StoryEditorOCM
4 kantunaŠUTNJA JE ZLATO

Dvije godine ne miču se radovi na baštinskom hotelu na Muraju, investitor Marko Kadija Gradu je dužan 537.517,39 kuna i bježi od novinara!

Piše AVŠ
15. veljače 2022. - 13:42

Zašto su prestali radovi na rekonstrukciji novog baštinskog hotela na Muraju?

Prije točno dvije godine, Marko Kadija, vlasnik tvrtke Red White Blue Group iz Sv. Filipa i Jakova ponudio je najviši iznos na javnom natječaju Grada Zadra za zakup velikog i atraktivnog prostora iznad „Atrija” u kojemu je bila smještena ispostava Hrvatskih cesta. Radi se o 382 kvadratna metra poslovnog prostora, a Grad Zadar je cijenu odredio na 12 eura po kvadratu. Zbog velikog ulaganja, a onda i pandemije, Kadija je bio oslobođen plaćanja zakupnine do kraja 2020. godine.

U međuvremenu, radovi su prestali, a dug počeo rasti. Prema informacijama koje smo jučer dobili od strane gradskog Upravnog odjela za financije, društvo RED WHITE BLUE je Gradu Zadru za zakup tog poslovnog prostora dužna 537 tisuća kuna. Na pitanje kako Grad planira naplatiti taj dug, evo što su nam odgovorili iz Upravnog odjela za gospodarenje imovinom.

"Obzirom kako se nedvojbeno radi o iznimno složenom i zahtjevnom investicijskom projektu, Grad Zadar nastoji sporazumno riješiti nastalu situaciju vezano za način naplate svojih potraživanja. Naime, zakupac je po preuzimanju predmetnog prostora te nakon provedenog snimanja i sondiranja zgrade, utvrdio i obavijestio zakupodavca kako mu je za rekonstrukciju, adaptaciju i promjenu namjene bivših uredskih prostorija u Heritage boutique hotel potrebno konstrukcijsko ojačavanje temelja, zidova i krovišta, izrada nove primjerene odvodnje, adekvatan dovod vode za potrebe privođenja namjeni i potrebnoj potrošnji budućeg hotela, postavljanje instalacija jačeg priključka električne energije s obzirom na namjenu, zahvat na cjelokupnom krovištu te zahvat na sanaciji prodora vlage s istočne strane zgrade koji se nalazi ispod razine zemlje. O tome saznanja nisu imali niti Zakupac niti Grad Zadar u trenutku sklapanja ugovora, što naravno ne izuzima obvezu plaćanja ugovornih obveza- odgovaraju iz Grada uz dodatak da nastoje “sporazumno riješiti ovaj izazovan projekt i pronaći adekvatan model naplate svojih dospjelih potraživanja."

"Razumijemo i uvažavamo činjenicu da su gore navedeni građevinski i infrastrukturni zahvati značajno promijenili dinamiku stavljanja objekta u funkciju, ali naglašavamo, ne našom krivnjom i pokušat ćemo postići razuman dogovor vezano za plaćanje dospijelih obeza, u protivnom ćemo se naplatiti prisilnim putem- poručuju iz Grada Zadra.

U međuvremenu, radovi na gradilištu su utihnuli, a protiv Kadije su se pobunili stanari susjedne zgrade koji sudskim putem traže zaštitu zbog srušene drvarnice i iskopane rupe od 6,5 metara koja još uvijek tamo stoji. Na pitanje je li imao dozvolu za takav zahvat, iz Grada odgovaraju:

- Što se tiče izvedenih iskopa od strane zakupnika ispod razine temelja susjedne građevine u kojoj se nalaze stanovi u privatnom vlasništvu, izvješćujemo Vas kako Grad Zadar za navedene radove nije izdao pisanu suglasnost.

Sva ova pitanja željeli smo postaviti i samom Marku Kadiji, ali on posljednjih tjedan nije odgovorio niti na jedan od naših poziva ili poruka. 

05. srpanj 2024 16:41