StoryEditorOCM
4 kantunaPLENKOVIĆ & CO

Glavni tajnik Svjetske turističke organizacije, ozbiljno: ‘Zadar je primjer destinacije koju želimo slijediti‘. Što su rekli Longin i Dukić...

Piše Iva Ivanac
26. travnja 2023. - 17:52

Svjetska turistička sila slila se u srijedu u Petrčane pokraj Zadra gdje je otvoren 2. Svjetski kongres sportskog turizma. Kongres pod nazivom "Tourism & Sports United for Sustainability" suorganiziraju Vlada RH i Svjetska turistička organizacija (UNWTO), a Ministarstvo turizma i sporta glavni je koordinator provedbe aktivnosti vezanih uz Kongres koji je jedinstvena prilika za razmjenu novih ideja i najboljih praksi stručnjaka iz područja sportskog turizma iz cijelog svijeta, kao i za brendiranje Hrvatske kao vrhunske destinacije sportskog turizma.

Svjetski kongres sportskog turizma, na kojem se okupilo više od tristo sudionika, otvorio je predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković.

image

Andrej Plenković

Luka Gerlanc/Cropix

- Često naglašavamo kako su uz našu kulturu i baštinu upravo turizam i sport dva stupa brendiranja Hrvatske i naše međunarodne prepoznatljivosti u svijetu. Drago mi je da su se u vrijeme pripremama za najintenzivniji dio turističke sezone u Zadru okupili svi ključni dionici sporta i turizma kao i mnogi međunarodni stručnjaci i predstavnici najvažnijih centara sportskog razvoja, kazao je Plenković dodajući kako će 2023. godina biti iznad svih rekorda i po dolascima i po prihodima.

- Zadar je prije dvije godine bio europski grad sporta i zbog toga nam je drago da je upravo ovaj grad naš domaćin. Razvoj sporta i turizma najvažnije gospodarske grane u urbanom društvu, a Zadar je destinacija u kojima se oni spajaju. Zadar je primjer destinacije koju želimo slijediti jer ima veliki potencijal, kazao je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

- Zato je važno govoriti o tome kako pomiriti razvoj tih gospodarskih grana istovremeno se brineći za naš planet. Njega ne možemo uzeti zdravo za gotovo. Naš je jedini dom", rekao je glavni tajnik UNWTO-a koji je ujedno i najavio novu konferenciju koja će se u rujnu održati u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije. Upravo je zbog toga jedan od počasnih gostiju kongresa bio i zamjenik ministra vanjskih poslova Kraljevstva Saudijske Arabije Sultan Almusallam.

image

Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili

Luka Gerlanc/Cropix

- Zadar je grad koji na najbolji mogući način objedinjuje turizam i sport. Zadar je dom Luke Modrića, a on je samo predvodnik niza sjajnih sportaša koji dolaze iz ovog grada. Tu je i Dominik Livaković, Šime i Mihovil Fantela, a i Zoran Primorac, sportaš koji je nastupio na čak sedam olimpijskih igara. Ovo je grad Kreše Ćosića i niza vrhunskih sportaša koji su proslavili Hrvatsku u svijetu, istaknula je Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac dodajući kako se kontinuirano radi na podizanju kvalitete sportskog sustava, infrastrukture i zakonske osnove.

- Novim Zakonom o turizmu osigurat ćemo alate za razvoj održivog ravnomjernog i cjelogodišnjeg turizma. Sportski turizam u tome ima veliku ulogu, a raduje me što je sve više turista zainteresirano za sportske aktivnosti tijekom svog odmora, naglasila je ministrica Brnjac dodajući kako je turistički sektor spreman za iskorak i zelenu tranziciju kao preduvjet uspješnog i konkurentnog turizma.

image

Nikolina Brnjac

Luka Gerlanc/Cropix

- Zaključci Kongresa objedinit će sve teme poput učinaka organiziranja velikih sportskih organizacija, privlačenja sponzorstava u sportska događanja koji su pokretači čitavih turističkih destinacija, ovim kongresom doprinijet ćemo jačanju uloge sportskog turizma u razvoju cjelogodišnjeg turizma što je svima zajednički cilj, zaključila je Brnjac.

Župan Božidar Longin poručio je sudionicima Kongresa kako se nalaze u rodnoj županiji Luke Modrića, Dominika Livakovića i još nekoliko naših proslavljenih nogometaša, zlatnih olimpijaca u jedrenju, legendarnih košarkaša, skakača u vodu i brojnih drugih uspješnih sportaša…

- Iako su turistički rezultati na našem području sve bolji, postavlja se pitanje upravo održivosti ovoga tipa turizma u kojem raste broj posjetitelja, a s time i pritisak na infrastrukturu. Stoga je važno raditi na podizanju kvalitete ponude s ciljem privlačenja što kvalitetnijih gostiju. Selektivni oblici turizma, uz podizanje kvalitete smještaja, ono je u što se isplati ulagati. Sportski turizam upravo je jedan od njih, istaknuo je župan Longin dodajući kako je Zadarska županija definitivno pogodan prostor za planiranje uspješnog razvoja sportskog turizma.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić istaknuo je kako se posljednjih godina ulagalo u prometnu, a istovremeno i sportsku infrastrukturu kao temelj novom turističkom proizvodu.

- Nastavljamo razvijati sportsku infrastrukturu. Imamo spremne projekte nogometnog kampa, atletskog stadiona i otvorenog plivališta s olimpijskim bazenom, bazenom za skokove u vodu… U planu je gradnja još tri polivalentna objekta za više dvoranskih sportova. Ujedno, stjecali smo iskustvo u organizaciji niza sportskih priredbi ne samo za vrhunske sportaše, nego i rekreativce svih uzrasta, ali i pružali potporu sportskim udruženjima, a zatim i turističkom sektoru za njihove sportske aktivnosti i događanja. Promidžba Zadra kao sportske turističke destinacije proširena je i stručnim konferencijama sportskih i turističkih udruženja, konačno i međunarodnim sport i media festivalom, kazao je Dukić dodajući kako su takve manifestacije rezultirale znatnim povećanjem turističkog prometa, produženjem turističke sezone daleko izvan ljetnih mjeseci.

image

Branko Dukić

Luka Gerlanc/Cropix
27. lipanj 2024 23:36