StoryEditorOCM
4 kantunaIZVJEŠĆE O RADU

Dukić se pohvalio kapitalnim projektima, a oporbi poručio da znaju samo kritizirati; Jelavić, Malta, Zubčić i Kotlar opleli po gradonačelniku..

Piše Iva Ivanac
17. ožujka 2020. - 19:30

Umjesto uobičajenog aktualnog sata u utorak je Gradsko vijeće počeo predavanjem i odgovaranjem na pitanja vijećnika poznatog zadarskog epidemiologa Alana Medića o korona virusu. Tek nakon toga sjednica je krenula svojim regularnim tijekom, a prva točka "na udaru" bio je izvještaj gradonačelnika o radu za razdoblje od srpnja do prosinca prošle godine. Kao i uvijek do sada, Branko Dukić se pohvalio svim svojim "kapitalnim projektima". 

- Mocire - započeli radovi; aglomeracija Zadar-Petrčane - raspisuju se natječaj; poticana stanogradnja na Crvenim kućama - dovršena projektna dokumentacija i pokrenuto ishođenje dozvola; CGO Biljane donje, Nova OŠ na području Novog Bokanjca – započeti radovi; rekonstrukcija Providurove palače – radovi u tijeku; uređenje Bedema – radovi u tijeku; Novi poduzetnički inkubator i gospodarska zona Crno – završena izrada natječajne dokumentacije... - pomalo šerifovski nabrajao je gradonačelnik Dukić dodajući kako je riječ o iznimno važnim projektima na kojima je uspostavljena partnerska suradnja s tijelima državne i regionalne uprave te drugih lokalnih jedinica, a u njihovom financiranju koriste se velika sredstva iz EU, što pokazuje spremnost i dobru organiziranost gradske uprave.

Kao i uvijek, oporba je gradonačelniku Dukiću zamjerala što nije govorio i o problemima koje grad ima. 

Jelena Jelavić (SDP) kritizirala je lošu organizaciju javnog gradskog prijevoza, točnije nepovezanost određenih gradskih četvrti i slabu frekventnost linija. Istaknula je kako se zbog toga gradskim prijevozom većinom voze samo učenici i umirovljenici, ali i kako ostalima 'pada mrak na oči kada moraju ući u gradski bus'.

Zacrnilo se i Mladenu Malti koji je govorio o gospodarskoj zoni Crno i 'godinama ispraznih obećanja prijašnjih, ali i sadašnjeg gradonačelnika' kako će se u tu zonu početkom 2009. godine započeti useljavati brojni poduzetnici. 

- Gospodarstvo ovako ne može funkcionirati. 2007. su tamo trčali zečevi, a trče i danas i trčat će još. Vaš odnos prema gospodarstvu se treba mijenjati, kritizirao je gradonačelnika Dukića vijećnik Malta koji je i sam te 2007. pokušao krenuti u izgradnju teniskih terena u toj zoni, ali očigledno bezuspješno.

Jure Zubčić (SDP) naveo je nekoliko točaka koje zamjera gradonačelniku. 

- Nema rasprave o tekućim i stvarnim problemima grada, ali mi smo tu, pa ćemo taj posao preuzeti na sebe. Niste spomenuli izmjenu natječaja za kućice na Adventu kojeg ste ekspresno mijenjali, niste ni spomenuli transparentnost proračuna iako smo ukazali na neke lokalne jedinice koje svaku svoju uplatu i isplatu javno objavljuju. Spominjali ste izgradnju stanova na Crvenim kućama u suradnji s APN-om, samo se nadamo da se neće opet naći neki HDZ-ovac "kojeg će biti sram koliko nema", iznosi javnih nabava se konstantno mijenjaju zbog poskupljenja izvođenja građevinskih radova iako oni rastu prema stopi inflacije. Da otočani na Premudi nemaju struje, reagirali ste tek nakon mjesec dana od nestanka i nakon što su mediji digli cijelu frku oko toga, nabrajao je vijećnik Zubčić, dok je Kristijan Kotlar (Akcija mladih) savjetovao gradonačelnika da je iz svog izvješća trebao izbaciti koncert Rite Ore jer 'se taj novac mogao utrošiti na izgradnju nekog vrtić kako bi što manje djece ostalo neupisano'.

U gradonačelnikovu obranu stala je Elvira Sterle (HDZ). 

- U Izvješću su istaknute sve dobre stvari, a ono što je u posljednje tri godine bilo samo na papiru, sada je u tijeku izvođenja radova, kazala je Sterle dok su Daniel Radeta (SDP) i Dario Nakić (HDZ) iskoristili vrijeme kako bi upozorili na to da se grad nalazi u teškoj situaciji zbog opasnosti od širenja koronavirusa. 

U završnim riječima gradonačelnik Dukić je zamjerio vijećnicima što nisu govorili o 'stvarima' na kojima se radi, ali i da mu je jasno što je njihov posao. Osvrnuo se i na Maltina prozivanja vezana uz gospodarstvo te je napomenuo kako zadnjih godina ono samo raste i kako broj zaposlenih nikad nije bio veći, ali i da se sada trebaju dobro pripremiti zbog situacije s koronavirusom.  

- Ono što smo mi napravili niti jedan grad na obali nije napravio, niti će. Mi radimo i gradimo!, kazao je gradonačelnik Dukić

 

06. srpanj 2024 10:16