StoryEditorOCM
4 kantunaSTARA IDEJA

Enio Meštrović: Ne odustajemo od ideje Bokanjačkog sajma, trenutno ima doduše aktualnijih pitanja, ali gurat ćemo i to!

Piše Mišel Kalajžić
9. srpnja 2021. - 22:24

- Bokanjac je idealan za sajam automobila, mi ćemo učiniti sve da se "spontano" dogodi, a i Zadru treba jedan kvalitetan nedjeljni sajam kakav imaju svi veći gradovi – izjavio je u ožujku prošle godine Enio Meštrović kao predsjednik Mjesnog odbora Bokanjac.

U međuvremenu je Enio ili Ričard, osvojio znatan broj mandata u Gradskom vijeću Zadra i tako stvorio situacija u kojoj može (su)odlučivati u bitnim gradskim pitanjima. Stoga smo ga pitali, stoji li još iza inicijative Mjesnog odbora Bokanjac da se na njihovom području organizira nedjeljni sajam?

Podsjetimo, o tome je još davno razgovarao s ljudima iz gradske uprave, jer bi to bila obostrana korist s obzirom da se radi o lokaciji na zapadnom dijelu Bokanjca, gdje se na divlje odlaže građevinski otpad i gdje se svake dvije, tri godine daje 200 do 300 tisuća kuna za sanaciju. Na Bokanjcu su odlučili taj teren poravnati i očistiti jer je pogodan ne samo za pijacu auta, nego i da to bude tržnica robnih viškova, antikviteta, čak i drvenarije, željeznih predmeta, ali bez stočnog sajma koji postoji u Benkovcu, već da to postane nedjeljni sajam automobila i rabljenih predmeta kakav ima svaki veći grad. Bila je čak ideja i da se tamo organizira po uzoru na benkovački svakog 11. u mjesecu dan sajma, ali bez stočne ponude, jer to ipak ne bi bilo primjereno za taj prostor i uvjete.

image
Nakon brojnih prituzbi gradjana uredjeno je krizanje Murvicke i Varazdinske ulice gdje su postavljeni zastitni stupici kako bi se sprijecilo parkiranje automobila koji su tamo ostavljani radi prodaje
Luka Gerlanc/Cropix

- Mi čekamo prvu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj idemo s četiri – pet točaka dnevnog reda koje su apsolutno aktualnije za građane grada Zadra, ali doći će na red i taj dio. Nažalost, planove oko sajma malo je poremetila pandemija koronavirusa jer je dugo i Benkovački sajam bio zatvoren, tek se zadnji mjesec malo popustilo s mjerama. Da sad idemo forsirati taj manji sajam dok još sve ovisi o mjerama, nema nekog velikog smisla. Ali da ćemo mi to gurati, to je sigurno! Iz razloga što i možemo i što imamo i ideju i rješenje i da rasteretimo dio grada gdje se pijaca auta odvija na divlje na Putu Murvice. Nismo mi u Gradskom vijeću slučajno, ići ćemo mi s dosta stvari, možda trenutno ta ideja nije ostvariva, mada o tome treba razmišljati. Evo sad se kroz naše misto radi aglomeracija i sav asfalt koji se diže i melje ima se gdje baciti i može se ravnati teren na tom području za sajam. Jedno s drugim u svakom slučaju ide. A kad prvi put sajam zaživi, više neće biti povratka – kaže Enio.
Oko lokacije za sajam na Bokanjcu postojao je problem jer se radi o državnom zemljištu pa se konačna dozvola za sajam mora riješiti i papirnato, što, naravno, do sada nije bila prepreka da se tamo baca građevinski otpad, šuta i smeće. Dobra je stvar što za sajam ne treba graditi nikakav čvrsti objekt, već samo poravnati teren da ljudi mogu izlagati svoje stvari i svima bi bilo dobro. Enio je svojevremeno rekao kako je Grad voljan osigurati pristupni put do tog terena i pomoći u sanaciji otpada. Ipak, proglašenje i registriranje sajma je u nadležnosti Grada Zadra, a teren je državno vlasništvo pa se i to treba “papirnato” riješiti na relaciji grad – država.

image
Kao i svake nedjelje na splitskom predjelu Dracevac odrzava se sajam automobila i popratni buvljak koji privlace sve veci broj posjetitelja.
Na fotografiji tipkaca masina iz 1907 godine.
Tom Dubravec/Cropix

S obzirom na poziciju Enija Meštrovića i njegove liste, postoje veliki izgledi da se divlja pijaca automobila konačno makne s Puta Murvice, te da Zadar kod Bokanjca dobije sajam. Uostalom, Benkovački sajam se i dalje održava, zašto ne bi mogao i bokanjački?

Lokacija

Radi se o terenu na zapadnom dijelu Bokanjca, na nekadašnjem vojnom poligonu. To je velika površina od koje bi bilo potrebno očistiti i poravnati samo 5000 kvadrata, što bi bilo dovoljno da se organizira kvalitetan nedjeljni sajam. Sajmište ne bi ugrožavao promet jer je moguć dolazak na tu lokaciju s četiri strane – preko Crnog “bilim putem”, od Poljica, od novog naselja Bokanjac i od Bokanjca. Tamo čak postoje i nekadašnje vojne kućice koje bi se mogle infrastrukturno iskoristiti, a za rad sajma potrebno je samo postaviti četiri prijenosna WC-a – planirao je prije dvije godine Enio Meštrović.

27. travanj 2024 05:01