašao nešto što vi niste znali?

- HZZO je u obvezi dostaviti Izvješće o provedenoj kontroli u roku od petnaest dana od provođenja nadzora. Oni će tu ostati do sutra (srijeda, op.a.) i sve što im bude potrebno od dokumentacije dobit će na uvid.

Što ako nalaz HZZO-a bude pozitivan, a što ako bude negativan?

- Ako bude pozitivan, bolnica će morati reagirati, odnosno poduzeti određene korake, u skladu sa zakonom.

Osjećate li se kao ravnatelj odgovornim za ovo što se dogodilo?

- Ne, ne osjećam se odgovornim. Kao ravnatelj imam obvezu, u skladu s važećim pravilnikom, izdati suglasnost kolegama liječnicima za njihov dopunski rad.

Dr. Konjevoda i dr. Čanović sumnjiče se za zlouporabu položaja i ovlasti u bolnici, jeste li kao ravnatelj primijetili da rade nešto protivno zakonu?

- Ne, nisam primijetio da rade nešto protivno zakonu, u suprotnom bi uprava bolnice poduzela određene mjere.

Ako su dobili vašu suglasnost, znači li to da su u bolnici ispunjavali svoje radne obveze, da nisu imali liste čekanja za preglede, zahvate...?

- Liste čekanja pratimo tjedno i mjesečno na svim odjelima i to radimo u suradnji s Ministarstvom zdravstva koje ima direktni uvid u sve naše liste čekanja. Naša obveza, po zadnjem naputku, bila je da sve liste čekanja moramo svesti ispod 270 dana, što smo mi i napravili. Vodimo računa da niti jedan zahvat, niti pretraga, ne budu preko tih 270 dana.

Koliko se čeka na Oftalmologiji?

- Unutar granice od 270 dana. Ne samo kod dr. Konjevoda i dr. Čanovića. Svi dijagnostički postupci u bolnici odrađuju se unutar 270 dana.

Županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač je prije godinu dana javno optužio dr. Konjevoda i dr. Čanović da su privatizirali odjel, da je zbog toga odjel napustilo šest mladih liječnika jer ih diskriminiraju, ne dozvoljavaju im zahvate... Pupić Bakrač u tome doduše ima i privatni motiv, na odjelu mu je radila nevjesta koja je nezadovoljna stanjem otišla. Kako sve to komentirate?

- Odjel funkcionira. Profesorica Konjevoda je voditeljica Odjela, ona organizira rad Odjela. Istina, dr. Čanović obavlja najviše operativnih zahvata, ali ih rade i svi drugi liječnici.

Mlađi liječnici nisu diskriminirani i ne omogućava im se napredak?

- Svi su oni radili na Odjelu i imali su mogućnost razvijati se. Govorio sam im, ako treba i ja ću biti prisutan dok se rade zahvati tako da tu ne bude problema. Svaki liječnik može svog pacijenta operirati, naravno ako je to potrebno.

image

Članovi Akcije mladih na konferenciji za novinare ispred upravne zgrade OB Zadar komentirali su prijave protiv liječnika
Na fotografiji: Ante Rubesa, Marko Pupić Bakrač

Luka Gerlanc/Cropix

Jeste li bili u prilici osobno nadzirati rad osumnjičenih liječnika? Ipak se terete za krivotvorenje bolničke dokumentacije?

- Bolnica prati dnevni, tjedni i mjesečni rad liječnika. Nama je bitno jesu li ispunjeni uvjeti, primjerice da liste čekanja ne budu preko 270 dana. U njihovom slučaju je sve to zadovoljeno. Drugo, voditelji odjela i glavna sestra vode evidenciju radnog vremena, odnosno evidenciju o radnicima. Napominjem da je doktor Čanović 80 posto radnog vremena radi u bolnici.

Kakav je to model 80/20?

- Po ugovoru, on bi svakog dana u bolnici trebao raditi 6,5 sati. Proizlazi da je dr. Čanović nekad ostajao raditi osam sati, što mu je po svemu sudeći nadoknađivano i vođeno kroz evidenciju Odjela. Svaki liječnik po kolektivnom ugovoru ima pravo na plaćeni dopust zbog edukacije, smrti u obitelji, seljenje i sl. Po tome pravilniku i mi radimo. Dr. Čanović ima poseban uvjet rada u omjeru 80 posto vremena u bolnici, a 20 posto privatno.

Niste primijetili plaćeni dopust u kojem je radio u privatnoj poliklinici svoje šefice?

- Ne.

Niste nikad tražili pojačan nadzor njihovog radnog vremena i radnih sati?

- Ne, jer nije bilo pokazatelja da bi pojačanog nadzora trebalo biti. Naime, ključni krimen ovog događaja svodi se na to kako su vođeni i evidentirani radni sati za dr. Čanovića. Na Odjelu za oftalmologiju i optometriju radi se osam sati kroz tjedan te je uvedena pripravnost subotom, nedjeljom i blagdanom. U slučaju da se djelatnik odrekne prekovremenog rada za svaki odrađeni, a neplaćeni sat dužni ste mu po osnovi prekovremenog rada odobriti korištenje slobodnih dana prema ostvarenim satima prekovremenog rada u omjeru 1:1,5. 

Možete li to pojasniti? Je li njemu upisano više ili manje sati koje je radio na plaćenom dopustu?

- Raspored rada, evidencija radnog vremena predmet su istrage nadležnih tijela, kao i nadzora HZZO-a, te je za vidjeti do kud će doći njihovo utvrđivanje činjenica vezano za evidenciju za koju me pitate. 

Kako je došlo do prijave, je li ključan bio istup Marka Pupića Bakrača?

- Pretpostavljam da je istup Marka Pupić Bakrača bio ključan za podnošenje prijave.

Jeste li znali da istražitelji provede izvide za to dvoje liječnika?

- Bolnica kao i stručne službe uredno surađuje sa svim istražnim tijelima, u skladu s našim zakonskim obvezama.

Ipak vas je iznenadila informacija da su njih dvoje kazneno prijavljeni?

- Bio sam zatečen kad ste me nazvali i rekli što se dogodilo. Neposredno nakon Vašeg poziva nazvala me prof. Konjevoda i zatražila razgovor. Ona je potvrdila da je privedena u Županijsko državno odvjetništvo dan prije. Nadalje, čekao sam da nam se službeno dostave mjere opreza od strane Županijskog državnog odvjetništva. Prema dostavljenim mjerama prof. Konjevoda ne može biti voditeljica odjela dok traje istraga. Odmah sam pokrenuo razrješenje s mjesta voditelja Odjela i postavio sam vršiteljicu dužnosti dr. Didović Pavičić.

Dr. Konjevoda dakle radi ali ne kao šefica odjela, a dr. Čanović?

- Ona normalno radi kao odjelni liječnik prema izrečenoj mjeri, dok je dr. Čanović na bolovanju. 

image

Ilustracija

Luka Gerlanc/Cropix

Treba li nakon ovog slučaja promijeniti praksu nadzora rada liječnika? Ako im se dokaže krivica, jeste li spremni snositi odgovornost?

- U svakom slučaju ako bude utvrđena neka greška ili propust ustanove normalno da ću kao ravnatelj snositi odgovornost.

Je li u tijeku neka nova istraga, odnosno suradnja bolnice s istražiteljima?

- U ovom trenutku po mojim saznanjima nema nove istrage.

Kako se nosite s napadima iz politike i medija zbog ovog, ali i drugih slučajeva oko rada bolnice?

- Ja mirno spavam, moja savjest je mirna. Sve što radimo, radimo javno i transparentno.

Koliko se čeka na preglede na Oftalmologiji? Ima li odjel dovoljno liječnika za normalno funkcioniranje?

- Oftalmologija je veliki odjel, i uključuje stacionar, dnevnu bolnicu, ambulantu... Na odjelu rade četiri specijalista, dva specijalizanta i jedna liječnik koji radi na četiri sata. Problem je migracija liječnika i medicinskih sestara što se zadnje vrijeme osjeća. Nama liječnici odlaze ali i dolaze u ustanovu. Prije dvije godine imali smo odlazak tri liječnika s Oftalmologije, ali smo to uspjeli nadoknaditi. Na natječaj se javio dječji oftalmolog iz Osijeka, potom smo raspisali dvije specijalizacije i primili dva mlada specijalizanta, ali njihova edukacija traje pet godina.

Tri liječnika koja su otišli otkaze su dali kako bi mogli raditi privatno, vjerojatno su smatrali da će im tamo biti bolje nego u bolnici. Niste ih mogli zaustaviti?

- Ne. Podsjećam da trošak specijalizacije po jednom liječniku Bolnicu dođe od 150 do 200 tisuća eura. Kolege su potpisale ugovor po kojem, ako odu prije vremena, moraju platiti odštetu. Tri kolegice su podnijele zahtjev za otkazivanjem ugovora o radu. Prve dvije po isteku ugovorne obveze koju su imale prema ustanovi. Treća kolegica je platila odštetu sukladno izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti. To nam predstavlja veliki problem, kada liječnici koje ste educirali, i koji sad trebaju početi liječiti pacijente, odlaze. To stvara velike probleme u organizaciji rada na Odjelu. Kad umjesto sedam, imate četiri specijalista, onda sustav u kojem je potrebno pregledati dnevno ambulantno preko stotinjak ljudi, postaje prenapregnut. Međutim, kolege se svojim radom i angažmanom svesrdno trude održati liste čekanja ispod određenih 270 dana.

------------------------------------------------

Drugi nastavak razgovora objavit ćemo u petak 6. rujna.

15. rujan 2024 17:42